Baktériumok
1. Alakja:
- gömb alakúak: coccus
- pálca alakúak: bacillus
- csavar lakúak/ spirális: negyed csavarulat: vibrio
néhány durva csavarulat: spirillum
néhány finom csavarulat: spirochaeta
2. Szerkezete:
Vannak baktériumok, melyek belsejében erősen fénytörő ovális vagy kerek képletek vannak, ezek a spórák. (nagy ellenálló képesség)
3. A baktériumok anyagcseréje: a baktériumsejt enzimjei segítségével minden anyagcsere folyamatot maga bonyolít le.
Aerob: anyagcseréjéhez levegőre van szüksége
Anaerob: anyagcseréhez nincs szüksége oxigénre, sőt nem is tud szaporodni ilyen környezetben.
Baktériumok biokémiai tevékenysége:
- erjesztés
- oxidálás
- rothadás
- korhadás
- íz anyagtermelés, pl. sajt, szalámi
- színesanyagok és pigmentek termelése
- toxin termelése: méreganyag
EXOTOXIN ENDOTOXIN
- leadja a környezetének - A baktérium testben van
- legerősebb mérgek( diftéria,tetanusz) elraktározva és onnan csak a
- méregtelenített toxinnal mikroba szétesésekor kerül ki, ez
anatoxinná (Toxoid) okozza a betegség általános
alakítható át tüneteit (láz, elesettség)
(védőoltások) - nem alakítható át anatoxinná
Bizonyos baktériumok antibiotikumot termelnek.
4. Baktériumok szaporodása:
- ivartalanul
- hosszanti tengelyükre merőlegesen osztódnak
- szaporodásuk igen gyors, 20-30 percenként történik
5. Baktériumok ellenálló képessége
A környezet baktériumokra gyakorolt hatásai:
- kedvező (szaporodó)
- közömbös
- változékonyságot okozó (mutáció)
- bakteriosztatikus (szaporodást gátló)
- baktericid (baktériumölő)
A környezet hatásai: fizika vagy kémiai
Fizikai tényezők
- mechanikai ártalmak ( tartós rázásà ultrahang, nyomásà nyomásra nem érzékenyek)
- kiszáradás (elsősorban a vegetatív formákra hat)
- sugárzó energiák (a napfény igen erős baktériumölő, ez a hőhatáson és ultraibolya sugárzáson alapul)
- hőhatás (hideget jól tűrik, lehetnek akár jégben is, - 150- 200 fokot is kibírnak; melegre érzékenyebbek
Kémiai tényezők: hatásuk bizonytalanabb mint a hőé ( függ: koncentráció, behatási idő, hőmérséklet)
6. Az emberi szervezet természetes baktérium flórája
Szájüreg: születéskor steril, 6-10 óra múlva benépesül, később a foglepedéken vannak baktériumok
Garat= szájflóra
Emésztő csatorna felső szakasza: baktérium szegény
Vastagbél: születés után 10- 20 órával benépesül (az emésztést segítik a baktériumok)
Légutak felső része = szájflóra
Urogenitális szervek (húgy és ivarszervek): a hüvelyben a Döderlein bacilusok vannak, a nemi hormonok változtathatják a savas pH-t
Bőr: függ a személyi higiénétől és a környezeti tényezőktől
Négyzetcentiméterenként 1000- 10000 mikroorganizmus mennyiség (bőrfelszínen, faggyúmirigyekben, szőrtüszőkben)
Szem: kevés mikroorganizmus található, mert a könny baktericid hatású.