Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”



A járványfolyamat mozgató erői

 

I. Közvetlen (elsődleges) mozgatóerők:

 

Ahhoz, hogy fertőzés jöjjön létre, 3 tényező szükséges:

-         fertőző forrás

-         a fertőzés terjedésének lehetősége

-         fogékony emberi szervezet

 

Bármelyik hiányában fertőzés nem jöhet létre vagy a járványfolyamat megszakad.

 

1. A fertőzés forrása (rezervoár)

Az az élőlény (emberi vagy állati szervezet) amelyben valamely betegség kórokozója természetes módon tartózkodik, szaporodik, és amelyből különböző úton kikerülve fogékony egyéneken újabb megbetegedéseket okozhat.

 

2. A fertőzés forrása lehet:

- beteg ember

 

- kórokozó-hordozó ember

Inkubációs kórokozó-hordozó: lappangási időben üríti a kórokozóit

Rekonvalescens kórokozó-hordozó: klinikai értelemben gyógyult, de még üríti a kórokozókat

Egészséges kórokozó-hordozó: aki klinikai tünetek nélkül esett át a fertőző betegségen

 

- fertőzött beteg vagy kórokozó-hordozó állat: háziállatok, rágcsálók (egér), szárnyasok, közti gazda állatok (macska), vérszívók, ízeltlábúak, élősködők (tetű, bolha)

 

A fertőzés terjedési módjai

Ahhoz, hogy egy fertőzést újabb fertőzés kövessen, az kell, hogy a kórokozó elhagyja a fertőzött szervezetet és abból közvetlenül vagy a külső környezeten át valamilyen alkalmas tényező közvetítésével más élő szervezetbe jusson.

 

a) Fertőzés közvetlen érintkezés útján

- a fertőzés közvetlenül a fertőzött szervezetből kerül egy másik szervezetbe, pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás.

 

b) Fertőzés közvetett terjedési módokkal:

 

Cseppfertőzés:

-         a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül

-         a cseppek fertőző képességét maghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége

 

Víz által terjesztett fertőzések: ezen az úton elsősorban bélfertőzések terjednek (salmonella)

Élelmiszerek által: az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és a forgalomba hozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg illetve fertőzött állattól vagy a környezettől.

Lehetnek ételfertőzések vagy ételmérgezések, utóbbit vegyi anyag vagy baktérium toxin okozza.

 

Tárgyak közvetítésével: a kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző tárgyakra jutnak. Fertőzés terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától (fertőző képesség), rezisztenciájától (érzékenység) és a tárgy használatának módjától függ.

 

Nosocomialis fertőzések: az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések

 

Talaj közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a gázgangraena és a tetanus kialakulásban is.

 

Intrauterin fertőzés: az anya fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet:

-         transplacentárisan- méhlepényen keresztül

-         véráram útján (ez a leggyakoribb)

-         a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel

-         a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen érintkezés vagy aspiráció (félrenyelés) útján, pl. rubeola, hepatitis B, Hív- vírus, szifilisz

-         a magzati következmények a méhen belüli fertőződés időpontjától függenek.

 

Rovarok, rágcsálók által terjesztett fertőzések

 

3. Fogékonyság, immunitás

Contagiositási index: az ember fogékonyságát kifejező szám, valamely fertőző betegség iránt.

100 fertőzésnek kitett fogékony, tehát a fertőző betegségen át nem esett és ellene mesterségesen nem immunizált egyén közül hány betegszik meg.

Ez függ a kórokozó tulajdonságaitól és a szervezet immunállapotától., pl. influenza.

 

II. Közvetett (másodlagos) mozgató erők- a fertőzés kialakulást segítik

 

Az elsődleges tényezőkre az ember természeti és mesterséges környezetéből eredő számos körülmény gyakorol hatást. Ezek önmagukban a három elsődleges tényező nélkül nem okoznak fertőzést, de a járványfolyamat minőségi és mennyiségi változásait befolyásolhatják.

 

1. Természeti tényezők: a környezet különböző ingerei, pl. az éghajlat az emberi szervezetet állandó alkalmazkodásra, kényszeríti. Pl. mérsékelt égövi viszonyok közt télen légúti megbetegedések, nyáron enterális fertőzések a jellemzőek. (bélrendszeri)

 

Kullancs: a kórokozó több utódgenerációra is átterjed ( fertőző agyhártyagyulladás)

 

2. Társadalmi tényezők:

-         zsúfolt lakás

-         anyagi és kulturális elmaradottság

-         köztisztaság hiánya

-         védőoltások, szűrővizsgálatok elmulasztása

-         túlzott alkoholfogyasztás

-         elhízás

-         éhezés

-         migráció (vándorlás)

-         munkavédelem hiánya









Weblap látogatottság számláló:

Mai: 259
Tegnapi: 271
Heti: 1 222
Havi: 8 429
Össz.: 4 887 678

Látogatottság növelés
Oldal: A járványfolyamat mozgató erői
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »