Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Az egészséges szervezetet felépítő anyagok

 

1. Szervezetet felépítő anyagok

-         Vitamin

-         Fehérje

-         Szénhidrát

-         Zsír

-         Vitamin

-         Ásványi anyag, nyomelem

-         Víz

 

Tápanyagok összetétele

 

Fehérje: sejtek felépítését szolgája

Esszenciális aminosav: előállítani nem tudjuk (sajt, tojás, tejtermék, hús)

Nem esszenciális aminosav: elő tudjuk állítani ( borsó szója bab)

Fehérjehiány: szervezet vízmegkötő képessége romlikàoedema

 

Szénhidrát: energiát szolgáltat

Egyszerű cukor (monoszacharid): gyorsan felszívódnakà idegsejtek

Összetett cukor (diszacharid): gyümölcscukor

Poliszacharid: keményítő, cellulóz

 

Zsír

Telített zsírsavak: szervezet nem tudja előállítani

Telítetlen zsírsavak: elő tudjuk állítani

 

Vitaminok: biokatalizátorok

Zsírban oldódó: DEKA

Vízben oldódó (nem raktározódik): B, C- vitamincsoport

 

Nyomelemek (vas, réz, cink) és ásványi anyagok

-         nátrium kloridà sóà vízháztartás

-         káliumà szívizomműködés

-         kalciumà hiányában izomgörcs alakul ki (csontok fejlődése, véralvadás)

-         magnéziumà izomműködés

 

Folyadék

-         1.5- 2 liter naponta

 

Tápanyag piramis

-         Zsír, olaj édességek

-         Állati és növényi fehérje

-         Gyümölcs és zöldség

-         Szénhidrát

 

 

Egészséges táplálkozás követelményei:

-         megfelelő minőségi és mennyiségi összetétel

-         energiaszükségletnek megfelelő

-         ne legyenek káros anyagok

-         táplálék íze, külleme fontos

 

Táplálék felvétel zavara:

-         anorexia nervosa: kóros soványság

-         éhezés

-         nyelési nehézség: farkastorok, nyúlajak

 

Felszívódási zavar:

-         műtét után

-         kevés gyomorsav

-         hasmenés

 

Alapanyagcsere

Nyugalmi alapanyagcsere

Férfi: 900+ (10 x a testsúly)

: 700+ (7x a testsúly)

 

Energiaszükséglet/nap

-         ülő életmódnál: Nyugalmi alapanyagcsere x 1.2

-         közepesen aktív életmódnál: Nyugalmi alapanyagcsere x 1.4

-         fizikai tevékenység: Nyugalmi alapanyagcsere x 1.8

 

Táplálkozási szokások

-         egészséges táplálkozás napi 3x

-         különböző nemzeteknél mások a táplálkozási szokások: más a fűszerezés, főétkezések időpontja, más ételeket fogyasztanak szívesebben

-         a magyarok táplálkozása erősen fűszeres

 

Idős emberek szükséglete

-         lassul az emésztés

-         lassul az anyagcsere

-         kisebb energiaigényà csökkenteni kell a zsírok és szénhidrátok bevitelét, a fehérjebevitel normális szinten maradhat

-         fokozni kell a vitaminok, ásványi anyagok, növényi rostok bevitelét

-         csökken az emésztőenzimek mennyisége és termelődése

-         fogazat hiányossága, nem megfelelő pótlása nehezíti a rágást és az emésztést

-         a bélműködés lelassulása és a folyadék bevitel csökkenése miatt gyakori a székrekedés

 

 












Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 240
Heti: 2 054
Havi: 1 529
Össz.: 4 869 371

Látogatottság növelés
Oldal: A szervezetet felépítő anyagok
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »