Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”

Első ellátás-elsősegélynyújtás

11. kidolgozott tétel


Balatonon a szabad strandon egy gyerek, játék közben üvegcserépbe lép. Nagyon sír, talpából kiáll egy sörös üveg darabja, erősen vérzik. Szülei korholják a gyereket, hogy miért mászkál mezítláb. A strandon nincs ügyelet! Mit tesz Ön? Tájékoztassa a gyereket a vizsgálat/elsősegély nyújtás menetéről, a szülőket a teendőkről, a várható eseményekről, a kiérkező mentőket az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!

 

Sebzésnek nevezzük a bőr, vagy nyálkahártya, illetve az ezek alatt levő szövetek folytonosságának megszakadását mechanikus, kémiai, hő, sugárzás, illetve elektromos behatásra.

Vérzés akkor keletkezik, ha a keringő vér az érpályát elhagyja. Oka az érfal be vagy átszakadása. Az ér felépítésétől és funkciójától függően a vérzés lehet artériás, vénás és capillaris jellegű


Teendők: elsősegély célja a másodlagos fertőzés megakadályozása és a vérzés csillapítása.

A seb környékét meg kell tisztítanunk, biztosan fertőzött sebeknél amennyire lehetséges magát a sebet is. (A tisztítás mindig a sebtől elirányuló mozdulatokkal történjen.)

A seb környékét le kell jódozni és steril fedőkötést alkalmazni. Vattát a sebre tenni vagy sebhintőport a sebbe szórni tilos! Kézsérüléseknél célszerű mindig levenni a beteg gyűrűit, vagy karóráját, mert a végtag beduzzadása után ezek már nem távolíthatók el. Amennyiben a seb ellátásához ruhadarab eltávolítása válik szükségessé, úgy a beteget mindig az ép oldal felől kell vetkőztetni. KÖRBETAMPONÁLVA KELL BEKÖTÖZNI!


Capillaris vérzés és ellátása: hajszálér sérülésekor vérzés alig van, a vér élénkpiros, gyöngyöző. Ellátása sebellátás, steril fedőkötés.


Vénás vérzés és ellátása: Véna vagy visszér sérülésekor a véna nagyságától függően többé-kevésbé bőséges sötétvörös a vérzés.

Ellátása: a sérült leültetése vagy lefektetése. A vérző testrész a szívtől magasabbra emeljük. Ezek után vénás nyomókötést helyezünk fel. Sorrend: 1 steril lap 2 „buci” 3 pólyamenetekkel rögzítés.


Artériás vérzés és ellátása: Artéria vagy verőér sérülésekor a szívműködéssel egyidejű lüktető élénkpiros vérzés tapasztalható. Az ér lumenétől függően akár életveszélyes sérülés is lehet. /az arteria carotis communisból 3-4 perc alatt teljesen ki lehet vérezni!!/

Ellátása: a sérült lefektetése, a vérző testrész szívtől magasabbra emelése, artériás nyomáspont elnyomása, majd artériás nyomókötés felhelyezése. Menete:1 ”buci” a seb kitamponálására,2 steril lap 3 megfelelően szoros pólyamenetekkel rögzítés. Ha a kötés átvérzik, akkor a kötés levétele nélkül újabb pólyamenetek!


Artériás nyomáspont jellemzői: artéria, csontos alapon fut, a testfelszínhez közel fut, jól tapintható

Mindig a sérülés és a szív között, a sérüléshez legközelebb eső nyomáspont keresendő.

A beavatkozás akkor jó hatásfokú, ha a vérzés jelentősen csillapodik. Az artériás vérzésnél a sterilitás háttérbe szorítható, szükség esetén a sebbe nyúlhatunk vérzéscsillapítás céljából. FERTŐZÉSVESZÉLY AZ ELLÁTÓRA NÉZVE! à gumikesztyű!

 

Artériás és vénás nyomókötés felhelyezése után a perifériás pulzust mindig ellenőrizni kell az érintett végtagon!  Ha nem tapintható akkor a kötésen lazítani kell.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 237
Tegnapi: 373
Heti: 2 379
Havi: 3 771
Össz.: 4 656 385

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 11. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2023 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »