13. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Munkahelyén az Ön feladata a tanulók oktatása. Az oktatás témája az eszközök fertőtlenítése. Tájékoztassa a tanulókat az eszközök fertőtlenítésének szabályairól, a fertőzések megelőzésének módjairól! A tájékoztatás során az alábbi szempontokra térjen ki:
- a mikrobiológia tárgya, felosztása, a mikroorganizmusok csoportosítása, jellemzői
- aktív-, passzív immunizálás
- oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások
- eszközök előkészítése fertőtlenítéshez, fertőtlenítés, tisztítás kézi módszerrel
- beavatkozások eszközeinek sterilezési módjai, sterilitás ellenőrzése
___________________________________________________________________________
1. A mikrobiológia tárgya, felosztása
Tárgya: a mikrobák tulajdonságainak, biológiai sajátosságainak vizsgálatával foglalkozó tudományág.
(Mikrobák: egysejtű, szabad szemmel nem látható élőlények.)
Felosztása:
BIOLÓGIA
MIKROBIOLÓGIA
MAKROBIOLÓGIA
ÁLLATORVOSI ORVOSI IPARI MEZŐGAZDASÁGI
(Orvosi: - vírusok és rickettsiák: virológia
- baktériumok: bakteriológia
- gombák: micológia
- paraziták: parazitológia)
2. A mikroorganizmusok csoportosítása, jellemzői
Vírusok:
- életjelenséget önmagukban nem mutató sejtparaziták
- nagyságuk:0,02- 0,3 mikrométer
- részei: mag és tok (magjuk: DNS/ RNS; tokjuk: protein)
- szaporodni csak gazdasejtben képesek úgy, hogy a gazdasejt anyagcseréjét megváltoztatva szaporíttatják magukat a gazdasejttel ------> ezért ún. obligát intracellularis paraziták
- szaporodó formája: vegetatív vírus
- sejtből kijutott vírus. virion
- szaporodásukkor a különböző tulajdonságuk kombinációja is létrejöhet
Baktériumok:
- egysejtűek, nincs valódi sejtmagjuk, maghártyájuk
- 0,5- 1 mikrométer nagyságúak
- maganyaga: DNS- molekula
- van olyan, amit tok vesz körül, van spórás, csillós -----> ezek fontosak a baktérium fertőzőképessége, ellenálló képessége szempontjából
- szaporodásuk:
¤aerob bakt.: szaporodása oxigén jelenlétében megy végbe
¤anaerob bakt.: szaporodásához nem szükséges oxigén
- alakjuk:
¤ Gömb- coccusok (szőlőfürtszerűen: Staphylococcus, láncalakban: Streptococcus, kettesével: Diplococcus)
¤ pálcika- bacilusok (alkothatnak láncot, vagy egyesével fordulhatnak elő)
¤ spirális alakúak- spirochaeták (fél csavarulat: vibrio, teljes csavarmenet: spirillum, sokcsavarulatú: spirochaeta)
- vannak, amelyek csak élő szervezetben életképesek, azon kívül elpusztulnak- obligát paraziták
- vannak, melyek élő szervezeten belül nem életképesek- szaprofiták
Protozoonok:
- sejtfal nélküli egysejtűek
- baktériumokkal, vagy szövetekkel táplálkoznak
- némelyeknek van ostoros változata is
- miattuk létrejövő fertőzések: hiányos személyi higiénia és rossz közegészségügyi viszonyok
- terjesztésében rovarok és egyéb állatok is részt vesznek
¤ trópusok: malária- Anopheles szúnyog
¤ India, Afrika, Kína, Közel- Kelet: számos fekélyesedéssel, jellegzetes bőrelváltozással járó protozoon fertőzés
¤ Afrika: álom-kór- cecelégy
-a központi idegrendszer protozoon fertőzése a toxoplasmosis, aminek veleszületett és szerzett változata van; ennek a fertőzőforrása a macskák ürüléke
3. Aktív-, passzív immunizálás
Aktív immunitás: a szervezet olyan ellenálló képessége, amely mikroorganizmusokkal, vagy azok termékeivel történt találkozás után jön létre, az idegrendszer közreműködésével.
