Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”

13. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Munkahelyén az Ön feladata a tanulók oktatása. Az oktatás témája az eszközök fertőtlenítése. Tájékoztassa a tanulókat az eszközök fertőtlenítésének szabályairól, a fertőzések megelőzésének módjairól! A tájékoztatás során az alábbi szempontokra térjen ki:

- a mikrobiológia tárgya, felosztása, a mikroorganizmusok csoportosítása, jellemzői

- aktív-, passzív immunizálás

- oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások

- eszközök előkészítése fertőtlenítéshez, fertőtlenítés, tisztítás kézi módszerrel

- beavatkozások eszközeinek sterilezési módjai, sterilitás ellenőrzése

___________________________________________________________________________

 

1. A mikrobiológia tárgya, felosztása

 

Tárgya: a mikrobák tulajdonságainak, biológiai sajátosságainak vizsgálatával foglalkozó tudományág.

(Mikrobák: egysejtű, szabad szemmel nem látható élőlények.)

Felosztása:

                                                                       

BIOLÓGIA

                                       MIKROBIOLÓGIA                                                               

MAKROBIOLÓGIA

 

ÁLLATORVOSI                      ORVOSI          IPARI              MEZŐGAZDASÁGI

 

(Orvosi: - vírusok és rickettsiák: virológia

            - baktériumok: bakteriológia

            - gombák: micológia

            - paraziták: parazitológia)

 

2. A mikroorganizmusok csoportosítása, jellemzői

 

Vírusok:

            - életjelenséget önmagukban nem mutató sejtparaziták

            - nagyságuk:0,02- 0,3 mikrométer

            - részei: mag és tok (magjuk: DNS/ RNS; tokjuk: protein)

            - szaporodni csak gazdasejtben képesek úgy, hogy a gazdasejt anyagcseréjét megváltoztatva szaporíttatják magukat a gazdasejttel ------> ezért ún. obligát intracellularis paraziták

            - szaporodó formája: vegetatív vírus

            - sejtből kijutott vírus. virion

            - szaporodásukkor a különböző tulajdonságuk kombinációja is létrejöhet

 

Baktériumok:

            - egysejtűek, nincs valódi sejtmagjuk, maghártyájuk

            - 0,5- 1 mikrométer nagyságúak

            - maganyaga: DNS- molekula

            - van olyan, amit tok vesz körül, van spórás, csillós -----> ezek fontosak a baktérium fertőzőképessége, ellenálló képessége szempontjából

            - szaporodásuk:

                        ¤aerob bakt.: szaporodása oxigén jelenlétében megy végbe

                        ¤anaerob bakt.: szaporodásához nem szükséges oxigén

            - alakjuk:

                        ¤ Gömb- coccusok (szőlőfürtszerűen: Staphylococcus, láncalakban: Streptococcus, kettesével: Diplococcus)

                        ¤ pálcika- bacilusok (alkothatnak láncot, vagy egyesével fordulhatnak elő)

                        ¤ spirális alakúak- spirochaeták (fél csavarulat: vibrio, teljes csavarmenet: spirillum, sokcsavarulatú: spirochaeta)

            - vannak, amelyek csak élő szervezetben életképesek, azon kívül elpusztulnak- obligát paraziták

            - vannak, melyek élő szervezeten belül nem életképesek- szaprofiták

 

Protozoonok:

            - sejtfal nélküli egysejtűek

            - baktériumokkal, vagy szövetekkel táplálkoznak

            - némelyeknek van ostoros változata is

            - miattuk létrejövő fertőzések: hiányos személyi higiénia és rossz közegészségügyi viszonyok

            - terjesztésében rovarok és egyéb állatok is részt vesznek

                        ¤ trópusok: malária- Anopheles szúnyog

                        ¤ India, Afrika, Kína, Közel- Kelet: számos fekélyesedéssel, jellegzetes bőrelváltozással járó protozoon fertőzés

                        ¤ Afrika: álom-kór- cecelégy

            -a központi idegrendszer protozoon fertőzése a toxoplasmosis, aminek veleszületett és szerzett változata van; ennek a fertőzőforrása a macskák ürüléke

 

3. Aktív-, passzív immunizálás

 

Aktív immunitás: a szervezet olyan ellenálló képessége, amely mikroorganizmusokkal, vagy azok termékeivel történt találkozás után jön létre, az idegrendszer közreműködésével.

 

Lehet:

            - természetes (ha a kórokozóval való találkozáskor megbetegedés történt, ami után létrejön a védettség)

            - mesterséges- védőoltások

                        ¤ élő vakcina (csökkentett kórokozó virulencia)

                        ¤ nem élő vakcina

                                   $ inaktivált (elölt) kórokozókat tartalmaz

                                   $ toxoid (anatoxin mérgező hatás megszüntetett)

                        ¤ kombinált oltóanyag (élő és elölt kórokozókat tartalmaz)

 

Passzív immunitás: az egyed úgy válik védetté valamely kórokozóval szemben, hogy ebben az idegrendszer aktívan nem vesz részt. (A kórokozóval szembeni specifikus ellenanyagok jutnak, vagy ellenanyagokat juttatunk a szervezetbe)

 

Lehet:

            - anyai: a placentán kersztül átjutott ellenanyagok védika magzatot, valamint a csecsemőt 4-5 hónapos koráig

            - mesterséges: megelőzésre, gyógyításra használjuk, ellenanyagokat juttatunk be a szervezetbe

            - ellenanyagok eredetük szerint:

                        ¤ állati savók

                        ¤ humán immunglobulinok

                                   $ normál (véradáson vett vérből)

                                   $ specifikus

 

 

4. Oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások

 

Oldatok készítése:

- megfelelő kocentrátum

- hagyni, hogy érvényesüljön a behatási idő

- fontos, hogy az oldószerben lévő antimikrobiális hatóanyag közvetlen érintkezésben legyen az ínaktiválandó kórokozókkal (és ez a behatási idő alatt végéig fennálljon)

 

Fertőtlenítő eljárásoknak nevezzük az antimikrobiális és ezek gyakorlatban történő alkalmazásához szükséges anyagok, eszközök összességét, melyekkel lehetővé válik  a környezetbe kikerült és a különböző eszközöket, tárgyakat, anyagokat szennyező patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása.

 

I. Kémiai fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során az antimikrobiális hatású vegyületeket alkalmazzuk oldat, aeroszol, vagy gáz formájában a környezetbe kikerült patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása érdekében.

            ¤ dezinficiens oldatokkal:

                        $ fertőtlenítés lemosással

                        $ fertőtlenítés permetezéssel

                        $ fertőtlenítés beáztatással

                        $ fertőtlenítés letörléssel

                        $ fertőtlenítés átkeféléssel

                        $ fertőtlenítés elegyítéssel

                        $ fertőtlenítés dezinficiens habbal

                        $ fertőtlenítés mésztej- oldattal

            ¤ gázokkal:

                        $ helyiséggázosítás

 

II. Fizikai fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során különböző fizikai ágenseket (hőenergia, ionizáló sugárzás) alkalmazunk a patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása érdekében.

            ¤ fertőtlenítés elégetéssel

            ¤ fertőtlenítés kifőzéssel (forralással)

            ¤ fertőtlenítés gőzzel

            ¤ fertőtlenítés nem ionizáló (ultraibolya, UV) sugárzással

 

III: Kombinált fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során a kémiai és fizikai ágensek egyidejű alkalmazása során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, ínaktiválódnak.

            ¤  fertőtlenítő mosás

            ¤  fertőtlenítő mosogatás

            ¤ fertőtlenítő takarítás

                        $ fertőtlenítő takarítás kézi erővel

                        $ fertőtlenítő takarítás géppel

 

IV. Speciális fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek a személyi fertőtlenítésen kívül olyan diagnosztikus, terápiás, vagy profilaktikus célból alkalmazott orvosi eszközök, készülékek, berendezések fertőtlenítésére alkalmazunk, melyek fertőtlenítése a gyártó kezelési utasításából adódóan adott készülékhez kidolgozott egyedi módszerrel történik.

            ¤személyi fertőtlenítés

                        $ higiénés kézmosás és higiénés kézdekontamináció

                        $ higiénés kézfertőtlenítés

                        $ műtéti kézfertőtlenítés

                        $ bőrfelület fertőtlenítés

                        $ teljes személyi fertőtlenítés

            ¤ anyagfertőtlenítés

                        $ altatókészülék, lélegeztetőkészülék

                        $ szívókészülék

                        $ porlasztó-, inhaláló-, aerosziláló készülék

                        $ művesekészülék

                        $ inkubátorok

                        $ endoscopok

                        $ eü-ben keletkező veszélyes hulladék fertőtlenítés

 

5.Eszközök előkészítése fertőtlenítéshez, kézfertőtlenítés, tisztítás kézi módszerrel

 

Eszközök előkészítése fertőtlenítéshez:

- a váladékos eszközökről/ -ből a váladékot letisztítjuk------> fertőtlenítőoldatba/ műszerfertőtlenítőbe helyezzük

- előáztatás-------> áztatás-------> előmosás-----> mosás

           

1. gyűjtés:

                        ¤ szárazgyűjtés: keretes műszerledobóba, vagy műszertálcára kerülnek, és viszik a tisztítás, fertőtlenítés helyére

                        hátrány: testváladékok rászáradnak nehezen távolítható el

                        ¤ nedves gyűjtés: az erre acélra odakészített edényzetbe, konténerbe kerülnek, melyek MŰSZERTISZTÍTÓ OLDATOT tartalmaznak

            2. a gyűjtést követően le kell öblíteni ------>

            3. majd fertőtleníteni, sterilezni, küldeni

 

Kézfertőtlenítés

 

- higiénés:

            ¤ célja: kéz bőrfelületén lévő átmeneti mikroflóra elpusztítása, inaktiválása

            ¤ csak erre a célra engedélyezett készítményekkel lehet elvégezni (fél- 1 percig bedörzsölés, kezek és alkarok- bedörzsölés ideje alatt víz ne érje, utána, ha szükséges folyó, meleg vizes öblítés, szárítás- papírtörölköző!)

                        $ egyfázisú kézfertőtlenítő szerek: fertőtlenítő+ szennyoldó hatás

                        $ kétfázisú kézfertőtlenítő szerek: 1. fertőtleníteni kell, majd 2. kezet mosni----> sorrend nagyon fontos!

- műtéti:

            ¤ célja: kéz bőrfelületén lévő tranzitórikus mikroflóra elpusztítása, inaktiválása; reziduális mikroflóra csökkentése

            ¤ fázisai:

                        1. körömtoilette

                        2. kézmosás (min. 3 perc, meleg, folyó víz, szappan)

                        3. öblítés (meleg, folyó víz)

                        4. fertőtlenítés (5-8 ml fertőtlenítőszer, 1x alkar, mjd kezek, 5x1 perc időtartam)

                        5. utóöblítés, szárítás (alkoholos fertőtlenítő esetén nem szabad öblíteni, szárítás: steril géz, vagy textiltörölköző)

                        6.utófertőtlenítés vagy közbenső kézfertőtlenítés- átmosakodás (hosszú ideig tartó műtét, kesztyűszakadás, két műtét között------> fertőtlenítőszerrel, 3 perc, kézbőr ápolása!)

                        7. kimosakodás

 

6. Beavatkozások eszközeinek sterilezési módja, sterilitás ellenőrzése

 

Sterilezhetőek:

            - autoklávban

            - hőlégsterilizálással

            - gázsterilizálással

            - plazmasterilizálással

            - hidegsterilizálással

            - mechanikus módszerrel

            - sugársterilizálással

 

Sterilitás ellenőrzése:

            -a sterilizálás meghatározott sorrendben elvégzendő részműveletekből álló tevékenység

            - minden munkafázisának ellenőrzésére szükség van, mert elég az előkezelésnél egy hiba, és máris veszélyben van a sterilizálás végeredménye

            -a sterilizálás minden egyes munkafázisát az igény felmerülésekor, ill. a hatályos jogszabályokban előírt gyakorisággal ellenőrizni kell!

            - fázisai:

                        ¤ előkezelés

                        ¤ fertőtlenítés, tisztítás

                        ¤ csomagolás                           } ellenőrzése

                        ¤ sterilizáló berendezések

                        ¤ sterilitás









 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 367
Tegnapi: 765
Heti: 1 132
Havi: 8 485
Össz.: 4 791 208

Látogatottság növelés
Oldal: Aszepszis- antiszepszis 13. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »