Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

17. kidolgozott tétel


Tavaszi kertrendezés közben szomszédjának hirtelen megfájdult a dereka. Nem tud kiegyenesedni. A lapátjára támaszkodva Önnek kiabál át a kerítésen keresztül, segítséget kér. Elmondja, hogy zsibbad a bal lába, nagyon fáj középen a dereka. Ön megfogja a pulzusát 110/min frekvenciát mér.

Mit tesz Ön? Tájékoztassa a beteget a vizsgálat/elsősegély nyújtás menetéről, a hozzátartozót a teendőkről, a várható eseményekről, a kiérkező mentőket az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!


Akut lumbágó

Oka: túlerőltetés, hűlés, fertőzés, a gerinc kisízületének synovialis hártyájának becsípődése rossz mozdulat után

Tünetei:

  • A paravertebralis izomzat mindkét oldalon, vagy csak az egyik oldalon megjelenő duzzanata,
  • Fájdalom, amely a kiváltó októl függően az alsó végtagba is sugározhat

A tünetek gyakran hirtelen, rossz mozdulat hatására következnek.


Kezelése: Elsősegélynyújtói gyakorlatban nyugalomba helyezés és orvos esetleg mentő értesítése a feladat.


Lumbágó esetén tulajdonképpen az ágyéki csigolyák közvetlen közelében levő izmok keményednek meg. Az azt követően fellépő heves fájdalmak a lábakig is kisugározhatnak, sőt akár bénulásos tüneteket is előhívhatnak. A z időset és fiatalt, férfit és nőt egyaránt eltalálhat, többnyire hirtelen mozdulatok, meggondolatlan lehajlás vagy terhek helytelen emelése következtében.


Elsősegélyként ajánlott a gerincoszlop gyors tehermentesítése, hogy mielőbb oldódjék a görcs. Feküdjenek (lassan és óvatosan) a hátukra, majd próbálják meg a lábaikat felpolcolni, tegyék például egy sámlira vagy egy párnára, közben enyhén hajlítsák be a térdüket. Ez legalábbis egy kicsit elviselhetőbbé teszi a fájdalmakat.

A meleg mindig jól bevált eszköz. Dörzsöljék be a fájós területet borsmentaolajjal vagy teafaolajjal, mindkettő gyors enyhülést hoz

 

A porckorongsérv - vagy ahogy a köznyelvben jobban ismert: gerincsérv - akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is, ezért sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség.

Ha a derékfájás tünetei súlyosbodnak (pl. a fájdalom, lesugárzik az alsó végtagba, zsibbadás, érzékelési zavar, reflexeltérés jelentkezik, vagy izomműködési zavarok lépnek fel), felmerülhet a porckorong sérülés, azaz a porckorongsérv gyanúja.

 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 42
Tegnapi: 361
Heti: 2 680
Havi: 9 314
Össz.: 4 806 081

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 17. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »