Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Alapfogalmak


Fertőtlenítés (dezinfekció): minden olyan eljárás, amely a külső környezetbe kikerült kórozók elpusztítására, fertőző képességük megszüntetésére, inaktiválására irányul.


Aszepszis: célja a terülte összes mikroorganizmusának eltávolítása: sterilizálás


Antiszepszis: az a tiszta módszer, mellet a mikroorganizmusok számának csökkentésére, szétterjedésének meggátlására alkalmazunk.


Aszeptikus betegellátás: magába foglalja mindazoknak a munkamódszereknek, munkafolyamatoknak és magaratásformáknak az összességét, amelyekkel a mikroorganizmusok a beteg szervezetétől részben a steril eszközök, részben a mikrobaszegény környezet megteremtésével távol tarthatóak.


Nosocomialis fertőzés: ha a fertőzés a beteg felvételekor még nem volt jelen és nem is lappangott, és az egészségügyi ellátás következtében vagy attól függetlenül létrejön.


Iatrogén típusú Nosocomialis fertőzés (orvos okozta): diagnosztikus vagy terápiás eljárások során keletkezett, pl. katéterAszepszis: a betegellátás során alkalmazott munkamódszereknek, munkafolyamatoknak és magatartásformáknak az összességét, melyekkel a mikroorganizmusok a beteg szervezetétől, de különösen annak nyitott testszöveteitől, nyálkahártyáitól, testüregeitől, testnyílásaitól részben steril eszközök, anyagok, műszerek alkalmazásával, részben mikrobaszegény környezet megteremtésével távol tarthatók.


Sterilitás: az anyagok azon mikrobiológiai állapota, melyek mentesek minden mikroorganizmustól, valamint ezek összes nyugvó formáitól.


Sterilizálás: az az antimikrobiális eljárás, melynek során a különböző fizikai, kémiai hatásokkal vagy ezek kombinált alkalmazásával a csíramentesítésre kerülő anyagon és anyagban elpusztítjuk, illetve inaktiváljuk a mikroorganizmusokat, valamint ezek összes nyugvó formáit.


Sterilizáló készülék (sterilizátor): mindazon berendezés, mely egy munkafolyamat alatt a fizikai, kémiai hatások alkalmazása során, az előírt paraméterek fennállása esetén alkalmas a mikroorganizmusok, valamint ezek nyugvó formáinak elpusztítására, inaktiválására, és erre a célra kerülnek engedélyezésre, illetve forgalomba.


Autokláv: az a sterilizáló készülék, melynek légtelenített munkaterében létrehozott túlnyomásos, telített vízgőz hatására, az előírt paraméterek betartása mellett jön létre a munkatérbe behelyezett anyagok (rakomány) sterilitása.


Hőlégsterilizátor: az a sterilizáló készülék, melynek munkaterében létrehozott cirkuláló, száraz, forró levegő hatására, az előírt paraméterek betartása mellett jön létre a rakomány sterilitása.


Etilénoxidos gázsterilizátor: az a sterilizáló készülék, melynek légtelenített munkaterébe juttatott antimikrobiális tulajdonságú etilénoxid hatására, az előírt paraméterek mellett jön létre a rakomány sterilitása.


Formaldehides gázsterilizátor: az a készülék, melynek légtelenített munkaterébe juttatott antimikrobiális tulajdonságú formalinoldat-vízgőz keverék hatására, az előírt paraméterek mellett jön létre a rakomány sterilitása.


Plazmasterilizátor: az a készülék, melynek légtelenített munkaterében a beporlasztott hidrogén-peroxid oldatnak elektromos erőtér hatására létrejött hidegplazma állapota hozza létre a rakomány sterilitását.


Steril csomagolás: azoknak a csomagolóanyagoknak és csomagolási módszereknek az összessége, melyek lehetővé teszik, hogy a csírátlanító hatást kifejtő tényező a sterilizálandó anyag csomagolásán áthatolhasson, a sterilizálandó anyaghoz juthasson, majd a sterilizáló hatás érvényesülése után megvédje, fenntartsa az anyag csíramentes állapotát.


Sterilizáló hatás vizsgálata: az az eljárás, melynek során meghatározott ellenálló képességű bakteriológiai spórakészítményeket helyezünk a sterilizáló készülék rakományának belsejébe, majd a sterilizálást követően a kezelt baktériumkészítmények tenyésztésével győződünk meg a vizsgált készülék csíramentesítő hatásáról.


Sterilitási vizsgálat: azok a mikrobiológiai laboratóriumi eljárások, melyek alkalmasak annak a meghatározására, hogy a vizsgált anyag mentes-e élő mikroorganizmusoktól, valamint ezek összes nyugvó formáitól. Vírusok kimutatására ezek a módszerek nem alkalmasak.


Pirogenitás: pirogénnek (lázkeltőnek) nevezzük összefoglalóan azokat a szerves anyagokat, melyek az emberi szervezetbe parenterálisan bekerülve magas lázzal, hidegrázással, hányingerrel, hasmenéssel, vérkeringési zavarokkal, kollapszussal, stb. járó tünetcsoportokat okoznak.


Pirogénmentesség: pirogénmentes az az anyag (eszköz, műszer, oldat, stb.), mely steril állapotán kívül mentes minden szerves anyagtól és a mikroorganizmusok bomlott, szétesett anyagaitól is.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 115
Tegnapi: 387
Heti: 115
Havi: 12 893
Össz.: 4 823 649

Látogatottság növelés
Oldal: Fertőtlenítés alapfogalmak
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »