Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Kézhigiénia jelentőssége:


A fertőzéses megbetegedések terjedési sebessége oly mértékben megnövekedett, hogy egyes vírusok képesek milliókat megbetegíteni, vagy akár egész városokat megbénítani. A járványok ott jelentik a legnagyobb veszélyt, ahol az emberek nagy számban vannak jelen, pl.: az iskolákban, munkahelyeken illetve tömegközlekedésnél.


A fertőzések tovább terjedésének legfőbb okozói közé tartozik az elhanyagolt kézhigiénia, a piszkos kéz gyakorisága. A fertőző betegségek 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed.


Három fő vírusterjedési területet határozunk meg:

  • a légi úton történő fertőzésátvitel,
  • a csepp útján történő fertőzésátvitel,
  • a direkt és indirekt érintési módon történő fertőzésátvitel, melyben a fertőzést hordozó személy bármely felületet megérintve illetve egy másik személyt érintve terjeszti tovább a fertőzést. Így terjednek a bőr staphylococcus fertőzései, a nyálkahártya, az emésztőcsatorna, az Urogenitális csatorna fertőzései, továbbá a vírusos fertőzések, mint például a felső légút fertőzési is, melynek kórokozói a fertőtlenítetlen kéznek köszönhetően járványokká növik ki magukat.


A kézfogáson keresztül több kórokozót adunk tovább, mint egy arcra adott puszival.

A kezünkkel utána megérintjük a szánkat, orrunkat vagy akár a szemünket, és máris a szervezetünkbe kerül a vírus. Gondoljunk csak arra, hogy a telefon kagylójának megérintése után, hányszor nyúlunk a szánkhoz. A kórokozók mindenütt megtalálhatók, szilárd felületeken akár napokig is életképesek maradnak.

De nem csak a megfázást illetve influenzát okozó vírusok terjednek egyre gyakrabban a kézi érintkezés által, hanem a gyomor és bélfertőzés korokozói, mint például a salmonella is.

Heves járványidőszakban a kézfogást mellőzni ajánlott, illetve az átlagosnál sokkal, több alkalommal kell kezet mosnunk. Szükséges tehát tudnunk, hogy influenzajárvány esetén az alapos kézhigiénia nagymértékben csökkentheti a vírusterjedést.

A hagyományos, szappannal történő kézmosás nem elég a fertőzések elleni védelemhez. A  kézmosás mellett a kezek fertőtlenítése is szükséges.


Semmelweis Ignác már 1847-ben bebizonyította, hogy a kézfertőtlenítés egy egyszerű, de egyben nagyon hatékony módja a vírusok terjedésének megelőzésében.


 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 70
Tegnapi: 361
Heti: 2 708
Havi: 9 342
Össz.: 4 806 109

Látogatottság növelés
Oldal: Kézhigiénia jelentőssége
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »