Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés

kidolgozott 15. tétel


Fiatal anyuka és 4 éves kislányának külseje ápolatlanságra utal. A kislány bőre feltűnően száraz, haja elhanyagolt, körmei nagyok és koszosak. Az anya testszaga kellemetlen, ruházata piszokkal szennyeződött, arca erősen sminkelt. Beszélgessen el az anyukával a személyi higiénéről! A beszélgetés során térjen ki a megadott szempontokra: higiéné fogalma és ágai, a bőr védelmi szerepe, a kéz, mint fertőzéseket közvetítő szerepe, a bőr és a test minden területének gondozása, ápolása, kozmetikumok és festékek hatása a szervezetre, a jó közérzet és a higiéné kapcsolata, a tisztaság szerepe az egészség megőrzésében


Higiéné fogalma: az orvostudománynak az a része, amely az egészség megvédését, a károsodások, megelőzését kívánja elérni. Elméleti részét közegészségtannak, gyakorlati munkáját közegészségügynek nevezzük

Ágai:

-     Település egészségtan

-     Környezetvédelem

-     Élelmezés – és táplálkozás – egészségtan

-     Munkaegészségtan

-     Iskola egészségtan

-     Társadalom egészségtan

-     Mentálhigiéné

-     Sportegészségtan

-     Személyi higiéné

 A személyi higiéné: A személyi higiéné az egyénre vonatkoztatott, életkori sajátosságoknak megfelelő egészségügyi szabályok összessége.

Ide tartozik: bőrápolás, hajápolás, szájápolás (fogak és szájüreg ápolása) kéz és lábápolás, szem- fül és orrápolás, a nemi szervek higiéniája, közvetlen környezetünk tisztasága

A bőr védelmi szerepe:

  • mechanikus védelem
  • savas vegyhatása révén kémiai védelmet nyújt a gombák és egyes baktériumok ellen
  • jelentős szerepe van a hőháztartásban (izzadás, párologtatás, hőszigetelés)
  • a pórusokon át segíti a bőrlégzést ( bőrlégzés)
  • fontos érzékszerv, a benn lévő érző végkészülékeken át érzékeljük a nyomást, hőt, fájdalmat
  • fényvédelem


A kéz, mint fertőzéseket közvetítő szerepe:


Kézmosás: meleg vízzel, szappannal, bizonyos műveletek után kezet kell mosni. Ha valaki túl gyakran mos kezet vagy fertőtlenítőszereket használ a kézmosáshoz, akkor a bőr könnyen kiszáradhat, berepedezhet, ami a további fertőzések forrása lehetà kézvédő krémek használata


Körmök ápolása: fontos a rendszeres körömvágás és a köröm alatti rés tisztán tartása, hiszen ide könnyen kerülhetnek be kórokozók. A körömlakkozás és a műkröm használata a szelőzést gátoljaà köröm sárgulás és töredezésà jó talaj a gombás fertőzéseknek


Manikűrözés: a sarkokat le kell kerekíteni, a köröm ne érjen túl az ujjbegyen. A körmöket állandóan tartsuk tisztán körömkefével, ám ügyeljünk az esetleges sérülésekre, mert akkor ismét teret adhatunk a különféle fertőzések kialakulásának. Helytelen a körömrágás és a köröm körüli bőr rágása, mert ez is állandó kaput biztosít a fertőzéseknek.


Kézvédelem: ha a beteg testével, váladékaival, sebeivel érintkezünk, akkor kötelező a gumikesztyű használata 


A bőr és a test minden területének gondozása

 

Bőrápolás: a bőrt rendszerese, naponta kell tisztítani a bőrtípusnak megfelelően. Fontos a kézmosás, mert ez a testünk legszennyezettebb része.

Részfürdő: Arc lemosása, felsőtest lemosása, alsó test fél lemosása, lábmosás. Arcunkat lefekvéskor és felkeléskor meg kell mosni.

Kádfürdő: a szennyeződéseket jól fellazítja, de zuhanyozással érdemes leöblíteni.

Zuhanyzás: naponta egyszer vagy többször. Meleg- hideg vizes váltogatásà frissít, jó hatása van az érrendszerre, erősíti az immunrendszert

 

A tisztálkodás anyagai: víz (legjobb a lágy víz), szappan, egyéb tisztítószerek, pl. tusfürdők (bőrt kevésbé szárítják, olajosak)

A tisztálkodás eszközei: körömkefe, hátmosó kefe, szivacsok, mosdókesztyű

Bőrápoló szerek: krémek, testápolók, dezodorok

Krémek: száraz bőr esetén megakadályozzák a bőr kiszáradását

Testápolók: bőr víz és zsírtartalmát pótolják, rugalmassá teszik. Az arclemosókkal eltávolíthatóak a festékek, a tonizálószerek keringésjavítók

Dezodorok: megszüntetik a kellemetlen testszagot, csökkentik az izzadást a pórusok összehúzódása által


Hajápolás

Hajmosás: hetente minimum egyszer, de legfeljebb háromszor. Haj minőségének megfelelő samponnal

Fésülködés: naponta többször: fejbőr szellőzését segíti, keringést javítja, rendezett külsőt ad.

Hajápoló szerek: hajkondicionálók a haj rugalmasságát, könnyű kezelhetőségét segítik elő

Hajvágás: hajvégek idővel berepedeznek, elhalnak

 

Szőrzetápolás

Borotválkozás: az arcot be kell nedvesíteni, majd fel kell vinni a habot az arcra. A hab puhítja a bőrt, és elemeli a szőrszálakat a bőrtől. Borotválkozás után célszerű arcvizet alkalmazni, mert vérzéscsillapító hatása van és a mikro sérüléseket is fertőtleníti.

Szőrtelenítés: arcon, végtagokon, lágyékhajlatban, hónaljban lévő szőrzet eltávolítására irányulnak.

 

Szájápolás

Fogápolás: használható fogvájó, fogselyem, fogkefe. A fogmosás célja a fogak épségének megőrzése és az ételmaradékok eltávolítása, a száj megfelelő vegyhatásának beállítása. Minden főétkezés után, édesség fogyasztás után célszerű fogat mosni, de reggel és este mindenképpen kötelező.

 


Fogmosás helyes technikája: a fogkefét benedvesítjük, a keferész teljes hosszára fogkrémet nyomunk. A felső és alsó fogsor külső és belső felszínét kis, körkörös mozdulatokkal lemossuk. Ezután a fogkefét a fogak hossztengelyével párhuzamosan mozgatva ismét végighaladunk a fogak teljes felszínén. Ezután a rágófelszíneket mossuk végig, különösen az őrlőfogakat. Az eredményes fogmosás időtartama minimum 3 perc! Ezután a szájüreget vízzel öblítsük ki.

 

Ajakápolás: ha ajkunk kiszárad, cserepes használjunk ajakírt

 

Szájüreg ápolása: A normális mikrobiológiai egyensúly függ: fogak és fogágy épsége, nyálkahártya épsége, normális nyálképzés, kellő idejű és erősségű rágás, szájhigiéne.

Kellemetlen szájszag oka lehet: emésztő vagy légzőszervi megbetegedés, anyagcserezavarok, élvezeti cikkek vagy gyógyszerek illatanyagai

 

Láb ápolás

Lábmosás: naponta alaposan megmosni, lábujjak kezét gondosan kitörölnià nedves bőr kedvez a gombás fertőzéseknek

Lábkörmök ápolása: a sarkokat nem vágjuk ki, mert könnyen benőhet a köröm

Bőrkeményedések: szűk, nem kényelmes cipők, láb deformitások okozhatják. Enyhébb esetben habkővel, bőrreszelővel eltávolíthatóak.

 

Szem higiénéje: A szemet tisztán kell tartani, reggel az esetlegesen felgyülemlett, beszáradt váladékot le kell mosni. Hasznos a kamillás lemosás is, egy törlés egy vatta, belülről kifele.

 

Fül higiénéje: fülkagyló és külső hallójárat tisztán tartása. Alaposan mossuk meg,a  váladékot távolítsuk elà addig amíg az ujjbegyünk beér.

 

Orr higiénéje: naponta kevés langyos víz felszippantása és kifújása

 

Végbél környékének higiénéje: naponta legalább egyszer megmosni meleg vízzel, majd szárazra törölni. Viszketés esetén kamillás ülőfürdő javasolt.

 

Nemi szervek higiénéje: nőknél a gáttól a végbél felé kell mosakodni, hogy a végbél baktériumai ne juthassanak be a hüvelybe. Menstruáció esetén fokozottabb higiénia.

Férfiaknál a makk bőrét hátra kell húzni, mert az alatta meggyűlő smegma (faggyú) gyulladást okozhat.


Kozmetikumok és festékek hatása a szervezetre

 

Kozmetika célja megőrizni amit a természet adott, pótolni amit megtagadott, és eltüntetni mindazt, ami zavarja a megjelenés összhangját.

Púder, festék: elzárja a bőr pólusaità működését akadályozzák

Lefekvés előtt el kell távolítani majd langyos vízzel arcot kell mosni.

Zsíros vagy hidratáló krémekkel lehet a bőr nedvességtartalmát helyreállítani.

Kerüljük a túlzott sminkelést mert az torzítja megjelenésünket. 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 361
Tegnapi: 327
Heti: 2 638
Havi: 9 272
Össz.: 4 806 039

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 15. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »