Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”

17. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Munkahelyére új dolgozó érkezik. Tájékoztassa új munkatársát a munkahelyre vonatkozó általános és speciális előírásokról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:

- munkahelyi ártalom fogalma

- munkaruha, védőfelszerelés meghatározása, helyes használata

- az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei

- beavatkozások során felmerülő kockázati tényezők, kockázatok kivédése

- munkahelyi higiénés ártalmak negatív hatása a szervezetre

___________________________________________________________________________

 

Minden dolgozónak joga van az egészséges, biztonságos munkahelyhez.

 Az egészségvédelem és biztonság szempontjából a munkáltató tartozik felelõsséggel, továbbá õ felel azért, hogy a munkavállaló olyan munkát végezzen, amely nemcsak szakértelmének, tudásának, szakmai gyakorlatának, hanem egészségi állapotának is megfelel, ehhez kapcsolódóan pedig a munkavállalókat megfelelõ utasításokkal kell ellátni. Így pl. a különbözõ veszélyforrásokkal történõ munkavégzésre csak az a munkavállaló kötelezhetõ, aki megfelelõ képzést kapott ahhoz, hogy veszélyes anyagokkal vagy veszélyes eljárással dolgozzon.


A munkakörülményeket meghatározó tényezők közül, ha egyetlenegy túllépi a megengedett, azaz az egészségre még nem káros értéket, foglalkozási ártalom alakulhat ki.


A foglalkozási ártalom a munkahelyen a munka környezetében fellépő, a dolgozóra ható káros hatás, amelyet azonban az ember maradó károsodás nélkül elvisel.

A foglalkozási ártalom tartós, hosszabb idejű hatása foglalkozási betegséget okozhat.

Az ember és környezete biológiai egységet alkot. Ennek ismeretében kell vizsgálni mindazokat a foglalkozási ártalmakat, amelyek a munkából és a munka környezetéből érhetik a dolgozót.


A foglalkozási ártalmak nem szükségszerű velejárói a munkának, mint ahogy a balesetek sem. Legnagyobb részük műszaki, egészségügyi intézkedésekkel, módszerekkel és eszközökkel megelőzhető.

 Az emberi szervezet általában rövidebb-hosszabb idő múlva alkalmazkodik egy-egy adott munkához és annak környezetéhez. Az alkalmazkodóképességnek azonban határai vannak. Az alkalmazkodóképesség függ az egyén, a munkát végző ember sajátosságaitól, egészségi, pszichikai állapotától is. Az alkalmazkodás határai általánosan meghatározhatók. E határon túl a szervezet már nem képes tovább védekezni, ekkor jön létre a foglalkozási ártalom, majd a foglalkozási betegség.


A foglalkozási ártalmak csoportosítása

-       fizikai terhelésből eredő ártalmak,

-       a munkafolyamat pszichikai hatása;

-       az emberi szervezet egyoldalú igénybevételéből származó ártalmak (statikus terhelés);

-       munkahelyi klíma;

-       fizikai ártalmak:

-       zajártalom,

-       rezgések (vibráció) okozta ártalom,

-       sugárzási (ibolyántúli, radioaktív stb.) ártalmak;

-       vegyi ártalmak;

-       fertőzési ártalmak;

-       porártalmak. 

 

Munkaruhák típusai, felhasználási területei:

A munkaruha, mint átfogó fogalom különböző fajta munkahelyi ruhákat foglal magába. Alapvetően három nagy kategóriája van, ezek a következők:

§        „közönséges” munkaruha

§        védőruha

§        formaruha

 

Közönséges” munkaruha

olyan munkaruhák tartoznak ide, amelyek nem az egyéni védőeszközök kategoriájába tartoznak tehát nem védőruhák. Ugyanakkor megjelenésüket,felhasználási területüket és funkciójukat tekintve jól elkülönülnek a szintén a munkaruha kategóriába tartozó formaruháktól. A munkahely jellegétől függően,

különböző formában - kétrészes munkaruhák, köpenyek, overallok, nadrágok, kabátok - jelennek meg.

 

Védőruhák

Nagy igénybevételű ruhadarabok, melyek viselőjének biztonságát és egészségének védelmét szolgálják meghatározott, speciális munkakörülmények között (pl.: lángálló,jó láthatósági védőruhák, antisztatikus védőruhák).

 

Formaruhák

Felhasználási területét tekintve, két nagy csoportja van: a szolgáltatás területén használt formaruhák (kereskedelem, vendéglátóipar, közlekedés) és az üzleti életben használt hivatali/üzleti formaruhák (bankok, biztosítótársaságok különböző hivatalok stb.). Jellegüket tekintve igen közel állnak a utcai- és divatruházathoz. A kosztümök, öltönyök, ingek, nadrágok, blúzok szoknyák formájában mégsem a divatjegyek az elsődleges jellemzők, hanem a cég arculatának kifejezése egy modern, naprakész -

a vállalati koncepciónak megfelelő - stílusban.

 

Ø      Munkaruházat a kifejezetten munkahelyi használatra tervezett ruhadarabokat értjük, melyet a végfelhasználó saját ruházatának a kiegészítésére, vagy annak védelmében használ. Ezen túlmenően a munkaruházat egyértelműen jelöl egy-egy foglalkozást,

Ø      Az egészségügyben többnyire fehér színű ruházattal találkozunk.

Ø      (Természetesen megjelentek a különböző színek is.)

Ø      A dolgozók feladata a munkaruha helyes használata.

Ø      Többnyire a tisztítása,vasalása.

Ø      Fontos,hogy a munkaruházat az egyén jól ápoltságát tükrözze a páciens számára.

 

Védőfelszerelések közé tartozik:

§         Sapka

§         Maszk-Hunter 1900-ban vezette be a maszk viselését. A maszknak szorosan kell illeszkedni az arcra és az orra is.A maszkot minden betegnél le kell cserélni,illetve akkor is ha átnedvesedik

§         Gumikesztyű-szintén egyszer használatos eszköz,minden páciensnél cserélni kell

 

Ahhoz,hogy az egészséget veszélyeztető tényezőket kiiktassuk a védőfelszerelésekre nagy hangsúlyt kell fektetni!Az előírásoknak megfelelően kell alkalmazni.

A védőfelszereléssel kivédhetjük a kockázati tényezőket,pl:gumikesztyűvel megakadályozhatjuk a testnedvekkel terjedő betegségekkel való megfertőződést.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 121
Tegnapi: 387
Heti: 121
Havi: 12 899
Össz.: 4 823 655

Látogatottság növelés
Oldal: Aszepszis- antiszepszis 17. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »