Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”

4. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Nem egészségügyi végzettségű munkatársa gyermeke lázas, hasmenése van. Ő bejött dolgozni, és arról számol be, hogy „valamilyen fertőzésre gyanakodnak az orvosok” a lányánál. Tájékoztassa munkatársát a gyakori kézmosás jelentőségéről és a higiénés szabályok betartásáról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:

- a fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

- a fertőtlenítés eszközei, módszerei

- a test és különböző felületek higiéniája

- a higiénét létrehozó mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök

- vegyszerek alkalmazása a kórokozók számának csökkentésére

___________________________________________________________________________

 

A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások:

 

Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a fogékony emberi szervezet.

 

Terjedési módok:

a)      Fertőzés közvetlen érintkezés útján

A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás stb./

 

b)      Fertőzés közvetett terjedési módokkal:

-         cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége

 

-         Víz által terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./

 

-         Élelmiszerek által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi anyag vagy baktériumtoxin okozza/

 

-         Tárgyak közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától, rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.

Nosocomiális fertőzések: az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések

 

-         Talaj közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.

 

-          Intrauterin fertőzés: Az anya fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet: transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz, hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen belüli fertőzés időpontjától függenek.

-         Rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőzések


 

A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

 

Testváladékok, mint fertőző források:

- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér

- Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.

- Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék, pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma, hüvelyváladék.

- Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet, vizelet, orrváladék, nyál, köpet, izzadtság, kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.

 

A fertőtlenítés eszközei, módszerei:

 

Eszközei: bőr, nyálkahártya fertőtlenítő szerek, felület, műszer/eszközfertőtlenítő szerek

 

Módszerei:

  1. Fizikai: főzés, gőzölés, UV sugárzás
  2. Kémiai: vegyszerekkel, oldattal, gázzal, aerosol
  3. Kombinált: hővel, vegyszerrel, mechanikusan

 

1.      csíraszám csökkentő hatás (szanációs) Pl.: tisztítás, szellőztetés csiraszám csökkentése

2.      bakteriosztatikus: szaporodást gátló (vegetatív alak nem pusztul el)

3.      baktericid: baktériumölő hatás (spórák nem pusztulnak el)

4.      sporocid: az ellenálló spórák elpusztítása

5.      virucid: vírusölő

6.      fungicid: gombaölő

7.      paraziticid: parazitaölő

 

A test és különböző felületek higiéniája

 

A higiénia jelentése: az orvostudománynak az a része, amely az egészség megvédését, a károsodások megelőzését kívánja elérni.

 

Megfelelő higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás, bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.

 

Higiénia jelentése: Egészségtan, egészségügy, fertőzés elkerülésére irányuló tisztaság előírásai.

 

- Higiénés kézfertőtlenítés: fertőzések terjedésének megakadályozása.

Szennyező tevékenység után, étkezés, étkeztetés, gyógyszerelés előtt, WC használat után, minden tiszta munka elvégzése előtt… stb. kezet kell mosni!

Cél: a kéz bőrfelületén lévő átmeneti mikroflóra elpusztítása, inaktiválása, a fertőzési lánc megszakítása.

-  Bőrfertőtlenítés: A bőrön át történő beavatkozások során hatékonyan fertőtlenítjük a behatolás helyét. A bőrfelületet engedélyezett bőrfertőtlenítő szerrel átitatott steril tupferrel, gézlappal vagy vattával letöröljük vagy szórófejes adagolóból a bőrfelületre juttatjuk a készítményt. Behatási idő fél perc.

 

 

-  Nyálkahártya fertőtlenítése: az engedélyezett szerek közül csak a speciálisan erre kifejlesztettek alkalmazhatók hólyag- és hüvelyöblítésre, sebkezelésre, szájüreg fertőtlenítésre.

 

Vegyszerek alkalmazása a kórokozók számának csökkentésére

Kémiai: fertőtlenítés oldattal / aerosollal vagy gázzal.

Kémiai szerek: klór és vegyületei jód  és vegyületei alkohol, glikol, aldehidek, tenzidek, fenolderivátunok, kombinált szerek.

Fertőtlenítő szerekkel szembeni követelmények:

 

·         gyors fertőtlenítő hatás (rövid hatóidő)

·         széles határspektrum

·         jó vízoldékonyság, jó felszívó

·         megbízhatóság

·         stabilitás (ne változzon hőre, fényre)

·         a fertőtlenítő felületet ne károsítsa

·         ne legyen büdös, gazdaságos legyen

 

 

 

 

 



 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 165
Tegnapi: 314
Heti: 479
Havi: 921
Össz.: 4 892 279

Látogatottság növelés
Oldal: Aszepszis- antiszepszis 4. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »