Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”

6. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Egyik munkatársának közeli hozzátartozója tüdő tbc megbetegedésben szenved. Munkatársa Öntől kér tanácsot. Tájékoztassa kollégáját az otthoni váladékfelfogó eszközök használatáról, tisztításáról, fertőtlenítéséről, higiénés környezet kialakításáról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:

- a mikroorganizmusok életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei

- a fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

- fertőtlenítés, tisztítás módszerei, oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások

- a higiénét biztosító mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök

___________________________________________________________________________

 Mikroorganizmusok fogalma: Parányi, szabad szemmel nem látható szervezetek. 

Mikroorganizmusok csoportosítása:

         vírusok

         baktériumok

         mikroszkopikus gombák 

 

A mikroorganizmusok életjelenségei, szaporodások, szaporodásuk feltételei:

 

Baktériumok: ivartalanul szaporodnak, hosszanti tengelyükre merőlegesen osztódnak, szaporodásuk igen gyors (20-30 percenként). Szaporodásuk feltétele: nedves,fénytől védett, alacsonyabb hőmérsékletű környezet.

 

Vírusok: DNS-e vagy RNS-e beépül a sejt DNS-ébe vagy RNS-ébeàVírusszaporodás: kötődés a vírus és a sejtfelszín között, a vírus bejut a sejtbe, nukleinsava megkezdi a sejt anyagcseréjének átállítását, a sejt saját anyagainak előállítását gátolja, az újonnan szintetizált komponensek egyesülnek (érési szakasz).

 

Rikettsiák: hasadással szaporodnak.

 

Gombák: - sarjadzó gombák: sarjadással(bimbózással).

                - fonalas gombák: ivartalan szaporító sejteket hoznak létre (konidium = spóra)

               - egyes fajok: ivarosan is szaporodnak.

 

Paraziták: ivartalanul(osztódással) vagy ivarosan.

 

 

A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások:

 

Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a fogékony emberi szervezet.

 

a)      Fertőzés közvetlen érintkezés útján

A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás stb./

 

b)      Fertőzés közvetett terjedési módokkal:

 

-         cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége

 

-         Víz által terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./

 

 

-         Élelmiszerek által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi anyag vagy baktériumtoxin okozza/

 

-         Tárgyak közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától, rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.

Nosocomiális fertőzések: az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések.

 

-         Talaj közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.

 

-          Intrauterin fertőzés: Az anya fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet: transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz, hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen belüli fertőzés időpontjától függenek.

-         Rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőzések

 

A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

A tbc cseppfertőzéssel terjed, azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek, tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a betegség, a látensek nem. A tuberkulózis azonban nemcsak a légzőszervek útján terjedhet.
Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:

  • Légzés: fertőzött levegő
  • Táplálkozás: fertőzött étel, ital (például víz/tej)
  • Hematológiai: fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér, stb.
  • Szervátültetés
  • Szexuális kapcsolat (száj/nemi szervek)
  • Nyílt seb
  • Szoptatás: anyáról csecsemőre
  • Terhesség: anyáról embrióra urológiai, vagy méhfertőzés útján

Testváladékok, mint fertőző források:

- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér

- Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.

- Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék, pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma, hüvelyváladék.

- Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet vizelet orrváladék nyál köpet izzadtság kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.

 

Fertőtlenítés, tisztítás módszerei

Módszerek:

Fizikai:

  • kifőzés
  • fertőtlenítés gőzzel
  • fertőtlenítés UV sugárzással

Kémiai:

  • fertőtlenítés oldattal vagy aerosollal
  • fertőtlenítés gázzal

Kémiai szerek: klór, jód, alkohol, tenzidek

Kombinált:

hő + vegyi + mechanikai hatás együtt

1.      Kézfertőtlenítés:
Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a mikroorganizmusok számát

2.      A beteg bőrének, nyálkahártyájának fertőtlenítése

3.      Eszköz- és műszerfertőtlenítés

4.      Felületek (kezelési zónán belül és kívül) bútorok ,padló, fal fertőtlenítése

5.      Textiliák

6.      Hulladékkezelés

 

- Tisztítás módszerei: műszerek használat után azonnal az odakészített edényzetbe kerülnek, melynek műszertisztító oldatot tartalmaznak. Az ollót, peánt, és a kohert szétnyitva kell az oldatba helyezni! Majd öblítés: 30°C foknál melegebb folyóvízzel való alapos leöblítés

 

Oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások:

 

- Oldatok készítése: Eredményes fertőtlenítést csak az előírt koncentrációjú és vegyhatású oldattal, a szer tulajdonságának megfelelő munkafázisokban, a kórokozó fajtáinak figyelembevételével végezhetünk. Váladékfertőtlenítés: A beteg váladékait (köpet-, torokváladék, hányadék

stb.) váladékfelfogó edénybe (hánytál, ágytál, gennytál) fogjuk fel, majd ebben történik a váladék fertőtlenítése. Az alkalmazható fertőtlenítő szerek – pl., Suma D4, Medicarine, Na-hypoklorit-90 – a készítmények használati utasításában feltüntetett alkalmazási paraméterek betartása mellett.

 

A higiénét létrehozó mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök: Megfelelő higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás, bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 177
Tegnapi: 314
Heti: 491
Havi: 933
Össz.: 4 892 291

Látogatottság növelés
Oldal: Aszepszis- antiszepszis 6. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »