Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 

7. kidolgozott tétel


58 éves nő, elhízott, erős dohányos. Vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed. Szociális háttere rossz, vegyi üzemben dolgozik, szeretne a dohányzásról leszokni, és testsúlyát csökkenteni. Magassága: 168 cm, testtömege: 90 kg. Adjon tanácsot az életmód-változtatással kapcsolatban! A feladat megválaszolása során az alábbi szempontokra térjen ki: egészségkultúra fogalma, összetevői, egészséges életvezetés, túlsúly, mint rizikótényező a betegségek kialakulásában, káros szenvedélyek, mint a betegségek rizikótényezői, preventív szemlélet az egészséges életmódra, helyes táplálkozás étrendjének összeállítása


Egészségkultúra fogalma, összetevői

 

A kultúra azoknak az anyagi és szellemi értékeknek az összessége, amelyeket az emberi társadalom a történelme folyamán létrehozott.

Egészségkultúra: a közművelődés szerves és fontos része, az egészséggel kapcsolatos műveltség megszerzése.

Egészség: teljes testi, lei és szociális jólét ideális állapota, nem csak a betegség, nyomorékság hiánya.

Egészségi ismeret: az egyén egészséggel kapcsolatos tájékozottsági szintjét jelzi.

Egészségi készség: az egészségi követelményeket biztosító tevékenységek, amelyek magas fokú begyakorlottságot tesznek lehetővé anélkül, hogy tudatosan ellenőriznénk.

Egészség szokás: nem más, mint begyakorolt cselekvéssor, amit automatikusan, a figyelem ráirányítása nélkül végzünk.


Egészséges életvezetés

 

Életmódnak nevezzük körülményeinket, szokásainkat, amelyek közt, és ahogyan élünk, melyek jellemzők ránk és meghatározzák egyéniségünket.

 

Egészséges életmód összetevői: táplálkozás, mozgás, higiéné, szórakozás, pihenés, lakóhely, munkahely. Az életmód lehetőé teszi az egészség megőrzését, az aktív, hosszú életet.

Egészségnevelés: egészséges életmódhoz szükséges tudást ad. Az életmódunk, táplálkozásunk, munkahelyünk szerepet játszik a betegségek kialakulásában.


Életvitel: az életmód elemeinek tudatos alkalmazása.

Ha káros szokásaink vannak túlsúlyban, (egészségünk érdekében) célszerű változtatni életvitelünkön. A jó életminőség jellemzője a megfelelő testi-lelki harmónia.


Egészséges az életmódunk akkor, ha:

– helyesen táplálkozunk,

– eleget mozgunk,

– testünket edzéssel kondícióban tartjuk,

– kerüljük a szervezetünkre kedvezőtlen hatásokat,

– megfelelően tisztálkodunk, öltözködünk,

– gondot fordítunk a külsőnkre,

– megfelelő az időbeosztásunk,

– tanulunk, kulturálódunk, lelkünket és szellemünket is gondozzuk.



Túlsúly, mint rizikótényező a betegségek kialakulásában


 Kialakulása

- táplálkozási hiba: zsíros étel, minőség és mennyiségbeli hiba, rossz időben

- alkati tényezők

- mozgáshiány

- rendszertelen táplálkozás

- pajzsmirigy alulműködése

- hormonális ok


A túlsúly, mint rizikótényező (kockázati tényező)

a) Szív és érrendszer

- megterheli a keringéstà szaporább szívverés

- növeli az érelmeszesedés kockázatás, az érszűkületet, magas vérnyomást, agyvérzést

- nő az infarktusos megbetegedések aránya

- az ischaemiás szívbetegségek száma nő


b) Légzőrendszer

- megterheli, rontja a légzésfunkciót


c) Mozgásrendszer

- terheli a gerincet

- terheli a csont és izomrendszert, főleg a végtagokat

- gyakoribb a trombózis kialakulása, a keringés lassulása és a mozgásszegény életmód miatt


d) Neuroendokrin rendszer (belső elválasztású mirigyek rendszere)

- cukorbetegség kialakulásnak kockázata



Káros szenvedélyek, mint a betegségek rizikótényezői


Szenvedély: erős, tartós érzelem, mely konkrét tevékenységben vagy tartós törekvésben jelenik meg.

Leggyakoribb káros szenvedélyek az alkohol és drogfogyasztás valamint a dohányzás.


Dohányzás: A dohányzás leggyakrabban szív- és tüdőbetegségekhez vezet, valamint a szívinfarktus, az agyvérzés, az idült obstruktív légúti betegség (COPD), a tüdőtágulás és a rák (elsősorban a tüdőrák, a gége és a szájüreg rákos megbetegedése, a hasnyálmirigy-rák), az impotencia valamint az alulfejlett baba kialakulásának jelentős kockázati tényezője.

Ezeken túl okozhat még légzőszervi betegségeket, hörgőgyulladástasztmát is.

 

A nikotin jelentős elváltozást okozhat a keringési szervrendszerben, például gyakran magas vérnyomást vagy koszorúér-betegségeket okoz. Ezenkívül károsítja az érfalakat, így okozója lehet agyérbetegségeknek, érszűkületnek, aneurizmának és érelmeszesedésnek.

 

A dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatot. A dohányosoknál sokkal gyakrabban alakulnak ki szarkalábak és ráncok a száj és a szem körül, mivel szívják a cigarettát és hunyorítanak, hogy a füst ne kerüljön a szemükbe.

Tartós koffein fogyasztás következményei: álmatlanság, nyugtalanság, a szervezet hozzászokása, az idegesség, feszültség gyomorbántalmakhoz vezet

 

Alkohol fogyasztás következményei: előfordulhat májzsugor, rák, gyomorfekély, szívbetegségek. Gyakori az étvágytalanság, fertőzéses bőrbetegségek, kifejlődhet ideggyengeség, máj, szív és érrendszeri megbetegedés is.

 

Preventív szemlélet az egészséges életmódra: (megelőzés)

 

Rendkívül fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, a káros szenvedélyek mellőzése. Kerüljük el a negatív hatásokat, például  stresszt.

 

Helyes táplálkozás étrendjének összeállítása

-         Minőségi

-         Zsír helyett olaj, sertéshús helyett hal illetve szárnyasok

-         Vaj helyett margarin

-         Fehér kenyér helyett barna kenyér

-         Zöldség, gyümölcs

-         2 liter folyadék /nap

-         Táplálkozzunk változatosabban

-         Bőséges reggelivel indítsuk a napot

-         Vacsorára ne együk nehéz ételt


Az egészséges táplálkozás alapja a teljes értékű, a szervezet működéséhez szükséges anyag bevitele, kellő felszívódása, a salakanyagok rendszeres kiürülése.

 

Tápanyagpiramis:


A könnyebb és tudatosabb táplálkozás, étrend összeállításához kialakították a táplálék piramis elvét, mely irányt mutat, hogy naponta milyen elosztásban és mennyiségben fogyasszuk a különböző tápanyagokat.

Az étkezés gyakoriságát tekintve ajánlott: az összetett szénhidrátokból naponta hatszor, gyümölcsökből, zöldségekből naponta ötször (lúgosító-savasító ételek), tej és tejtermékekből naponta kétszer, fehérje természetű ételekből naponta kétszer, zsírokból (zsír, olaj) naponta 15-20g mennyiséget fogyasztani.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 312
Tegnapi: 470
Heti: 782
Havi: 3 381
Össz.: 4 894 739

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 7. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »