Növényi eredetű ételek
- főként a csecsemő ásványi anyag és vitamin igényének kielégítésére használjuk, de fehérje és szénhidrát tartalmuk is számottevő
Burgonya
- legnagyobb szerepe van a táplálásnál
- van benne keményítő, 2-3 % fehérje,B1, C- vitamin( sok)
- kezdetben más gyümölccsel, zöldséggel keverve vagy önmagával adjuk
- jó az emészthetősége
Sárgarépa
- kellemes ízű
- nagy a cukor és karotin tartalma
- önállóan és más főzelékkel is adható
- diétaként is jóà hasmenésnél
Adható még:
- sütőtök
- borsó
- főzőtök
- cukkini
- cékla
- spenót
- sóska
- spárga
- brokkoli
Krumplival sűrítünk, nem turmixolunk, hanem csak villával törjük össze a burgonyát.
Mirelit terméket is használhatunk.
Gyümölcsök
- cukrot (gyümölcs, répa, szőlőcukor)
- vitaminokat
- ásványi anyagokat tartalmaznak( Kálium, Mg, foszfor, Ca, Fe, Na)
- nagy mennyiségben tartalmaznak pektint
- pektin: ballasztanyag, baktérium toxint megköti