Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

16. kidolgozott tétel


Középkorú férfi munkatársa arról panaszkodik, hogy egy órája nagyon fáj a háta, zsibbad a bal karja, gombócot érez a torkában. Nagyon gyengének érzi magát. Mintha rendetlenül verne a szíve. Már mérte a vérnyomását, de az rendben van: 120/90 Hgmm. Arca sápadt, izzad.

Mit tesz Ön? Mit kérdez a betegtől? Tájékoztassa a beteget a vizsgálat/elsősegély nyújtás menetéről,  a főnökét a teendőkről, a várható eseményekről,  a kiérkező mentőket az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!


A szívinfarktus jelentkezhet hirtelen, heves tünetekkel, de sokszor lassabban kezdődik, ami bizonytalanná teszi a beteget és túl sok idő telhet el a kezelésig. Minél korábban kerül a beteg ellátásra annál nagyobb szívizom tömeg menthető meg!

A szívinfarktus jellemző tünetei:


  • Mellkasi fájdalom: a szívinfarktus legtöbbször a mellkas középső részének fájdalmával társul, mely 15-30 percig is eltarthat. Nyomásérzet, szorító fájdalom formájában jelentkezhet.
  • Kisugárzó fájdalmak: fájdalom, zsibbadás jelentkezhet a bal vagy mindkét karban, a hátban. A fájdalom kisugározhat a nyakba, az állkapocsba vagy a felhasba.
  • Légszomj: a fájdalommal együtt vagy anélkül is jelentkezhet levegő hiány, fulladásérzet.

 

Szívinfarktus esetén a szív izomzata oxigénhiány következtében sérül meg vagy hal el amiatt, hogy a szív izmaihoz vért (és ez által oxigént) szállító érbe jutott vérrög megakadályozza a szív vérellátását.

Általában a szívizomzat egy része el is pusztul. Minél nagyobb mértékben pusztul el a szívizom, annál valószínűbb a tartós rokkantság vagy halál. Ha csak kismértékben pusztul el a szívizom, jók az infarktus utáni túlélés és normális élet esélyei.

 

A szívinfarktus kezelése elsősegély-nyújtással kezdődik.

  • Legyen a beteg nyugodt körülmények között, üljön le, pihenjen.
  • Ne mozgassák az illetőt, ne hagyják, hogy bármilyen módon megerőltesse magát. A testmozgás csak fokozza a pulzusszámot, ami fokozza a szív munkájához szükséges oxigén mennyiségét.
  • Tudja meg, hogy van-e az illetőnek szívgyógyszere. Ha van, például nitroglicerin tablettája, segítsen bevenni azt. Ha a mellkasi fájdalom nem enyhül a nitroglicerin bevételét követő 3 percen belül, valakinek hívni kell a mentőket.


Hívja a mentőket és kezdje el a beteget újraéleszteni (végezzen teljes újraélesztést (CPR)), ha a beteg eszméletlen, vagy nem reagál.

A szívinfarktus azonnali kórházi kezelést igényel. A koszorúérben képződött vérrögöket, feloldó gyógyszereket gyorsan, szájon át vagy intravénásan adják. A szívritmust figyelemmel kísérik, és a potenciálisan veszélyes ritmuszavarokat azonnal kezelik
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 108
Tegnapi: 387
Heti: 108
Havi: 12 886
Össz.: 4 823 642

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 16. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »