Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

2. kidolgozott tétel


Este kutyáját sétáltatja, amikor is arra lesz figyelmes, hogy egy idős néni cipő nélkül, hálóingben, az utcán tanácstalanul álldogál. Kérdésére elmondja, hogy a lányához indult, de nem találja a Metrót. Időközben egy másik járókelő is odaérkezik és elmondja, hogy a néni itt lakik a közelben, de nem tudja, hogy melyik házban. Mit tesz Ön? Mit kérdez a betegtől? Tájékoztassa a járókelőt a teendőkről, a várható eseményekről! Hívjon segítséget!


A beteg térben és időben nem orientált, azaz a tudata zavart: olyan kérdéseket teszek fel neki, amiből kiderül, hogy térben és időben orientált-e, pl., hol lakik? Mi a neve? Milyen nap van ma?


A tudatzavar hátterében jó néhány szervi és pszichiátriai ok állhat:

  • Parkinson betegég
  • Mérgezések
  • Agyi keringési zavar: Az életkor az agyi keringési zavarok legfontosabb rizikófaktora
  • Agyi oxigénhiány
  • Alacsony vércukorszint
  • Kiszáradás

·        Időskori dementia- agymeszesedés: A szellemi képességek hanyatlását jelenti, mely általában lassan rosszabbodik. A memória, a gondolkodás, az ítéletalkotás, a tanulás és figyelem képessége károsodott, és a személyiség esetleg hanyatlik.

·        Alzheimer kór: az agy működési rendellenessége - általában időskorban jelentkezik. Memóriája fokozatosan romlik, és apránként elvesztik azt a képességüket is, hogy teljes emberként éljenek és saját magukról gondoskodjanak. Az Alzheimer- kór tünet együttesében jelen van a feledékenység, a beteg egyre rövidebb ideig képes figyelni, és nehézségei lehetnek a napi rutinfeladatokkal is.

·        Lehűlés


Az ok eldöntése szakember feladata ezért MENTŐT hívok (Itt egy néni, aki térben, időben desorientált, alul öltözött, külsérelmi nyomok nem találhatóak rajta)

A mentő megérkezéséig a beteget felügyelem.

A beteget leültetem, megnyugtatom.

Mindenképpen kórházba kell vinni, nem szabad hazaengedni.

A járókelőt meg kell kérni, hogy derítse ki, hol lakik a néni, hol van a családja, szerezzen neki meleg ruhát, cipőt, vagy lehetőség szerint vigyük a nénit meleg helyre, és oda hívjuk a mentőt.

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 134
Tegnapi: 387
Heti: 134
Havi: 12 912
Össz.: 4 823 668

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 2. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »