Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Az anyatej jellemzői, a tehéntej hasonlatossá tétele az anyatejhez

 

Anyatej

1. fehérje

- első napokban előtej (colostrum)à 3% fehérje

- majd csökken

- 2. héttől 2. hónapig 1,5 %

- 2. hónaptól 1,2 %

- 2/3-ad része laktalbumin és laktoglobulinà könnyen emészthető

- 1/3-ad része kazeinà nehezen emészthető

 

2. Szénhidrát

- 7%

- döntően laktóz (galaktóz+glükóz)

- tejsavas erjedésà széklet pH savanyú

- a galaktóznak fontos szerepe van az idegrendszer felépítésében

 

3. Zsír

- 3,8%

- összefüggés a zsírtartalom és az anyatej mennyisége között (mennyiség nő, zsírtartalom csökken)

- könnyen emészthető telítetlen zsírsavak

 

4. Vitaminok

- legtöbb az A- vitaminból van az előtejben, később csökken

- C- vitamin szezonális ingadozást mutat (anya táplálkozásától függ)

- D- vitamin kevésàpótolni kell

- K- vitamint nem tartalmaz

- vízben oldódó vitaminok mennyisége normál étrend mellett elegendő.

- B vitaminhiány: alultápláltság, vegetáriánus étrend esetén

 

 

A tehéntej hasonlatossá tétele az anyatejhez

Hígítás

-         hígító folyadékkal (orizaà 5%-os rizsnyák)

-         cél a fehérje és ásványi anyag csökkentése

-         lehet 2/3-os, ¾-es, ½-es (csecsemő korától és általános állapotától függ)

-         forralt, lehűtött víz

 

Szénhidrát tartalom emelése

- 100ml tejbe 5 gramm cukor kellà5%-os

 

Emésztés javítása

-         savanyítással: kazein gyomorba jutás előtt kicsapódik, könnyebb emészteni, nem terheli a gyomrot

-         citromlével csináljuk: 100 gramm hígított tehéntejhez 1 kávéskanál citromlé (3gramm)

-         invert cukorral: cukrot híg savval főzzük együttà szénhidrát tartalom emelés+ savanyítás együttà 4%- os citromsav oldat

-         savanyítást mindig a tehéntej felhasználása előtt végezzük közvetlenül

Csírátlanítás

-         forralás: 100 fokon 5 percig

-         pasztőrözés: 65 fokon 30 percig

 

Tehéntej és anyatej összehasonlítása

  1. Tápanyagok összetételében és arányában
  2. Tápanyagok minőségében

a) Vitamin tartalom- hasonlítanak

- tehéntej is tartalmaz C- vitamint, ami forralással elvész, ugyanilyen a D- vitamin tartalom is amit pótolni kell

 

b) Fehérje tartalom

- anyatejben: laktalbumin, laktoglobulin

- tehéntejben: kazein—y nehezen emésztető, túrós rögökben kicsapódik, vesét megterheli

 

c) Szénhidrát-tartalom

- a tehéntej szénhidrátjainak nincs az idegrendszer kialakulását elősegítő szerepe

 

d) Zsírtartalom

- anyatej: telítetlen zsírsavakà könnyen emészthető

- tehéntejben kevesebb telítetlen zsírsavà nehéz az emésztése, sok benne az illóolajà bélfal izgatóà has puffadás

 

e) ásványi- anyag tartalom

- tehéntej, Na- ból 3x, foszforból 6- szor többet tartalmaz

- só tartalma magasabbà vesét megterheli

 

3. Bakteriológia

- anyatej steril

- tehéntej nem steril

 

4. Biológiai értéke

- tehéntejben is vannak biológiailag aktív fermentumok, de a tápszerek készítése közben ezek elpusztulnak

- a tehéntej nem tartalmaz immunanyagokat





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 222
Tegnapi: 271
Heti: 1 185
Havi: 8 392
Össz.: 4 887 641

Látogatottság növelés
Oldal: Az anyatej és a tehéntej összehasonlítása
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »