Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Interakció az egészségügyi ellátásban

23. kidolgozott tétel


Barátja tegnap jött haza a kórházból. A zárójelentésében nem tudja értelmezni az alábbi kifejezést: Diabetes mellitus. Magyarázza el a szó jelentését és a kórfolyamat lényegét!

A tájékoztatás során térjen ki a következőkre: a szakkifejezés magyar megfelelője, a betegség lényege, a kórkép tünetei, terápiás lehetőségek, szövődmények, életmódbeli tanácsok


A szakkifejezés magyar megfelelője:

A cukorbetegség magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a görög "διαβήτης" = "átmenet, átfolyás" és a latin "mellitus" = "mézédes" szavak összetételéből) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése.

Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. A középkorban a vizelet megkóstolása jelentette a diagnózist.


A betegség lényege:

A cukorbetegség a szénhidrát anyagcsere károsodását jelenti. Két különböző típusú cukorbetegséget különböztetünk meg. Az egyik az 1-es típusú cukorbetegség (régi néven: insulin függő), a másik a 2-es típusú cukorbetegség (régi néven: nem insulin függő). A cukorbetegek kb. 90%-a a 2-es típusú cukorbetegek csoportjába tartozik. Az 1-es típus esetében insulin hiányról beszélünk, a 2-es típus esetében részleges insulin hiány és/vagy insulin hatás csökkenés tapasztalható.


A betegség lényege: a hasnyálmirigy által termelt inzulin elégtelensége vagy hiánya.

Az inzulin juttatja be a sejtbe a cukrot, ha nincs inzulin, akkor magas vércukorszint a vérben és a vizeltben is cukor jelenik meg. Mivel az inzulinhiány zavart okoz, ezért a szövetekben nem használódik fel a  cukorà magas vércukorszintà a máj nem tud raktároznià cukor jelenik meg a vizeletben

Összetett anyagcsere-zavar, melyben fehérje-szénhidrát és zsír-anyagcsere zavar jön létre


Tünetei:

 • vércukorszint nő (hyperglikémia)
 • a beteg sokat eszik, sok folyadékot fogyaszt
 • vizeletben cukor jelenik meg ( glükozuria)
 • polyuria
 • bőrviszketés, fertőzésekre való hajlam
 • acidosis
 • elhúzódó sebgyógyulás
 • aceton a vizeletben
 • álandó szomjúságérzet
 • időnként tapasztal zsibbadás
 • hirtelen fogyás, ami más okkal nem magyarázható

1-es típusú cukorbetegségre hajlamosító tényezők

Részben genetikai, részben környezeti tényezőkre vezethető vissza. Kialakulhat 6 hónapos kor alatt csecsemőknek adott tehéntej miatt. Bizonyos terhesség alatti vírusinfekciók szerepe is bizonyítottnak tekinthető. Terhesség is kiváltó tényező lehet.


1-es típusú cukorbetegség kezelése

Egyrészt nagyon fontos a megfelelő, szakember által javasolt diétás étrend betartása. Ez azért szükséges, mert az alkalmazott insulinkészítmények hatástartama hosszabb, mint a táplálékból felszívódó szénhidrátok vércukor emelő hatása. Nem megfelelő diéta esetén alacsony vércukor szint úgynevezett hypoglykémia léphet fel, ami súlyos eszméletvesztéshez vezethet. Ma már a gyors hatású insulin készítmények alkalmazásával könnyebb kivédeni ezeket az eseményeket.A terápia másik része a hiányzó insulin pótlására irányul, különböző hatástartamú insulinkészítmények alkalmazásával.


2-es típusú cukorbetegségre hajlamosító tényezők

Itt is fontos tényező a genetikai meghatározottság.

A környezeti tényezőknek szintén nagy jelentősége van.

A rendszeres fizikai tevékenység hiánya szintén hajlamosító tényező lehet.

Az étrend elsősorban akkor káros ha elhízást okoz. Önmagában a szénhidrát fogyasztásnak nincs köze a cukorbetegség kialakulásához. Telített zsírok bőséges fogyasztása szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.Terhesség is kiváltó ok lehet.

Végül pedig az életkornak is szerepe van a kialakulásában. A cukorbetegek 50%-a 65 év feletti korosztályhoz tartozik


2-es típusú cukorbetegség kezelése

Ebben az esetben is nagyon fontos a szakember által felállított diétás étrend betartása. Gyógyszeres kezelés szükséges, ha a diéta és életmódbeli változtatások ellenére nem sikerül rendezni a szénhidrát anyagcserét.

Ez történhet szájon át adható vércukorcsökkentő gyógyszerek alkalmazásával illetve, ha ez sem elegendő, akkor kiegészítő insulin terápia, illetve hagyományos és intenzív insulin terápia szükséges.


Cukorbetegség krónikus szövődményei:

 • érrendszeri elváltozások
 • erek elmeszesedése, agyi keringési zavarok, szívinfarktus
 • alsó végtag artériáinak szűkületeà gangraena
 • hajszálerek elváltozása, látásromlás, veseelégtelenségek
 • idegrendszeri tünetek az idegek gyulladása miatt, érzéskiesés
 • súlyos fertőzéses eredetű betegségek, például furunculus, tuberculosis alakulhat ki
 • stroke
 • vesebetegség
 • vakság, szürke hályog, látásromlás

Megelőzés:

 • célzott szűrővizsgálatok: éhgyomri vércukor vizsgálat
 • sűrűbb ellenőrzés azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak, pl. magas vérnyomás betegek, túlsúlyos egyének, akiknek a családjában van cukorbetegA cukorbetegség megelőzésének lehetőségei

Jelenleg az orvostudomány nem ismer olyan megelőzési módszert, amely hatékonyan, biztonságosan és mellékhatástól mentesen biztosítaná az 1-es típusú cukorbetegség megelőzését.

Ugyanakkor csökkent szénhidrát tolerancia stádiumában lévő túlsúlyos egyéneknél bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását a rendszeres fizikai aktivitás, diéta és bizonyos vércukorcsökkentő gyógyszerek alkalmazása.

Nem cukorbeteg, de magas vérnyomásbetegségben szenvedő, magas koleszterinszintű egyénekben bizonyos vérnyomáscsökkentő kezelés valamint koleszterinszint csökkentő terápia bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében mindenképpen ajánlott az egészséges étrend és a rendszeres fizikai aktivitás fenntartása. Weblap látogatottság számláló:

Mai: 358
Tegnapi: 327
Heti: 2 635
Havi: 9 269
Össz.: 4 806 036

Látogatottság növelés
Oldal: Interakció az egészségügyi ellátásban 23. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »