Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Dietetikai alapfogalmak

 

Dietetika: az élelmezéstudománynak a gyógyélelmezéssel foglalkozó ága

 

Táplálkozás: az életműködések fenntartásához a környezetből a szervezet tápcsatornájába jutatjuk szükséges ételeket, a szervezetbe juttatjuk az anyagcseréhez szükséges anyagokat.

 

Élelem: étkezés céljára felhasználható anyagok

 

Nyers élelmiszer: olyan élelmiszer, ami eredeti állapotának lényeges megváltoztatása nélkül alkalmas a fogyasztásra

 

Feldolgozott élelmiszer: olyan élelmiszer, amelyet az élelmiszer- nyersanyag eredeti állapotát lényegesen megváltoztatható előállítási műveletekkel hoznak fogyasztásra kész állapotba

 

Étel: Élelmiszerből készült, konyhatechnikai eljárással. Egy étkezés több fogásból áll: leves, hús, követ

 

Tápérték: táplálékok tápanyagtartalmától függő tulajdonság

 

Élelmiszer: növényi állati ásványi eredetű anyag, mely változatlan előkészített vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas

 

Tápszer: meghatározott célra szigorú előírás szerint előállított élelem

 

Tápanyag: fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, víz, ásványi anyag

 

Táplálékain értékjelzői: tápérték, biológiai érték, élvezeti érték, telítő- és emészthetőségi érték

 

Biológiai érték: Milyen mennyiségben és arányban tartalmazzák a szervezet életműködéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat

 

Védőtápanyag: védi a szervezetet bizonyos betegségektől (vitamin, ásványi anyag, zsír, aminosav)

 

Zsír, szénhidrát à energiaszolgáltató

Fehérje à testépítő

Víz, ásványi anyag, vitamin à életműködéshez nélkülözhetetlen

 

Élvezeti érték: érzékszervi benyomások (íz, illat à aroma) alapján alakul ki àegyüttes hatás: zamat

 

Emészthetőség: mennyire alkalmas az étel a szervezetben történő feldolgozásra, és hasznosulásra

 

Telítő érték: az étel gyomorban való maradásának idejével azonos

 

Élelmezés: társadalmi tevékenység, termelés, elosztás, elkészítés problémáit oldja meg

 

Diéta: beteg ember részére megfelelő konyhatechnikával készített étel

 

Pozitív Dietetikai szemlélet: Melyek azok a tápanyagok, amelyekre a betegnek a gyorsabb gyógyulása érdekében szüksége van.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 319
Tegnapi: 470
Heti: 789
Havi: 3 388
Össz.: 4 894 746

Látogatottság növelés
Oldal: Dietetikai alapfogalmak
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »