Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”

9. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Munkahelyén eszközök sterilezését kell elvégeznie. Magyarázza el a szakmai gyakorlatát töltő tanulónak, hogy az aszepszis, antiszepszis szabályainak betartása miért szükséges! Készítsen ismertetőt az adott munkaterületre az aszepszis, antiszepszis szabályainak betartásáról! A feladat megválaszolása során az alábbi szempontokra térjen ki:

- az aszepszis és antiszepszis fogalma

- a sterilitás, sterilizálás fogalma, a steril munka fogalma, feltételei, műveletei

- protokoll a sterilitás fenntartása érdekében

- egyszer használatos eszközök

- eszközök, műszerek, anyagok sterilizálhatósága, sterilizáló eljárások

- steril anyagok tárolása, szállítása, sterilizálás ellenőrzése

___________________________________________________________________________

 

1. Aszepszis, antiszepszis fogalma

- Aszepszis: olyan eljárások, amelyek célja a terület összes mikroorganizmusának eltávolítása, sterilizálás.

 

- Antiszepszis: az a tiszta módszer, amelyet a mikroorganizmusok számának csökkentésére és szétterjedésének meggátlására alkalmazunk.

 

 

2. Sterilitás, sterilizálás fogalma

- Sterilitás:(csíramentesség): az anyagok azon mikrobiológiai állapota, melyek mentesek minden mikroorganizmustól, valamint ezek összes nyugvó formáitól.

 

- Sterilizálás:(csíramentesítés): az az antimikrobiális eljárás, melynek során a különböző fizikai, kémiai hatásokkal, vagy ezek kombinált alkalmazásával a csíramentesítésre kerülő anyagon és anyagban elpusztítjuk ill. inaktiváljuk a mikroorganizmusokat, valamint ezek összes nyugvó formáit.

 

 

3.Steril munka fogalma, feltételei, műveletei

 

Az antiseptikus betegellátás értelmében minden olyan megelőző, diagnosztikus és terápiás célt szolgáló anyagnak és tárgynak, amely a beteg nyitott testszöveteivel, testüregeivel vagy nyálkahártyáival érintkezésbe kerül, sterilnek kell lennie.

Az alkalmazható sterilezési módszerek alapkövetelménye, hogy a kezelendő anyag fizikai, kémiai tulajdonságait az eljárás ne változtassa meg, a műszer, az anyag ne károsodjon.

A sterilezés nem csupán a csíramentesítést foglalja magában, hanem az ezzel kapcsolatos előkészítő és következményes műveleteket is. Ennek a műveleteknek a célja, hogy a műszerekről a kórokozókat, vért, fehérjét és egyéb anyagokat tartalmazó szennyeződésektől megtisztítsuk annak érdekében, hogy a csíramentesítő hatást semmi se csökkentse.

A sterilezés technológiai folyamata

1.        Előkezelés

2.        Öblítés, előáztatás - Az eszközöket használat után azonnal hideg (max. 30 °C-os) csapvízzel alaposan leöblítjük, majd - az erősen tapadó szennyeződések eltávolításának megkönnyítése céljából - ugyancsak hideg vízben áztatjuk- műszereket szétnyitvaà közé mehet a fertőzés

3.        Előfertőtlenítés - Annak érdekében, hogy a dolgozó a műszerek tisztítása közben ne fertőződhessen, az eszközöket az előírt tisztító-fertőtlenítő oldatban meghatározott ideig áztatjuk.

Tisztítás

1.        Áztatás - A meleg, tisztítószeres oldat hőmérsékletét (40-60 °C) az áztatandó eszköz anyaga szerint választjuk meg.

2.        Mechanikus tisztítás - Csak erre a célra használt textíliákkal és kefékkel végezzük.

3.        Utóöblítés - A megtisztított tárgyakról a mosószert folyó meleg csapvízzel gondosan öblítsük le.

 

4. Protokoll a sterilitás fenntartása érdekében

-a sterilitást fenn kell tartani minden esetben: tároláskor, szállításkor, használat előtt

            ¤ Szállításkor: a steril csomagokat mindig védőcsomagolásban, vagy konténerben kell szállítani!

            ¤ Tároláskor: legfontosabb szabály, hogy a sterilizált anyagokat csak abban a csomagolásban szabad tárolni, amiben sterilizálásra kerültek.

-a steril csomagokat csak közvetlenül felhasználásuk előtt szabad felbontani. A felbontott csomag tartalma már nem tekinthető sterilnek

- ezeken felül fontos a személyzet higiénéje, és azon helyiségek rendszeres fertőtlenítő takarítása, ahol a sterilizált csomagok, eszközök megfordulnak.

 

5. Eszközök, műszerek sterilizálhatósága, sterilizáló eljárások

 

            1. sterilizálás túlnyomásos, telített vízgőzzel- autoklávozás (műtéti műszerek, többször használatos fecskendők, tűk, műtéti textíliák, sebészeti kötözőszerek,     varróanyagok, hőálló gumi- és műanyag eszközök, üveg- és porceláneszközök)

           

2. sterilizálás cirkuláló forró levegővel- hőlégsterilizálás (éles mikrosebészeti-, fogászati műszerek, edények, tartályok, porok)

 

            3. sterilizálás etilén- oxid gázzal- gázsterilizálás (szintetikus varróanyagok, szívbillentyűk, protézisek, katéterek, flexibils endoscopok, pacemakerek)

 

            4. sterilizálás formaldehides gázzal- gázsterilizálás (gumi, többször használatos műanyag

eszközök, endoscopok)

 

            5. sterilizálás hidrogén- peroxid plazmában- plazmasterilizálás (porok, textíliák, kötszer, vatta, géz, szivacs, implantátumok)

 

            6. sterilizálás antimikrobiális anyagok oldatában- kémiai, ún. hidegsterilizálás (mikrosebészeti-, fogászati műszerek, gumi- és többször használatos műanyag       eszközök, endoscopok)

 

            7. sterilizálás mechanikus módszerrel- mikrobamentesítő szűrés (alkoholok, hőérzékeny oldatok, vérplazma, vérszérum)

 

            8. sterilizálás ionizáló sugarakkal- sugársterilizálás (egyszer használatos eszközök- inj. tűk, fecskendők- gyógyszerkészítmények, vérpótló anyagok, ér-, porc-, csontplantátumok)

 

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 86
Tegnapi: 387
Heti: 86
Havi: 12 864
Össz.: 4 823 620

Látogatottság növelés
Oldal: Aszepszis- antiszepszis 9. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »