2. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Munkahelyén az Ön feladata a tanulók oktatása. Tájékoztassa őket a műszerek fertőtlenítésének szabályairól! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:
- a mikroorganizmusok életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei
- a mikroorganizmusok szaporodását gátló kémiai, fizikai hatások
- oldatok, vegyszerek kiválasztásának szempontjai eszközök fertőtlenítésére
- oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások
- műszerek előkészítése fertőtlenítéshez
- eszközök, műszerek, beavatkozások eszközeinek sterilezési módjai, sterilitás ellenőrzése
___________________________________________________________________________
A mikroorganizmusok életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei:
Baktériumok: ivartalanul szaporodnak, hosszanti tengelyükre merőlegesen osztódnak, szaporodásuk igen gyors (20-30 percenként).
Szaporodásuk feltétele: nedves, fénytől védett, alacsonyabb hőmérsékletű környezet.
Vírusok: DNS-e vagy RNS-e beépül a sejt DNS-ébe vagy RNS-ébe
Vírus szaporodás: kötődés a vírus és a sejtfelszín között, a vírus bejut a sejtbe, nukleinsava megkezdi a sejt anyagcseréjének átállítását, a sejt saját anyagainak előállítását gátolja, az újonnan szintetizált komponensek egyesülnek (érési szakasz).
Rickettsiák: hasadással szaporodnak.
Gombák: - sarjadzó gombák: sarjadással (bimbózással).
- fonalas gombák: ivartalan szaporító sejteket hoznak létre (konidium = spóra)
- egyes fajok: ivarosan is szaporodnak.
Paraziták: ivartalanul (osztódással) vagy ivarosan.
A mikroorganizmusok szaporodását gátló kémiai, fizikai hatások:
Csíraszám csökkentő hatást eredményez pl. a tisztító-, mosószerek oldataival történő lemosás, vagy a padlófelület felmosása, szappanos kézmosás, helyiségek szellőztetése.
Fizikai ágensek közül fertőtlenítésre ma leggyakrabban a hőenergiát alkalmazzuk telített, túlnyomásos vízgőz, forrásban lévő víz formájában. Ezen kívül a fizikai hatások közé tartoznak még UV sugarak is.
A kémiai ágensekhez soroljuk az antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező vegyületeknek oldat,
aeroszol, vagy gázhalmazállapotban kifejtett mikrobaölő hatását.
A kombinált ágensek pedig a kémiai és fizikai hatások együttes alkalmazását jelentik.
Oldatok, vegyszerek kiválasztásának szempontjai eszközök fertőtlenítése:
Kiválasztásának szempontjai:
- Függ a kórokozó: virulenciájától (a kórokozó megbetegítő képessége), kórokozó
Számától, szervezet ellenálló képességétől, a kórokozó behatolási helyétől.
- Széles spektrumú legyen, minél rövidebb időn belül hasson, minél kisebb
koncentrátumban hatásos legyen, ne károsítsa az eszközöket, a bőr szöveteit.
Eszközök fertőtlenítése:
A betegellátásnál, ápolásnál alkalmazott műszerek/eszközök (beleértve az evőeszközt és ivó
edényzetet is) fertőtlenítését és az azt követő tisztítást, valamint a fertőtlenítő mosogatást
elkülönített helyen kell végezni. A fertőtlenítéshez ebben az esetben is virucid hatású
készítmények alkalmazandók.
Oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások:
- oldatok készítése: Eredményes fertőtlenítést csak az előírt koncentrációjú és vegyhatású
oldattal, a szer tulajdonságának megfelelő munkafázisokban, a kórokozó fajtáinak figyelembevételével végezhetünk.
- Fertőtlenítő eljárások: fizikai (hő, sugár), kémiai (oldat, aerosol, gáz), kombinált (fizikai és
kémiai fertőtlenítő eljárásokat egyesítik), speciális fertőtlenítő eljárások
(Azok a módszerek, melyeket diagnosztikus, terápiás vagy profilaktikus célból alkalmazott orvosi eszközök, készülékek, berendezések fertőtlenítésére alkalmazunk Ezek a gyártó kezelési utasítása szerint
történik.)
Műszerek előkészítése fertőtlenítéshez:
Fertőtlenítés:
1. előkészítés: (gyűjtés, előtisztítás, öblítés)
A száraz gyűjtés lényege hogy a betegellátás során a csak erre a célra szolgáló műszerledobóba
kerülnek és a beavatkozás végén vagy hosszabb műtét közben is viszik a tisztítás fertőtlenítés helyére.
Nedves gyűjtés lényege hogy a kötözéseknél, műtéteknél, beavatkozásoknál alkalmazott eszközök,
műszerek használat után azonnal az e célra odakészített edényzetbe kerülnek, melynek műszertisztító oldatot tartalmaznak. Az ollót, peánt, és a kohert szétnyitva kell az oldatba helyezni!
Öblítés: 30°C foknál melegebb folyóvízzel való alapos leöblítés.
2. Tisztítás, fertőtlenítés:
Célja: Az eszközön, műszereken visszamaradt szennyeződéseket kémiai és mechanikai módszerek
kombinált alkalmazásával eltávolítani majd fertőtlenítő oldatba helyezés.
Eszközök, műszerek, beavatkozások eszközeinek sterilezési módjai, sterilitás ellenőrzése:
Csíramentesítés: azoknak az eljárásoknak az összessége, melyekkel elpusztítunk minden mikroorganizmust. Fizikai, kémiai, kombinált lehet.
Eszközök, műszerek, anyagok csoportosítása sterilizálhatóságuk szerint:
I. Anyagcsoport:
Orvosi eszközök (műtéti műszerek), tűk, egyéb fémtárgyak, mikrosebészeti, fogászati
műszerek.
Alkalmazható sterilizáló eljárás: autoklávozás, hőlégsterilizálás vagy plazmasterilizálás.
II. Anyagcsoport
Sterilen alkalmazható egészségügyi textíliák (Műtéti textíliák).
Alkalmazható sterilizáló eljárás: autoklávozás.
III. Anyagcsoport
Sebészeti kötözőszerek, varró anyagok.
Alkalmazható sterilizáló eljárás: autoklávozás.
IV. Anyagcsoport
Gumi- és többször alkalmazható műanyag eszközök, alkatrészek, aneszteziológiai eszközök.
Alkalmazható sterilizáló eljárás: autoklávozás, etilénoxidos gázsterilizálás, formaldehides
gázsterilizálás, plazmasterilizálás.
V. Anyagcsoport
Üveg-, porceláneszközök, üvegedények, tartályok, laboratóriumi üvegedényzet
Alkalmazható sterilizáló eljárás: autoklávozás, hőlégsterilizálás.
VI. Anyagcsoport
Endoszkópok, valamint egyéb diagnosztikus, terápiás célra alkalmazott műszerek,
készülékek, beteggel közvetlenül érintkező alkatrészei
Alkalmazható sterilizáló eljárás: autoklávozás, etilénoxidos gázsterilizálás, formaldehides
gázsterilizálás, plazmasterilizálás, oldatban történő hideg sterilizálás.
VII. Anyagcsoport
Gyógyszeranyagok és készítmények
Irányelv: Magyar Gyógyszerkönyv, valamint az Országos Gyógyszerészeti Intézet ide
vonatkozó határozatai, irányelvei.
Sterilizálás ellenőrzése: a sterilizálás megtörténtét indikátorcsíkkal kell ellenőrizni.