MRSA- fertőzés (Húsevő baktérium)
- a kórokozó az orrban van-
A) Epidemiológiai jellemzők:
1. Terjesztő tényezők:
- ellátást végző személyek keze
- ápoló személyzet ruhája
- szennyezett ágynemű
- testváladékok (vér)
- a beteggel érintkezett eszközök
2. MRSA- fertőzés kockázati tényezői:
- életkor (gyerekek, idősek)
- kórterem típusa, osztály jellege, pl. sebészet, intenzív osztály
- invazív beavatkozások (olyan beavatkozások, amelyek során behatolunk a szervezetbe, a bőr folytonossága megszakad), pl.vérvétel, branül befixálás, injekció, katéterezés
- kóma (eszméletlenség)
- a kórházi kezelés ideje hosszabb, mint 3 hét
- korábbi kórházi kezelések
- bőr sérülése (dermatitis, decubitus)
B) Higiénés rendszabályok MRSA- fertőzés megelőzése érekében:
- beteggel való érintkezés után antiszeptikus oldattal kézmosás
- a betegek mosdatáséhoz baktericid hatóanyagot tartalmazó szappan használata
- védőkesztyű használata kötelező, amikor vérrel vagy a beteg testváladékaival érintkezhetünk
- valamennyi tárgyat, ami a beteggel kapcsolatba kerül, megfelelően fertőtlenítünk
- az orr, száj illetve a szemnyálkahártya védelme szükséges, ha a beteg tracheo bronchialis váladékával érintkezhet, pl. köhög, tüsszent
- a ruházatot fedni kell védőruhával vagy védőköpennyel, ha a betegről folyadékcseppek juthatnak a környezetbe
C) MRSA- fertőzött beteggel kapcsolatos higiénés rendszabályok
- bejelentési kötelezettség (ÁNTSZ)
- a fertőzött beteget el kell különíteni
- védőkesztyű, védőköpeny használata
- a beteg minden vizsgálata és kezelése elkülönített helységben történjen
- a beteggel kapcsolatba került tárgyak tisztítása, fertőtlenítése, sterilezése
- kórterem fertőtlenítése
- betegek bizonyos csoportjainak, és egyes osztályok személyzetének szűrése