Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

18. kidolgozott tételA szomszéd kutyája megharapta a gazdáját. A beteg felesége Önhöz fordul segítségért, nagyon meg van ijedve. A sérült alkarján láthatók a kutya fogazatának nyomai. A sebből szivárog a vér, nagyon fáj. A kutya be van oltva veszettség ellen. Kérik, hogy vigye be Őket gépkocsijával az ügyeletre.

Mit tesz Ön? Tájékoztassa a sérültet a vizsgálat/elsősegély nyújtás menetéről, a hozzátartozót a teendőkről, a várható eseményekről, az orvost az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!


Sebzésnek nevezzük a bőr, vagy nyálkahártya, illetve az ezek alatt levő szövetek folytonosságának megszakadását mechanikus, kémiai, hő, sugárzás, illetve elektromos behatásra


A harapott sebekre jellemző a nagy fájdalom és a potenciálisan nagy fertőzésveszély.

Az oltási könyv nem bizonyító a veszettségre nézve. Fontos az állatorvos értesítése, aki az állatot megvizsgálja és hét napra karanténba helyezi.


A beteg ellátása:

  • a beteg leültetése, védőkesztyű felvétele
  • a seb környékének megtisztítása, illetve fertőtlenítőszer kerüljön a sebbe is, mert az emberi vagy állati nyál rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz, baktériumokat
  • fertőtlenítés
  • steril fedőkötés (capillaris vérzés)
  • sérült végtag nyugalomba helyezése, felpolcolása
  • Ezek után a beteget sebésztre kell szállítani.


A harapott seb fertőtlenítése, kitisztítása során ezért érdemes a fenti tényeket is figyelembe venni, és a sebet a jódtartalmú fertőtlenítőszer mellett hidrogén-peroxid oldattal is kimosni. A felpezsgő oxigénbuborékok nemcsak mechanikusan tisztítják a sebet, de erős oxidációs képességük révén különösen hatékonyak a kórokozókkal szemben.


 A harapott sebek elsődleges ellátása során szükség lehet vérzéscsillapításra. A kapilláris vérzések perceken belül elállnak, külön csillapításukkal általában nem kell foglalkozni. A vénás vérzések a felhelyezett nyomókötés alatt rendszerint gyorsan megszűnnek. A nyomókötés a steril mull-lapra helyezett gézgombócból vagy mullpólyából készíthető el, amit néhány pólyamenettel kell rögzíteni a sérült végtaghoz, testtájékhoz. Ha a nyomókötés átvérzik, azt nem szabad eltávolítani, célszerűbb inkább újabb gézlapokat ráhelyezni, és azokat ismételt pólyamenetekkel rögzíteni.

A kisebb verőeres vérzések nyomókötéssel szintén megszüntethetők.

Az erőteljes artériás vérzés csillapításához azokat a nyomópontokat kell megkeresni, ahol a sérült verőér csontos alap felett fut. Itt két-három ujjunkkal kell a verőeret az alatta fekvő csonthoz szorítani. Ekkor a vérzés azonnal megszűnik, vagy jelentősen csillapodik. A seb kötözése, a sérült végtag nyugalomba helyezése után minden állat okozta sérülést orvosnak is meg kell mutatni.


 Minden harapott sérülés esetén szükség van a tetanusz védőoltás beadására. Ugyanakkor gondolni kell a veszettséggel történt fertőződés lehetőségére is. Fontos tudni, hogy a veszettség ellen beoltott állat is lehet fertőzött, éppen ezért szükséges, hogy a sérülést okozó kedvencünket vizsgálja és figyelje meg állatorvos. Ha az állat nem ismert, elszökött, nem befogható, akkor komolyan szóba jön a sérült beoltása veszettség elleni védőoltásokkal.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 361
Heti: 2 652
Havi: 9 286
Össz.: 4 806 053

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 18. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »