A gyermek fejlődését biztosító tápanyagok
1. Gyermek
- kisgyermeknél
Fehérje: 2.5- 2.8 gramm/ttkg
Zsír: 2.5 gramm/ttkg
Szénhidrát: 16 gramm/ttkg
- több A ,B, C, VITAMIN
- D-vitaminból kevesebbet
2. Kisiskoláskor
- napi 5 x étkezés
- változatosság
- komplettálásà főzelékhez hús
- összeállításnál a táplálék biológiai értékét kell figyelembe venni
- idény jelleg: minden évszakban azt egye ami van
- életkori sajátosságok
- édesített, tartósítószert tartalmazó ételeket kerüljük
3. Serdülőkor
- fokozott fehérjebevitel
- sok zöldség párolva vagy nyersen
- állati zsiradék mérséklése
- gyümölcs, gyümölcslé naponta
- kevesebb édesség, ne fogyasszon alkoholt
- változatos táplálkozás
Nemek |
Energia |
Energia |
Tápanyag |
Tápanyag |
Tápanyag |
|
Kj |
Kcal |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
Fiúk 9-12 éves |
10500 |
2500 |
63 |
90 |
360 |
12- 15 éves |
11760 |
2800 |
70 |
100 |
420 |
15- 18 éves |
12600 |
3000 |
75 |
100 |
450 |
Lányok 9-12 éves |
9360 |
2300 |
58 |
80 |
340 |
12- 15 éves |
10500 |
2500 |
63 |
90 |
360 |
15-18 éves |
11760 |
2800 |
70 |
100 |
420 |
Étkezések ritmusa
Reggeli: napi energiaszükséglet kb. 15%-a
Tízórai:10%-a
Ebéd: 12- 14 óra közt, 40 %
Uzsonna: 10%- a
Vacsora: este 6-kor, 25%- a