Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


A gumikesztyű felvétele


A műtéttani gyakorlatokon steril gumikesztyű fel­vételében a steril műtősköpenyt és steril gumikesz­tyűt viselő műtősnő segít. A kesztyűket egyenként, a mandzsettájuknál visszahajtva, papírcsomagolásban sterilizálják, és páronként tárolják.A műtősnő először a balkezes kesztyűt tartja elénk, mindkét kezével a mandzsetta alá nyúlva a kesztyű nyílását szélesre tárja. A kesztyű külső felszínét csupasz kézzel nem érinthetjük meg, csak a belsejét, hiszen ke­zünk a bemosakodás ellenére sem tekinthető sterilnek. Jobb kezünk mutatóujját a kesztyű nyílásába belülről beleakasztva a nyílást nagyobbra tágítjuk, és ezzel se­gítjük a kesztyű felvételét. Bal kezünket egy határozott mozdulattal a kesztyűbe dugjuk, a műtősnő ezzel egy­szerre a kesztyű mandzsettáját ráhúzza az alkar csukló feletti részére, vagyis a köpeny mandzsetta része fölé.


A műtősnő a jobbkezes kesztyűt az előbbihez hasonló­an nyújtja felénk, ekkor bal kezünk kesztyűs mutató­ujjával kívülről, a visszahajtott mandzsetta alá nyúl­va tágítjuk ki a kesztyű nyílását, és a jobb kezünket a kesztyűbe dugjuk, miközben a műtősnő egy határo­zott mozdulattal rásegíti alkarunkra a kesztyűt.


Ügyeljünk arra, hogy a kesztyűn kívülről ne marad­jon a belsejének síkosításra használt talkum, mert ez a hasüregbe jutva adhéziók kialakulásához vezethet. A sapkát, maszkot, steril köpenyt és gumikesztyűt viselő személy készen áll a műtétben való közreműködésre.


A gumikesztyű levétele

Műtét közben kesztyűcserekor a kezünk tisztaságának megőrzése, a műtét végén pedig saját érdekünkben, a fertőzéstől való védelem céljából a kesztyűt úgy kell le­vetnünk, hogy külső felszíne ne érintkezzék a kezünk bőrével. Ezért jobb kezünkkel megfogjuk a bal kesztyű mandzsettáját, és kifordítva a tenyerünk közepéig lehúz­zuk úgy, hogy a kesztyű kifordult belső része túlérjen az ujjainkon. Ezzel megfogjuk a jobb kesztyű mandzsettá­ját, és ezt is kifordítva húzzuk le. Így csak a kesztyű bel­ső felszíne érintkezhet a bőrünkkel.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 128
Tegnapi: 387
Heti: 128
Havi: 12 906
Össz.: 4 823 662

Látogatottság növelés
Oldal: Gumikesztyű felvétel és levétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »