Az anyatej jellemzői, a tehéntej hasonlatossá tétele az anyatejhez
Anyatej
1. fehérje
- első napokban előtej (colostrum)à 3% fehérje
- majd csökken
- 2. héttől 2. hónapig 1,5 %
- 2. hónaptól 1,2 %
- 2/3-ad része laktalbumin és laktoglobulinà könnyen emészthető
- 1/3-ad része kazeinà nehezen emészthető
2. Szénhidrát
- 7%
- döntően laktóz (galaktóz+glükóz)
- tejsavas erjedésà széklet pH savanyú
- a galaktóznak fontos szerepe van az idegrendszer felépítésében
3. Zsír
- 3,8%
- összefüggés a zsírtartalom és az anyatej mennyisége között (mennyiség nő, zsírtartalom csökken)
- könnyen emészthető telítetlen zsírsavak
4. Vitaminok
- legtöbb az A- vitaminból van az előtejben, később csökken
- C- vitamin szezonális ingadozást mutat (anya táplálkozásától függ)
- D- vitamin kevésàpótolni kell
- K- vitamint nem tartalmaz
- vízben oldódó vitaminok mennyisége normál étrend mellett elegendő.
- B vitaminhiány: alultápláltság, vegetáriánus étrend esetén
A tehéntej hasonlatossá tétele az anyatejhez
Hígítás
- hígító folyadékkal (orizaà 5%-os rizsnyák)
- cél a fehérje és ásványi anyag csökkentése
- lehet 2/3-os, ¾-es, ½-es (csecsemő korától és általános állapotától függ)
- forralt, lehűtött víz
Szénhidrát tartalom emelése
- 100ml tejbe 5 gramm cukor kellà5%-os
Emésztés javítása
- savanyítással: kazein gyomorba jutás előtt kicsapódik, könnyebb emészteni, nem terheli a gyomrot
- citromlével csináljuk: 100 gramm hígított tehéntejhez 1 kávéskanál citromlé (3gramm)
- invert cukorral: cukrot híg savval főzzük együttà szénhidrát tartalom emelés+ savanyítás együttà 4%- os citromsav oldat
- savanyítást mindig a tehéntej felhasználása előtt végezzük közvetlenül
Csírátlanítás
- forralás: 100 fokon 5 percig
- pasztőrözés: 65 fokon 30 percig
Tehéntej és anyatej összehasonlítása
a) Vitamin tartalom- hasonlítanak
- tehéntej is tartalmaz C- vitamint, ami forralással elvész, ugyanilyen a D- vitamin tartalom is amit pótolni kell
b) Fehérje tartalom
- anyatejben: laktalbumin, laktoglobulin
- tehéntejben: kazein—y nehezen emésztető, túrós rögökben kicsapódik, vesét megterheli
c) Szénhidrát-tartalom
- a tehéntej szénhidrátjainak nincs az idegrendszer kialakulását elősegítő szerepe
d) Zsírtartalom
- anyatej: telítetlen zsírsavakà könnyen emészthető
- tehéntejben kevesebb telítetlen zsírsavà nehéz az emésztése, sok benne az illóolajà bélfal izgatóà has puffadás
e) ásványi- anyag tartalom
- tehéntej, Na- ból 3x, foszforból 6- szor többet tartalmaz
- só tartalma magasabbà vesét megterheli
3. Bakteriológia
- anyatej steril
- tehéntej nem steril
4. Biológiai értéke
- tehéntejben is vannak biológiailag aktív fermentumok, de a tápszerek készítése közben ezek elpusztulnak
- a tehéntej nem tartalmaz immunanyagokat