Lehet:
- természetes (ha a kórokozóval való találkozáskor megbetegedés történt, ami után létrejön a védettség)
- mesterséges- védőoltások
¤ élő vakcina (csökkentett kórokozó virulencia)
¤ nem élő vakcina
$ inaktivált (elölt) kórokozókat tartalmaz
$ toxoid (anatoxin mérgező hatás megszüntetett)
¤ kombinált oltóanyag (élő és elölt kórokozókat tartalmaz)
Passzív immunitás: az egyed úgy válik védetté valamely kórokozóval szemben, hogy ebben az idegrendszer aktívan nem vesz részt. (A kórokozóval szembeni specifikus ellenanyagok jutnak, vagy ellenanyagokat juttatunk a szervezetbe)
Lehet:
- anyai: a placentán kersztül átjutott ellenanyagok védika magzatot, valamint a csecsemőt 4-5 hónapos koráig
- mesterséges: megelőzésre, gyógyításra használjuk, ellenanyagokat juttatunk be a szervezetbe
- ellenanyagok eredetük szerint:
¤ állati savók
¤ humán immunglobulinok
$ normál (véradáson vett vérből)
$ specifikus
4. Oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások
Oldatok készítése:
- megfelelő kocentrátum
- hagyni, hogy érvényesüljön a behatási idő
- fontos, hogy az oldószerben lévő antimikrobiális hatóanyag közvetlen érintkezésben legyen az ínaktiválandó kórokozókkal (és ez a behatási idő alatt végéig fennálljon)
Fertőtlenítő eljárásoknak nevezzük az antimikrobiális és ezek gyakorlatban történő alkalmazásához szükséges anyagok, eszközök összességét, melyekkel lehetővé válik a környezetbe kikerült és a különböző eszközöket, tárgyakat, anyagokat szennyező patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása.
I. Kémiai fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során az antimikrobiális hatású vegyületeket alkalmazzuk oldat, aeroszol, vagy gáz formájában a környezetbe kikerült patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása érdekében.
¤ dezinficiens oldatokkal:
$ fertőtlenítés lemosással
$ fertőtlenítés permetezéssel
$ fertőtlenítés beáztatással
$ fertőtlenítés letörléssel
$ fertőtlenítés átkeféléssel
$ fertőtlenítés elegyítéssel
$ fertőtlenítés dezinficiens habbal
$ fertőtlenítés mésztej- oldattal
¤ gázokkal:
$ helyiséggázosítás
II. Fizikai fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során különböző fizikai ágenseket (hőenergia, ionizáló sugárzás) alkalmazunk a patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása érdekében.
¤ fertőtlenítés elégetéssel
¤ fertőtlenítés kifőzéssel (forralással)
¤ fertőtlenítés gőzzel
¤ fertőtlenítés nem ionizáló (ultraibolya, UV) sugárzással
III: Kombinált fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során a kémiai és fizikai ágensek egyidejű alkalmazása során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, ínaktiválódnak.
¤ fertőtlenítő mosás
¤ fertőtlenítő mosogatás
¤ fertőtlenítő takarítás
$ fertőtlenítő takarítás kézi erővel
$ fertőtlenítő takarítás géppel
IV. Speciális fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek a személyi fertőtlenítésen kívül olyan diagnosztikus, terápiás, vagy profilaktikus célból alkalmazott orvosi eszközök, készülékek, berendezések fertőtlenítésére alkalmazunk, melyek fertőtlenítése a gyártó kezelési utasításából adódóan adott készülékhez kidolgozott egyedi módszerrel történik.
¤személyi fertőtlenítés
$ higiénés kézmosás és higiénés kézdekontamináció
$ higiénés kézfertőtlenítés
$ műtéti kézfertőtlenítés
$ bőrfelület fertőtlenítés
$ teljes személyi fertőtlenítés
¤ anyagfertőtlenítés
$ altatókészülék, lélegeztetőkészülék
$ szívókészülék
$ porlasztó-, inhaláló-, aerosziláló készülék
$ művesekészülék
$ inkubátorok
$ endoscopok
$ eü-ben keletkező veszélyes hulladék fertőtlenítés
5.Eszközök előkészítése fertőtlenítéshez, kézfertőtlenítés, tisztítás kézi módszerrel
Eszközök előkészítése fertőtlenítéshez:
- a váladékos eszközökről/ -ből a váladékot letisztítjuk------> fertőtlenítőoldatba/ műszerfertőtlenítőbe helyezzük
- előáztatás-------> áztatás-------> előmosás-----> mosás
1. gyűjtés:
¤ szárazgyűjtés: keretes műszerledobóba, vagy műszertálcára kerülnek, és viszik a tisztítás, fertőtlenítés helyére
hátrány: testváladékok rászáradnak nehezen távolítható el
¤ nedves gyűjtés: az erre acélra odakészített edényzetbe, konténerbe kerülnek, melyek MŰSZERTISZTÍTÓ OLDATOT tartalmaznak
2. a gyűjtést követően le kell öblíteni ------>
3. majd fertőtleníteni, sterilezni, küldeni
Kézfertőtlenítés
- higiénés:
¤ célja: kéz bőrfelületén lévő átmeneti mikroflóra elpusztítása, inaktiválása
¤ csak erre a célra engedélyezett készítményekkel lehet elvégezni (fél- 1 percig bedörzsölés, kezek és alkarok- bedörzsölés ideje alatt víz ne érje, utána, ha szükséges folyó, meleg vizes öblítés, szárítás- papírtörölköző!)
$ egyfázisú kézfertőtlenítő szerek: fertőtlenítő+ szennyoldó hatás
$ kétfázisú kézfertőtlenítő szerek: 1. fertőtleníteni kell, majd 2. kezet mosni----> sorrend nagyon fontos!
- műtéti:
¤ célja: kéz bőrfelületén lévő tranzitórikus mikroflóra elpusztítása, inaktiválása; reziduális mikroflóra csökkentése
¤ fázisai:
1. körömtoilette
2. kézmosás (min. 3 perc, meleg, folyó víz, szappan)
3. öblítés (meleg, folyó víz)
4. fertőtlenítés (5-8 ml fertőtlenítőszer, 1x alkar, mjd kezek, 5x1 perc időtartam)
5. utóöblítés, szárítás (alkoholos fertőtlenítő esetén nem szabad öblíteni, szárítás: steril géz, vagy textiltörölköző)
6.utófertőtlenítés vagy közbenső kézfertőtlenítés- átmosakodás (hosszú ideig tartó műtét, kesztyűszakadás, két műtét között------> fertőtlenítőszerrel, 3 perc, kézbőr ápolása!)
7. kimosakodás
6. Beavatkozások eszközeinek sterilezési módja, sterilitás ellenőrzése
Sterilezhetőek:
- autoklávban
- hőlégsterilizálással
- gázsterilizálással
- plazmasterilizálással
- hidegsterilizálással
- mechanikus módszerrel
- sugársterilizálással
Sterilitás ellenőrzése:
-a sterilizálás meghatározott sorrendben elvégzendő részműveletekből álló tevékenység
- minden munkafázisának ellenőrzésére szükség van, mert elég az előkezelésnél egy hiba, és máris veszélyben van a sterilizálás végeredménye
-a sterilizálás minden egyes munkafázisát az igény felmerülésekor, ill. a hatályos jogszabályokban előírt gyakorisággal ellenőrizni kell!
- fázisai:
¤ előkezelés
¤ fertőtlenítés, tisztítás
¤ csomagolás } ellenőrzése
¤ sterilizáló berendezések
¤ sterilitás