A betegségek kialakulása
I. Az egészséget veszélyeztető tényezők
a) A szervezetet érő kedvezőtlen hatások
- rossz általános és személyi higiéné
- mozgásszegény életmód vagy egyenlőtlen fizikai megterhelés
- mennyiségben vagy minőségben helytelen táplálkozás
- tartós idegrendszeri túlterhelés
- káros szenvedélyek
- környezet szennyezés
b) Leggyakoribb rizikófaktorok (elősegíti a betegség létrejöttét)
- helytelen táplálkozás
- mozgásszegény életmód
- mértéktelen kávéfogyasztás
- alkohol
- dohányzás
- kábítószer élvezet
II. A betegséghez vezető leggyakoribb okok és felosztásuk
1. Belső okok:
- örökletes és alkati adottságok
- nem
- életkor
- veleszületett betegségek
2. Külső okok:
Élettelen kórokok:
- kémiai ártalom, pl. mérgezés
- elektromos ártalmak
- sugárzási ártalmak
Élő kórokok: minden olyan egy vagy többsejtű élőlény, amely betegség kialakulását idézi elő, pl. vírusok, baktériumok