Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Baktériumok


1. Alakja:

-         gömb alakúak: coccus

-         pálca alakúak: bacillus

-         csavar lakúak/ spirális: negyed csavarulat: vibrio

néhány durva csavarulat: spirillum

néhány finom csavarulat: spirochaeta


2. Szerkezete:

Vannak baktériumok, melyek belsejében erősen fénytörő ovális vagy kerek képletek vannak, ezek a spórák. (nagy ellenálló képesség)


3. A baktériumok anyagcseréje: a baktériumsejt enzimjei segítségével minden anyagcsere folyamatot maga bonyolít le.

Aerob: anyagcseréjéhez levegőre van szüksége

Anaerob: anyagcseréhez nincs szüksége oxigénre, sőt nem is tud szaporodni ilyen környezetben.


Baktériumok biokémiai tevékenysége:

-         erjesztés

-         oxidálás

-         rothadás

-         korhadás

-         íz anyagtermelés, pl. sajt, szalámi

-         színesanyagok és pigmentek termelése

-         toxin termelése: méreganyag


EXOTOXIN                                                                                     ENDOTOXIN          

- leadja a környezetének                                                         - A baktérium testben van

- legerősebb mérgek( diftéria,tetanusz)                        elraktározva és onnan csak a

- méregtelenített toxinnal                                                         mikroba szétesésekor kerül ki, ez

  anatoxinná (Toxoid)                                                              okozza a betegség általános

  alakítható át                                                                          tüneteit (láz, elesettség)

 (védőoltások)                                                                        - nem alakítható át anatoxinná



Bizonyos baktériumok antibiotikumot termelnek.

4. Baktériumok szaporodása:

-         ivartalanul

-         hosszanti tengelyükre merőlegesen osztódnak

-         szaporodásuk igen gyors, 20-30 percenként történik


5. Baktériumok ellenálló képessége

A környezet baktériumokra gyakorolt hatásai:

-         kedvező (szaporodó)

-         közömbös

-         változékonyságot okozó (mutáció)

-         bakteriosztatikus (szaporodást gátló)

-         baktericid (baktériumölő)


A környezet hatásai: fizika vagy kémiai


Fizikai tényezők

-         mechanikai ártalmak ( tartós rázásà ultrahang, nyomásà nyomásra nem érzékenyek)

-         kiszáradás (elsősorban a vegetatív formákra hat)

-         sugárzó energiák (a napfény igen erős baktériumölő, ez a hőhatáson és ultraibolya sugárzáson alapul)

-         hőhatás (hideget jól tűrik, lehetnek akár jégben is, - 150- 200 fokot is kibírnak; melegre érzékenyebbek

 

Kémiai tényezők: hatásuk bizonytalanabb mint a hőé ( függ: koncentráció, behatási idő, hőmérséklet)


6. Az emberi szervezet természetes baktérium flórája


Szájüreg: születéskor steril, 6-10 óra múlva benépesül, később a foglepedéken vannak baktériumok


Garat= szájflóra


Emésztő csatorna felső szakasza: baktérium szegény


Vastagbél: születés után 10- 20 órával benépesül (az emésztést segítik a baktériumok)


Légutak felső része = szájflóra


Urogenitális szervek (húgy és ivarszervek): a hüvelyben a Döderlein bacilusok vannak, a nemi hormonok változtathatják a savas pH-t


Bőr: függ a személyi higiénétől és a környezeti tényezőktől

Négyzetcentiméterenként 1000- 10000 mikroorganizmus mennyiség (bőrfelszínen, faggyúmirigyekben, szőrtüszőkben)


Szem: kevés mikroorganizmus található, mert a könny baktericid hatású.








Weblap látogatottság számláló:

Mai: 309
Tegnapi: 765
Heti: 1 074
Havi: 8 427
Össz.: 4 791 150

Látogatottság növelés
Oldal: Baktériumok
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »