A járványfolyamat mozgató erői
I. Közvetlen (elsődleges) mozgatóerők:
Ahhoz, hogy fertőzés jöjjön létre, 3 tényező szükséges:
- fertőző forrás
- a fertőzés terjedésének lehetősége
- fogékony emberi szervezet
Bármelyik hiányában fertőzés nem jöhet létre vagy a járványfolyamat megszakad.
1. A fertőzés forrása (rezervoár)
Az az élőlény (emberi vagy állati szervezet) amelyben valamely betegség kórokozója természetes módon tartózkodik, szaporodik, és amelyből különböző úton kikerülve fogékony egyéneken újabb megbetegedéseket okozhat.
2. A fertőzés forrása lehet:
- beteg ember
- kórokozó-hordozó ember
Inkubációs kórokozó-hordozó: lappangási időben üríti a kórokozóit
Rekonvalescens kórokozó-hordozó: klinikai értelemben gyógyult, de még üríti a kórokozókat
Egészséges kórokozó-hordozó: aki klinikai tünetek nélkül esett át a fertőző betegségen
- fertőzött beteg vagy kórokozó-hordozó állat: háziállatok, rágcsálók (egér), szárnyasok, közti gazda állatok (macska), vérszívók, ízeltlábúak, élősködők (tetű, bolha)
A fertőzés terjedési módjai
Ahhoz, hogy egy fertőzést újabb fertőzés kövessen, az kell, hogy a kórokozó elhagyja a fertőzött szervezetet és abból közvetlenül vagy a külső környezeten át valamilyen alkalmas tényező közvetítésével más élő szervezetbe jusson.
a) Fertőzés közvetlen érintkezés útján
- a fertőzés közvetlenül a fertőzött szervezetből kerül egy másik szervezetbe, pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás.
b) Fertőzés közvetett terjedési módokkal:
Cseppfertőzés:
- a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül
- a cseppek fertőző képességét maghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége
Víz által terjesztett fertőzések: ezen az úton elsősorban bélfertőzések terjednek (salmonella)
Élelmiszerek által: az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és a forgalomba hozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg illetve fertőzött állattól vagy a környezettől.
Lehetnek ételfertőzések vagy ételmérgezések, utóbbit vegyi anyag vagy baktérium toxin okozza.
Tárgyak közvetítésével: a kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző tárgyakra jutnak. Fertőzés terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától (fertőző képesség), rezisztenciájától (érzékenység) és a tárgy használatának módjától függ.
Nosocomialis fertőzések: az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések
Talaj közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a gázgangraena és a tetanus kialakulásban is.
Intrauterin fertőzés: az anya fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet:
- transplacentárisan- méhlepényen keresztül
- véráram útján (ez a leggyakoribb)
- a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel
- a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen érintkezés vagy aspiráció (félrenyelés) útján, pl. rubeola, hepatitis B, Hív- vírus, szifilisz
- a magzati következmények a méhen belüli fertőződés időpontjától függenek.
Rovarok, rágcsálók által terjesztett fertőzések
3. Fogékonyság, immunitás
Contagiositási index: az ember fogékonyságát kifejező szám, valamely fertőző betegség iránt.
100 fertőzésnek kitett fogékony, tehát a fertőző betegségen át nem esett és ellene mesterségesen nem immunizált egyén közül hány betegszik meg.
Ez függ a kórokozó tulajdonságaitól és a szervezet immunállapotától., pl. influenza.
II. Közvetett (másodlagos) mozgató erők- a fertőzés kialakulást segítik
Az elsődleges tényezőkre az ember természeti és mesterséges környezetéből eredő számos körülmény gyakorol hatást. Ezek önmagukban a három elsődleges tényező nélkül nem okoznak fertőzést, de a járványfolyamat minőségi és mennyiségi változásait befolyásolhatják.
1. Természeti tényezők: a környezet különböző ingerei, pl. az éghajlat az emberi szervezetet állandó alkalmazkodásra, kényszeríti. Pl. mérsékelt égövi viszonyok közt télen légúti megbetegedések, nyáron enterális fertőzések a jellemzőek. (bélrendszeri)
Kullancs: a kórokozó több utódgenerációra is átterjed ( fertőző agyhártyagyulladás)
2. Társadalmi tényezők:
- zsúfolt lakás
- anyagi és kulturális elmaradottság
- köztisztaság hiánya
- védőoltások, szűrővizsgálatok elmulasztása
- túlzott alkoholfogyasztás
- elhízás
- éhezés
- migráció (vándorlás)
- munkavédelem hiánya