Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”

Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés

kidolgozott 9. tételIsmeretségi köréből egy 30 éves édesanya keresi fel Önt tanácsot kérni. 4 éves kisfia 3 hónap alatt 5 kg-ot gyarapodott. Ő és férje is súlyfelesleggel küzd, s nem szeretnék, ha gyermekük is hasonló sorsra jutna. Adjon életmódbeli tanácsot a szülőknek a gyermekük életmódjával kapcsolatosan!

A feladat megválaszolása során az alábbi szempontokra térjen ki: a család szerepe az egészséges életvitel kialakításában, a nevelés szerepe az egyén szokásainak kialakításában, a megerősítés a jutalmazás szerepe a gyermek nevelésében, a rendszeres sportolás előnyei, a mozgás lehetséges módjai kisgyermekkorban, Az egészséges táplálkozás összetevői kisgyermekkorban, a túlzott tápanyagfelvétel következményei


A család szerepe az egészséges életvitel kialakításában, a nevelés szerepe az egyén szokásainak kialakításában


Életmódnak nevezzük körülményeinket, szokásainkat, amelyek közt, és ahogyan élünk, melyek jellemzők ránk és meghatározzák egyéniségünket.

 

Egészséges életmód összetevői: táplálkozás, mozgás, higiéné, szórakozás, pihenés, lakóhely, munkahely. Az életmód lehetőé teszi az egészség megőrzését, az aktív, hosszú életet.

Egészségnevelés: egészséges életmódhoz szükséges tudást ad. Az életmódunk, táplálkozásunk, munkahelyünk szerepet játszik a betegségek kialakulásában.

Életvitel: az életmód elemeinek tudatos alkalmazása.

Ha káros szokásaink vannak túlsúlyban, (egészségünk érdekében) célszerű változtatni életvitelünkön. A jó életminőség jellemzője a megfelelő testi-lelki harmónia.


Egészséges az életmódunk akkor, ha:

– helyesen táplálkozunk,

– eleget mozgunk,

– testünket edzéssel kondícióban tartjuk,

– kerüljük a szervezetünkre kedvezőtlen hatásokat,

– megfelelően tisztálkodunk, öltözködünk,

– gondot fordítunk a külsőnkre,

– megfelelő az időbeosztásunk,

– tanulunk, kulturálódunk, lelkünket és szellemünket is gondozzuk.


Kiemelten jelentős a család szerepe, hiszen a gyermek beleszületik a családba, és élete első szakaszán minden tapasztalatát a környezetéről a családon keresztül szerzi meg.

 

Szokás: nem más, mint begyakorolt cselekvéssor, amit automatikusan, a figyelem ráirányítása nélkül végzünk. Elmaradásuk kényszerítő hiányérzetet vált ki. Kialakításukra azért van szükség, hogy tehermentesítsük a tudatot. Döntő szerepe van a szülőknek abban, hogy milyen viselkedési mintákat, szokásokat alakítanak ki. Fontos, hogy a gyermekekkel következetes legyünk és mutassunk példát. Használjuk ki azt, hogy a gyermek szereti utánozni a felnőtteket. Fontos, hogy a gyermek szívesen hajtsa végre azt a cselekvést,amihez hozzá akarjuk szoktatni. Meggyőzéssel hassunk az érzelmekre, az akaratra és a viselkedésre, de fontos a kortársak befolyásoló hatása is.

 

A nevelés emberi tevékenység. A nevelés lényege az értékközvetítés.

 

A család fontos szerepet játszik a gyermek egészségének megőrzésében is.

Egészségkárosító tényező lehet számára a helytelen táplálkozás és a túlsúly, tehát a gyermeket meg kell tanítani a helyes táplálkozásra, a legfontosabb pedig a példamutatás

 

Megerősítés és jutalmazás:

 

A személyiség működési területeire ható módszerek. Ezek alkalmasak a személyiség önértékelő rendszerének szabályozására, ezzel a viselkedés egyik legjelentősebb motivációs bázisát teremtheti meg.

Az önértékelést a jutalmazás pozitív irányba tolja.

Motivációs bázis: jutalmazással ösztönzés= motiváció


Jellemzői:

-         Mindenfajta tanulás megerősítését szolgálja

-         személyiségfejlesztő hatású


Eszköztára: minden szociális hatás, amink a nevelt számára jutalmazás/büntetés hatása van

Hátránya:  nem ismerjük az egyén számára jutalmat vagy büntetést jelentő dolgokat

Előnye: sok helyen alkalmazható (díjazás, dicséret, elismerés)


A rendszeres sportolás előnyei:

-         nagyobb az állóképesség, több az energia

-         könnyebb és tudatosabb stresszkezelés

-         testi- lelki harmónia

-         fokozottabb szellemi koncentrációs képesség és kitartás

-         erősebb aktív izomzat és csontrendszer kialakulása

-         nyugodtabb, mélyebb alvás, mely elősegíti a szervezet gyorsabb regenerálódását

-         szív- érrendszeri, mozgásszervi és elhízással járó betegségek megelőzése

-         tökéletes testtartás


A mozgás lehetséges módjai 4 éves korban:


A motoros képességek fejlesztésére kell nagy hangsúlyt fektetni. A gyermekeknek ebben az életkorban hatalmas a mozgásigényük, ezért fontos, hogy ki tudjuk az elégíteni. Ez az életkor azért is rendkívül fontos, mert egy életre meghatározza a gyermek testneveléshez való viszonyát. Fontos, hogy ne az erő, hanem az ügyesség és az állóképesség domináljon: úszás, torna, modern gimnasztika, műkorcsolya.

Ki kell választani, hogy a gyermek teremben, vagy pedig a természetben szeretne-e mozogni. Mindenkor a gyermek aktuális állapotát figyelembe véve kell összeállítani a mozgásos játékokat. Motiválhatjuk a gyermeket a mozgásokra épülő dramatikus játékokkal. Alkalmazhatjuk az énekes, mondókás páros vagy kör vagy mozdulatokat utánzó játékokat is.-         a sportág megválasztásánál figyelembe kell venni a korosztályoknál az életkori, nemi és pszichikai sajátosságokat

-         szabadidősportként is mindenféle sportág űzhető, a lényeg a mozgás heti többször

-         olyan sporttevékenységet kell választani, ami eléggé érdekel bennünket ahhoz, hogy kitartsunk mellette

-         mindegy, hogy mit sportolunk, a lényeg, hogy élvezzük, örömet és szórakozást valamint kikapcsolódást jelentsen

-         a mozgás megválasztásakor vegyük figyelembe az eddigi életvitelt


Helyes táplálkozás:

 

Az egészséges táplálkozás alapja a teljes értékű, a szervezet működéséhez szükséges anyag bevitele, kellő felszívódása, a salakanyagok rendszeres kiürülése.


A táplálkozásnak nagyon fontos a szerepe a gyermekek zavartalan testi és szellemi fejlődésében. A szülők feladata a helyes táplálkozási szokások kialakítása, mert a gyermeket az otthoni szokások egész életükben elkísérik. 

Gyerekkorban fontos a napi ötszöri étkezés. A folyamatos növekedés, valamint a tanulás fokozott energia- és tápanyagigényét csak így lehet megfelelő módon biztosítani. Érdemes együtt reggelizni hétköznapokon is, így az agy megfelelő mennyiségű energiához jut. 

Ügyeljen arra, hogy gyermeke minél többféle ételt, élelmiszert megismerjen. Így egyrészt kevésbé lesz válogatós, másrészt minden élelmiszerben más-más típusú tápanyag van. Étrendjében szerepeljenek a kalcium dús tej és tejtermékek, az energiát biztosító teljes kiőrlésű gabonák, müzlik, az élelmi rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldségek, főzelékfélék és gyümölcsök, valamint az izomépítéshez szükséges sovány húsok, tojás. Az édességről sem kell lemondani, de hetente csak 1-2 alkalommal, főétkezés után kínáljuk. Mindig gondoskodjon elegendő mennyiségű folyadékról!  

Praktikus tanácsok 

  • Reggeli innivalóként kínáljon tejet, tej alapú italt.
  • A szendvics mellé tegyen mindig az idénynek megfelelő zöldségfélét.
  • Uzsonnára teljes kiőrlésű rostdús kekszet, müzliszeletet, puffasztott gabonaszeletet, otthon előre megmosott gyümölcsöt csomagoljon, mert az hűtés nélkül is biztonsággal eltartható.
  • Az édességek közül kínálja a tej és gyümölcs alapúakat, mert azokban a cukor mellett sok értékes tápanyag van.
  • Szóját és szójakészítményeket 6 éves kortól lehet az étrendbe iktatni.
  • Legyen kreatív! A gyerekek a salátákat, a rakott, töltött, csőben sült ételeket szívesen fogyasztják.
  • Hagyja, hogy a gyerek segítsen a szendvics vagy az étel elkészítésében.
  • Az ételeket kevés sóval, cukorral és zsiradékkal készítse.

A túlzott tápanyag bevitel elhízáshoz, szív és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Már gyermekkorban törekedni kell arra, hogy a rendszeres testgyakorlatok, a sport az életmód részévé váljon. Így lehet a legbiztosabban elérni, hogy felnőtt emberként úgy alakítsák életmódjukat, hogy abban a rendszeres testmozgás és a sport kompenzálni tudja a munkakörből adódó esetleges károsító tényezőket.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 53
Tegnapi: 387
Heti: 53
Havi: 12 831
Össz.: 4 823 587

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 9. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »