Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés

kidolgozott 13. tétel


18 éves túlsúlyos lány keveset mozog, nagy az édesség igénye. Családjában többen cukorbetegségben szenvednek, tudja, hogy a családi halmozódás miatt ő is hajlamos e betegségre. Felvilágosítást kér Öntől a cukorbetegségről. Tájékoztassa az érdeklődőt!

Tájékoztatója során az alábbi szempontokra térjen ki: cukorbetegség lényege, szövődményei, egészséges életmódra nevelés, egészséges életmódnak megfelelő napirend összeállítása, helyes táplálkozás étrendjének összeállítása, motiváció, az érdeklődés fenntartása, az egyén bevonása az ismeret elsajátításába

 

 

Cukorbetegség lényege:

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek alfa sejtjei termelik a glükagont, béta sejtjei az inzulint. Szerepe: segítik a cukorfelvételt a vérből, megkönnyítik a sejtek cukorégetését, segítik a cukrok átalakítását zsírrá és fordítva.

Cukorbetegség eseté a hasnyálmirigy inzulintermelésének megszűnése vagy csökkenése következik be.

Inzulinhiányà cukor nem használódik felà vércukorszint magasà sejtek éheznek, a máj nem tud glikogén formájában cukrot raktározni, szénhidrát anyagcsere zavar mellé a fehérje- és a zsíranyagcsere zavara is társul

 

Cukorbetegség szövődményei:

-          érelmeszesedés a rossz keringés miatt

-          seb lassan gyógyul

-          látásromlás, szürke hályog

-          érzéskiesés

-          gangraena: alsó végtag artériáinak szűkülete miatt

 

Egészséges életmód

 

Életmód: körülményeink, szokásaink, amelyek közt és ahogyan élünk, amelyek jellemzőek ránk és meghatározzák egyéniségünket.

 

Egészséges életmód főbb követelményei :

-          Személyi higiéné

-          Egészséges táplálkozás

-          Több mozgás

-          Stressz tűrés, stressz kezelés

-          Baleset megelőzés

-          Kiegyensúlyozott szexualitás

-          Nem dohányzás

-          Kevesebb alkoholfogyasztás

-          Időben orvoshoz fordulás

-          Egészségüggyel való együttműködés

-          Környezet tisztelete és védelme.

 

Az életmód lehetővé teszi az ember számára az egészség megőrzését, a képességeinknek megfelelő sikeres munkavégzést és az aktív, hosszú életet.

Az egészségnevelés az ember számára elérhetővé teszi az egészséges életmódhoz szükséges tudást. Az egészséges életmódra közvetlenül a közegészségtan gyakorol hatást, feladata, hogy az ember egészsége megőrzésének, megvédésnek és fokozásának feltételeit kutatja.

 

                                      Az egészséges életmód alapjai:

-          Helyes táplálkozás

-          Megfelelő mozgás

-          Sresszkezelés, stressztűrés

-          Kiegyensúlyozott szexualitás

-          Drogtagadás

-          Rendszeresen ellenőriztessük egészségi állapotunkat

-          Megfelelő tisztálkodás, öltözködés

-          Megfelelő időbeosztás

-          Lelkünket, szellemünket gondozzuk,kulturálódjunk.

 

Az egészséges táplálkozás fő szabályai

-          Változatos, évszaknak és földrajzi viszonyoknak megfelelő étrend

-          Napi többszöri, kis adagokban történő étkezés

-          Az ételek alapos megrágása

-          Zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék fogyasztása

-          Kerülni kell  a zsíros ételeket, inkább növényi zsírokat kell felhasználni

-          Csökkenteni a konyhasó és cukor bevitelt

-          Megfelelő folyadékfogyasztás

Egészséges életmódnak megfelelő napirend:

-          Naponta többször fogyasszunk gabonafélét, használjunk teljes értékű gabonafélét az ételek elkészítéséhez is, és törekedjünk a változatosságra, az elkészítés során ne adjunk hozzá zsiradékot és sót, vagy csak igen kis mennyiségben

-          Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt

-          Gyakran együnk sötétzöld leveles főzelékféléket, citrusféléket, paradicsomot, valamint hüvelyes főzelékeket – ezekben bőségesen vannak karotinoidok, C-vitamin és folátok (folsav)

-          Együnk rendszeresen sovány húsokat, zsírszegényen elkészítve

-          Ne használjunk (feleslegesen) zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez, vagy csak igen keveset

-          Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket

-          Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket,a zsiradékban való sütést, a sóban igen gazdag élelmiszereket,

-          Az édesség iránti vágyat csillapítsuk gyümölcsökkel

-          A szomjúság oltására igyunk vizet, ásványvizet cukrozott italok helyett

-          Aki iszik alkoholos italt, mértékletesen tegye

 

A cukor kis mennyiségben sok energiát tartalmaz anélkül, hogy szá­mottevő ásványi anyag vagy vitamin volna benne. Ezért cukrot csak az ételek, italok ízesítésére használjunk. Ne tervezzünk az étrendbe magas cukortartalmú élelmiszereket (nápolyi, csokoládé stb.), édes jellegű ételek (tejberizs, diós-, mákos tészta stb.) csak hetente egyszer szerepeljen a főétkezésekhez.

Az ételek elkészítésének is fontos szerepe van, például a húsokat grillezve, nem pörköltnek készítve, a burgonyát főzve, nem olajban sütve, a zöldségeket nyersen vagy párolva, nem vastag rántással készítve. Felvágottként egészségesebb pl. a baromfi párizsi, mint a zsírban gazdag kolbász, szalámi. Az egész nap hozzáférhető rágcsálni való (ropi, csípsz, édesség) mindenképpen elkerülendő!

A sok mozgás, sport legalább olyan fontos, mint a helyes táplálkozás. A nagy séták, kirándulások, úszás, biciklizés, otthoni torna (esetleg videokazetták segítségével) javasolható.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 41
Tegnapi: 240
Heti: 2 013
Havi: 1 488
Össz.: 4 869 330

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 13. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »