Dietetikai alapfogalmak
Dietetika: az élelmezéstudománynak a gyógyélelmezéssel foglalkozó ága
Táplálkozás: az életműködések fenntartásához a környezetből a szervezet tápcsatornájába jutatjuk szükséges ételeket, a szervezetbe juttatjuk az anyagcseréhez szükséges anyagokat.
Élelem: étkezés céljára felhasználható anyagok
Nyers élelmiszer: olyan élelmiszer, ami eredeti állapotának lényeges megváltoztatása nélkül alkalmas a fogyasztásra
Feldolgozott élelmiszer: olyan élelmiszer, amelyet az élelmiszer- nyersanyag eredeti állapotát lényegesen megváltoztatható előállítási műveletekkel hoznak fogyasztásra kész állapotba
Étel: Élelmiszerből készült, konyhatechnikai eljárással. Egy étkezés több fogásból áll: leves, hús, követ
Tápérték: táplálékok tápanyagtartalmától függő tulajdonság
Élelmiszer: növényi állati ásványi eredetű anyag, mely változatlan előkészített vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas
Tápszer: meghatározott célra szigorú előírás szerint előállított élelem
Tápanyag: fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, víz, ásványi anyag
Táplálékain értékjelzői: tápérték, biológiai érték, élvezeti érték, telítő- és emészthetőségi érték
Biológiai érték: Milyen mennyiségben és arányban tartalmazzák a szervezet életműködéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat
Védőtápanyag: védi a szervezetet bizonyos betegségektől (vitamin, ásványi anyag, zsír, aminosav)
Zsír, szénhidrát à energiaszolgáltató
Fehérje à testépítő
Víz, ásványi anyag, vitamin à életműködéshez nélkülözhetetlen
Élvezeti érték: érzékszervi benyomások (íz, illat à aroma) alapján alakul ki àegyüttes hatás: zamat
Emészthetőség: mennyire alkalmas az étel a szervezetben történő feldolgozásra, és hasznosulásra
Telítő érték: az étel gyomorban való maradásának idejével azonos
Élelmezés: társadalmi tevékenység, termelés, elosztás, elkészítés problémáit oldja meg
Diéta: beteg ember részére megfelelő konyhatechnikával készített étel
Pozitív Dietetikai szemlélet: Melyek azok a tápanyagok, amelyekre a betegnek a gyorsabb gyógyulása érdekében szüksége van.