Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés
7. kidolgozott tétel
58 éves nő, elhízott, erős dohányos. Vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed. Szociális háttere rossz, vegyi üzemben dolgozik, szeretne a dohányzásról leszokni, és testsúlyát csökkenteni. Magassága: 168 cm, testtömege: 90 kg. Adjon tanácsot az életmód-változtatással kapcsolatban! A feladat megválaszolása során az alábbi szempontokra térjen ki: egészségkultúra fogalma, összetevői, egészséges életvezetés, túlsúly, mint rizikótényező a betegségek kialakulásában, káros szenvedélyek, mint a betegségek rizikótényezői, preventív szemlélet az egészséges életmódra, helyes táplálkozás étrendjének összeállítása
Egészségkultúra fogalma, összetevői
A kultúra azoknak az anyagi és szellemi értékeknek az összessége, amelyeket az emberi társadalom a történelme folyamán létrehozott.
Egészségkultúra: a közművelődés szerves és fontos része, az egészséggel kapcsolatos műveltség megszerzése.
Egészség: teljes testi, lei és szociális jólét ideális állapota, nem csak a betegség, nyomorékság hiánya.
Egészségi ismeret: az egyén egészséggel kapcsolatos tájékozottsági szintjét jelzi.
Egészségi készség: az egészségi követelményeket biztosító tevékenységek, amelyek magas fokú begyakorlottságot tesznek lehetővé anélkül, hogy tudatosan ellenőriznénk.
Egészség szokás: nem más, mint begyakorolt cselekvéssor, amit automatikusan, a figyelem ráirányítása nélkül végzünk.
Egészséges életvezetés
Életmódnak nevezzük körülményeinket, szokásainkat, amelyek közt, és ahogyan élünk, melyek jellemzők ránk és meghatározzák egyéniségünket.
Egészséges életmód összetevői: táplálkozás, mozgás, higiéné, szórakozás, pihenés, lakóhely, munkahely. Az életmód lehetőé teszi az egészség megőrzését, az aktív, hosszú életet.
Egészségnevelés: egészséges életmódhoz szükséges tudást ad. Az életmódunk, táplálkozásunk, munkahelyünk szerepet játszik a betegségek kialakulásában.
Életvitel: az életmód elemeinek tudatos alkalmazása.
Ha káros szokásaink vannak túlsúlyban, (egészségünk érdekében) célszerű változtatni életvitelünkön. A jó életminőség jellemzője a megfelelő testi-lelki harmónia.
Egészséges az életmódunk akkor, ha:
– helyesen táplálkozunk,
– eleget mozgunk,
– testünket edzéssel kondícióban tartjuk,
– kerüljük a szervezetünkre kedvezőtlen hatásokat,
– megfelelően tisztálkodunk, öltözködünk,
– gondot fordítunk a külsőnkre,
– megfelelő az időbeosztásunk,
– tanulunk, kulturálódunk, lelkünket és szellemünket is gondozzuk.
Túlsúly, mint rizikótényező a betegségek kialakulásában
Kialakulása
- táplálkozási hiba: zsíros étel, minőség és mennyiségbeli hiba, rossz időben
- alkati tényezők
- mozgáshiány
- rendszertelen táplálkozás
- pajzsmirigy alulműködése
- hormonális ok
A túlsúly, mint rizikótényező (kockázati tényező)
a) Szív és érrendszer
- megterheli a keringéstà szaporább szívverés
- növeli az érelmeszesedés kockázatás, az érszűkületet, magas vérnyomást, agyvérzést
- nő az infarktusos megbetegedések aránya
- az ischaemiás szívbetegségek száma nő
b) Légzőrendszer
- megterheli, rontja a légzésfunkciót
c) Mozgásrendszer
- terheli a gerincet
- terheli a csont és izomrendszert, főleg a végtagokat
- gyakoribb a trombózis kialakulása, a keringés lassulása és a mozgásszegény életmód miatt
d) Neuroendokrin rendszer (belső elválasztású mirigyek rendszere)
- cukorbetegség kialakulásnak kockázata
Káros szenvedélyek, mint a betegségek rizikótényezői
Szenvedély: erős, tartós érzelem, mely konkrét tevékenységben vagy tartós törekvésben jelenik meg.
Leggyakoribb káros szenvedélyek az alkohol és drogfogyasztás valamint a dohányzás.
Dohányzás: A dohányzás leggyakrabban szív- és tüdőbetegségekhez vezet, valamint a szívinfarktus, az agyvérzés, az idült obstruktív légúti betegség (COPD), a tüdőtágulás és a rák (elsősorban a tüdőrák, a gége és a szájüreg rákos megbetegedése, a hasnyálmirigy-rák), az impotencia valamint az alulfejlett baba kialakulásának jelentős kockázati tényezője.
Ezeken túl okozhat még légzőszervi betegségeket, hörgőgyulladást, asztmát is.
A nikotin jelentős elváltozást okozhat a keringési szervrendszerben, például gyakran magas vérnyomást vagy koszorúér-betegségeket okoz. Ezenkívül károsítja az érfalakat, így okozója lehet agyérbetegségeknek, érszűkületnek, aneurizmának és érelmeszesedésnek.
A dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatot. A dohányosoknál sokkal gyakrabban alakulnak ki szarkalábak és ráncok a száj és a szem körül, mivel szívják a cigarettát és hunyorítanak, hogy a füst ne kerüljön a szemükbe.
Tartós koffein fogyasztás következményei: álmatlanság, nyugtalanság, a szervezet hozzászokása, az idegesség, feszültség gyomorbántalmakhoz vezet
Alkohol fogyasztás következményei: előfordulhat májzsugor, rák, gyomorfekély, szívbetegségek. Gyakori az étvágytalanság, fertőzéses bőrbetegségek, kifejlődhet ideggyengeség, máj, szív és érrendszeri megbetegedés is.
Preventív szemlélet az egészséges életmódra: (megelőzés)
Rendkívül fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, a káros szenvedélyek mellőzése. Kerüljük el a negatív hatásokat, például stresszt.
Helyes táplálkozás étrendjének összeállítása
- Minőségi
- Zsír helyett olaj, sertéshús helyett hal illetve szárnyasok
- Vaj helyett margarin
- Fehér kenyér helyett barna kenyér
- Zöldség, gyümölcs
- 2 liter folyadék /nap
- Táplálkozzunk változatosabban
- Bőséges reggelivel indítsuk a napot
- Vacsorára ne együk nehéz ételt
Az egészséges táplálkozás alapja a teljes értékű, a szervezet működéséhez szükséges anyag bevitele, kellő felszívódása, a salakanyagok rendszeres kiürülése.
Tápanyagpiramis:
A könnyebb és tudatosabb táplálkozás, étrend összeállításához kialakították a táplálék piramis elvét, mely irányt mutat, hogy naponta milyen elosztásban és mennyiségben fogyasszuk a különböző tápanyagokat.
Az étkezés gyakoriságát tekintve ajánlott: az összetett szénhidrátokból naponta hatszor, gyümölcsökből, zöldségekből naponta ötször (lúgosító-savasító ételek), tej és tejtermékekből naponta kétszer, fehérje természetű ételekből naponta kétszer, zsírokból (zsír, olaj) naponta 15-20g mennyiséget fogyasztani.