Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

7. kidolgozott tétel


Szomszédja késő délután ér haza. Kamasz lányát szobájában eszméletlenül találja. Íróasztalán levél, melyben leírja, hogy nem akar tovább élni, mert a barátja elhagyta. A földön üres gyógyszeres üvegek. Önt hívják segítségül. Mit tesz Ön? Tájékoztassa a hozzátartozót a teendőkről, a várható eseményekről, a kiérkező mentőket az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!


Méregnek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a szervezetbe aránylag kis mennyiségbe bejutva annak működését átmenetileg, vagy végleg megzavarják.

A gyógyszermérgezés oka legtöbbször a túladagolás. Az egy és három éves kor közötti gyermekek körében előforduló mérgezések mindig baleset következményei.

A serdülők és a fiatal felnőttek esetében azonban többnyire szándékos tett következményei.

 

A nyugtatók: A mérgezések leggyakoribb előidézői a nyugtatók. A napjainkban használatos benzodiazepinek szerencsére már sokkal enyhébb hatásúak.

A digitálisz készítmények: A digitálisz készítmények szintén gyakori okozói a gyógyszermérgezéseknek, bár e mérgezések többnyire nem túl súlyos kimenetelűek. A digitálisz hatóanyagú készítmények már kis adagban is emésztőrendszeri panaszokat idézhetnek elő, ezért akit ilyen készítménnyel kezelnek és a gyógyszerszedés időtartama alatt émelygést, hányást, hasmenést tapasztal és ennek a gyógyszer szedésén kívül minden egyéb oka kizárható, haladéktalanul tudassa mindezt kezelőorvosával.


Változatos tünetek

A nagy adagban beszedett gyógyszerek némelyike izgatottságot, álmosságot vagy hallucinációt okozhat, míg mások a szívet károsíthatják. A túlzott mértékű gyógyszerbevitel különféle szívműködési zavarokat idézhet elő, ilyen a csökkent vagy fokozott, de mindenekelőtt a szabálytalan ritmus, ami súlyos következményekkel járhat. Előfordulhatnak légzési rendellenességek is, eszméletlenség, tudatzavar, hólyagok a bőrön, agresszivitás, görcsök, nyálfolyás

 

Az ellátás szempontjából a legfontosabb, hogy a sérült eszméletén van-e vagy eszméletlen. Utóbbi esetben a légút biztosítása az elsődleges.

Ha a sérült magánál van, alaposan kérdezzük ki. Mit, mikor és mennyit vett be? Próbáljuk előkeríteni a gyógyszeres dobozt! Ha a gyógyszereket kevesebb, mint három órája vette be, célszerű a hánytatás.

A hánytatást,langyos sós vízzel végezzük, kb. 2 dl vízbe 3-4 teás kanálnyi sót oldunk fel, majd kortyoltatva megitatjuk. Szintén hányás idéz elő, ha a beteg saját ujjával ingerli a garatfalát. Saját ujjunkat, idegen eszközt soha ne dugjunk a sérült szájába!

Ha sikeres volt a hánytatás ne takarítsuk el a hányadékot, a kiérkező mentők fontos információkat tudhatnak meg belőle.


Kórházba kell szállítani, ahol gyomormosást csinálnak.

Tilos hánytatni: eszméletlen vagy zavart tudatú beteget, nem együttműködő beteget, marószer mérgezés esetén, habképzők által előidézett mérgezéseknél, 2 évesnél fiatalabb beteget

A még fel nem szívódott anyagokat meg lehet kötni orvosi szénnel.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 147
Tegnapi: 387
Heti: 147
Havi: 12 925
Össz.: 4 823 681

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 7. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »