4. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Nem egészségügyi végzettségű munkatársa gyermeke lázas, hasmenése van. Ő bejött dolgozni, és arról számol be, hogy „valamilyen fertőzésre gyanakodnak az orvosok” a lányánál. Tájékoztassa munkatársát a gyakori kézmosás jelentőségéről és a higiénés szabályok betartásáról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:
- a fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások
- a fertőtlenítés eszközei, módszerei
- a test és különböző felületek higiéniája
- a higiénét létrehozó mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök
- vegyszerek alkalmazása a kórokozók számának csökkentésére
___________________________________________________________________________
A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások:
Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a fogékony emberi szervezet.
Terjedési módok:
a) Fertőzés közvetlen érintkezés útján
A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás stb./
b) Fertőzés közvetett terjedési módokkal:
- cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége
- Víz által terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./
- Élelmiszerek által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi anyag vagy baktériumtoxin okozza/
- Tárgyak közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától, rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.
Nosocomiális fertőzések: az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések
- Talaj közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.
- Intrauterin fertőzés: Az anya fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet: transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz, hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen belüli fertőzés időpontjától függenek.
- Rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőzések
A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások
Testváladékok, mint fertőző források:
- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér
- Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.
- Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék, pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma, hüvelyváladék.
- Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet, vizelet, orrváladék, nyál, köpet, izzadtság, kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.
A fertőtlenítés eszközei, módszerei:
Eszközei: bőr, nyálkahártya fertőtlenítő szerek, felület, műszer/eszközfertőtlenítő szerek
Módszerei:
1. csíraszám csökkentő hatás (szanációs) Pl.: tisztítás, szellőztetés csiraszám csökkentése
2. bakteriosztatikus: szaporodást gátló (vegetatív alak nem pusztul el)
3. baktericid: baktériumölő hatás (spórák nem pusztulnak el)
4. sporocid: az ellenálló spórák elpusztítása
5. virucid: vírusölő
6. fungicid: gombaölő
7. paraziticid: parazitaölő
A test és különböző felületek higiéniája
A higiénia jelentése: az orvostudománynak az a része, amely az egészség megvédését, a károsodások megelőzését kívánja elérni.
Megfelelő higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás, bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.
Higiénia jelentése: Egészségtan, egészségügy, fertőzés elkerülésére irányuló tisztaság előírásai.
- Higiénés kézfertőtlenítés: fertőzések terjedésének megakadályozása.
Szennyező tevékenység után, étkezés, étkeztetés, gyógyszerelés előtt, WC használat után, minden tiszta munka elvégzése előtt… stb. kezet kell mosni!
Cél: a kéz bőrfelületén lévő átmeneti mikroflóra elpusztítása, inaktiválása, a fertőzési lánc megszakítása.
- Bőrfertőtlenítés: A bőrön át történő beavatkozások során hatékonyan fertőtlenítjük a behatolás helyét. A bőrfelületet engedélyezett bőrfertőtlenítő szerrel átitatott steril tupferrel, gézlappal vagy vattával letöröljük vagy szórófejes adagolóból a bőrfelületre juttatjuk a készítményt. Behatási idő fél perc.
- Nyálkahártya fertőtlenítése: az engedélyezett szerek közül csak a speciálisan erre kifejlesztettek alkalmazhatók hólyag- és hüvelyöblítésre, sebkezelésre, szájüreg fertőtlenítésre.
Vegyszerek alkalmazása a kórokozók számának csökkentésére
Kémiai: fertőtlenítés oldattal / aerosollal vagy gázzal.
Kémiai szerek: klór és vegyületei jód és vegyületei alkohol, glikol, aldehidek, tenzidek, fenolderivátunok, kombinált szerek.
Fertőtlenítő szerekkel szembeni követelmények:
· gyors fertőtlenítő hatás (rövid hatóidő)
· széles határspektrum
· jó vízoldékonyság, jó felszívó
· megbízhatóság
· stabilitás (ne változzon hőre, fényre)
· a fertőtlenítő felületet ne károsítsa
· ne legyen büdös, gazdaságos legyen