Az egészséges szervezetet felépítő anyagok
1. Szervezetet felépítő anyagok
- Vitamin
- Fehérje
- Szénhidrát
- Zsír
- Vitamin
- Ásványi anyag, nyomelem
- Víz
Tápanyagok összetétele
Fehérje: sejtek felépítését szolgája
Esszenciális aminosav: előállítani nem tudjuk (sajt, tojás, tejtermék, hús)
Nem esszenciális aminosav: elő tudjuk állítani ( borsó szója bab)
Fehérjehiány: szervezet vízmegkötő képessége romlikàoedema
Szénhidrát: energiát szolgáltat
Egyszerű cukor (monoszacharid): gyorsan felszívódnakà idegsejtek
Összetett cukor (diszacharid): gyümölcscukor
Poliszacharid: keményítő, cellulóz
Zsír
Telített zsírsavak: szervezet nem tudja előállítani
Telítetlen zsírsavak: elő tudjuk állítani
Vitaminok: biokatalizátorok
Zsírban oldódó: DEKA
Vízben oldódó (nem raktározódik): B, C- vitamincsoport
Nyomelemek (vas, réz, cink) és ásványi anyagok
- nátrium kloridà sóà vízháztartás
- káliumà szívizomműködés
- kalciumà hiányában izomgörcs alakul ki (csontok fejlődése, véralvadás)
- magnéziumà izomműködés
Folyadék
- 1.5- 2 liter naponta
Tápanyag piramis
- Zsír, olaj édességek
- Állati és növényi fehérje
- Gyümölcs és zöldség
- Szénhidrát
Egészséges táplálkozás követelményei:
- megfelelő minőségi és mennyiségi összetétel
- energiaszükségletnek megfelelő
- ne legyenek káros anyagok
- táplálék íze, külleme fontos
Táplálék felvétel zavara:
- anorexia nervosa: kóros soványság
- éhezés
- nyelési nehézség: farkastorok, nyúlajak
Felszívódási zavar:
- műtét után
- kevés gyomorsav
- hasmenés
Alapanyagcsere
Nyugalmi alapanyagcsere
Férfi: 900+ (10 x a testsúly)
Nő: 700+ (7x a testsúly)
Energiaszükséglet/nap
- ülő életmódnál: Nyugalmi alapanyagcsere x 1.2
- közepesen aktív életmódnál: Nyugalmi alapanyagcsere x 1.4
- fizikai tevékenység: Nyugalmi alapanyagcsere x 1.8
Táplálkozási szokások
- egészséges táplálkozás napi 3x
- különböző nemzeteknél mások a táplálkozási szokások: más a fűszerezés, főétkezések időpontja, más ételeket fogyasztanak szívesebben
- a magyarok táplálkozása erősen fűszeres
Idős emberek szükséglete
- lassul az emésztés
- lassul az anyagcsere
- kisebb energiaigényà csökkenteni kell a zsírok és szénhidrátok bevitelét, a fehérjebevitel normális szinten maradhat
- fokozni kell a vitaminok, ásványi anyagok, növényi rostok bevitelét
- csökken az emésztőenzimek mennyisége és termelődése
- fogazat hiányossága, nem megfelelő pótlása nehezíti a rágást és az emésztést
- a bélműködés lelassulása és a folyadék bevitel csökkenése miatt gyakori a székrekedés