Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés

kidolgozott 21. tétel



A családjával kirándulni megy a közeli folyónál lévő strandra. A mellettük lévő család a 4 és 6 éves gyermekekkel ebédelnek, majd az elhasznált műanyag poharakat, üvegeket bedobják a vízbe. Az almacsutkát, a gyümölcshéjat eldobják: „jó lesz a madaraknak” -mondják a gyerekeiknek. Ebéd után napolajjal bekenik a gyerekeket, és a víz partján homokvárat építenek, a gyerekek a folyó vízével locsolják egymást. Az apa később a strandtól nem messze lemossa az autóját, és kitakarítja a belsejét, a kiszedett dolgokat kirakja a partra, az autósrádiót a legmagasabb hangerőre tekeri. Beszélje meg gyerekével a látottakat a megadott szempontok szerint: a környezetszennyezés formái, és hatásai az egyén egészségére, a környezetvédelem prioritásai, környezet tudatos magatartás, egészséges környezet fenntartása, az együttélés szabályai

 

A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel-változást és minőségromlást okozó anyag.

A környezetszennyezés lehet fizikai (zajszennyezés, hőszennyezés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás), vagy biológiai természetű (mesterségesen átalakított (például GMO) vagy tájidegen élőlények alkalmazása).

Legáltalánosabb típusai: káros szennyezőanyagok kibocsátása, légszennyezés, vízszennyezés és talajszennyezés.

Levegőszennyezés

A kipufogógázok miatt a levegő nitrogén-dioxid tartalma az ideális 0,000002%-os tartalom felett van. A felsorolt vegyületek napfény hatására fotokémiai szmogot és ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat. A gépjárművek ólmot és szén-monoxidot bocsátanak ki.

Vízszennyezés

A kóros algásodás előzménye az, hogy a tengerbe műtrágya, valamint tisztítatlan, magas nitrát- és foszfáttartalmú szennyvíz kerül. A halak és más vízi élőlények nem jutnak elegendő napfényhez. Az algák toxinjai az emberre is veszélyesek lehetnek. A vizeket is számos szennyezés éri. Leggyakrabban az iparban és a háztartásokban keletkezett, a vizekbe tisztítatlanul bejutó szennyvizek okoznak környezeti károkat (. A vízszennyezés következménye lehet a tápanyag-feldúsulás.

Talajszennyezés

A talajszennyezés leggyakoribb forrásai a szemét- és hulladéklerakók. Ha nem tartják be a környezetvédelmi előírásokat, veszélyes anyagok (mérgek, nehézfémek) szivárognak a talajba.

A talaj számos élőlény élőhelye. A talajt főleg rovarírtószerekkel, növényvédőszerekkel, hulladékokkal, nitrogénnel és foszfortartalmú műtrágyákkal szennyezik. A talaj szennyezésének mellékhatása az, hogy a növények felszívják a szennyezést és rajtuk át mi is megesszük, így megbetegítheti különböző szerveinket.

Talajszennyezés fokozódásával járó tevékenységek:

  • Hulladéktároló telepek bezárása
  • Talajerózió növelése fák kivágásával
  • Műtrágya, rovarirtószerek, a talaj termékenységét javító egyéb szerek ésszerűtlen használata.

A környezetszennyezés, illetve civilizációs ártalmak egyre gyakrabban terhelik az emberi szervezetet.
- ózonhatás,
- ionizáló sugárzás,
- föld-, levegő- és vízszennyezés,
- az organikus oldószerek, gyógyszerek, peszticidek lebontási termékei,
- dohányzás és alkoholfogyasztás,
- többszörösen telítetlen és telített zsírsavak,
- élelmiszer-adalékanyagok.

A környezetvédelem egy társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben (saját maga által) okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul.

 

A környezetvédelem prioritásai: A prioritások között előnyt kell élvezniük azoknak a céloknak, amelyek valamely egészségkárosító hatás megszüntetését, csökkentését, vízbázisok veszélyeztetésének csökkentését, alapvető természeti érték védelmét szolgálják.

Prioritásai közé tartozik pl.:a települési környezetvédelem erősítése; a környezetbiztonság növelése; a természetvédelem erősítése;  az energiagazdálkodás környezetbarát fejlesztése

A közösségi együttélés törvényei és normái

Az ember társadalmi lény. Az „úgy élek, ahogy tetszik” szemlélete nem kívánatos, hiszen ez mind az egyént, mind a közösséget károsítaná. A szabadság nem korlátlan, általában úgy határozták meg, hogy az ember mindaddig szabadon cselekedhet, amíg mások érdekeit, jogait nem sérti. Nagyon ősi elv az, amely szerint „ne tégy másoknak olyat, amit magadnak nem kívánsz”pl.: Ne szemetelj mások háza előtt…stb.

A törvények szigorúan kijelölik, hogy mit szabad és mit nem szabad megtennie a közösségben élő egyénnek, s szabályozzák a társadalmi együttélést. A törvény előírása mindenki számára kötelező.

Fontos, hogy a szabályokat mindenki betartsa,a tiszta,egészséges környezet érdekében.


 

A környezet tudat:

Rendkívül fontos,hiszen kialakításával a környezeti problémák csökkenthetők

A környezet tudat kialakításának lehetőségei:pl.:média, nevelés, referenciacsoportok

A megfelelő oktatással,tájékoztatással az egyénekben tudatosul,hogy az ember és a környezet elválaszthatatlan egymástól. A környezet minőségének megőrzése, fenntartása és javítása közös és egyéni kötelesség, a természeti erőforrásokat előrelátóan és ésszerűen szabad csak felhasználni; és minden egyes ember képes hozzájárulni a környezet védelméhez!







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 134
Tegnapi: 387
Heti: 134
Havi: 12 912
Össz.: 4 823 668

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 21. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »