Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés

kidolgozott 10. tétel
A helyi általános iskola megkeresi azzal a kéréssel, hogy a 8. osztályos tanulóknak családtervezéssel kapcsolatos előadást tartson. Ön elvállalja. Tervezze meg az előadást!

A feladat megválaszolása során az alábbi szempontokra térjen ki: kapcsolatfelvétel, társas kapcsolatok kialakítása, barátság, szerelem, család, családalapítás, a férfi, női nemi szervek, a nemi szervek higiénéjének jelentősége, a szexuális élet higiénéjének főbb szempontjai, motiváció, érdeklődés fenntartása az ismeretek elsajátításában, egyénekkel, csoportokkal történő munka

___________________________________________________________________________

 

 

Kapcsolatfelvétel, társas kapcsolatok kialakítása

·         kapcsolat jellegétől függ

  • ne kéréssel, faggatózással közelisünk
  • metakommunikatív eszközeinkkel a bizalmat, az elfogadást, a nyugalmat sugározzuk
  • fontos, hogy megtaláljuk a középutat, amely kifejezi a másik iránti nyitottságunkat,de védi az én határait

 

Az egyén legyen:

·         türelmes, nyitott, elfogadó

  • ne legyen flegma
  • jó konfliktuskezelő
  • udvarias

 

 

Barátság: társadalmi érintkezés során alakul ki, nagyon fontos része az emberi kapcsolatoknak.

 

Szerelem: jól ismert testi jelekkel (izgatottság, pirulás, tenyerek izzadása, szaporább szívdobbanás) és eufóriás lelkiállapottal jár. Magas hőfokú lángolása egy idő után megváltozik, felváltja a szeretet, a ragaszkodás, a kötődés a szeretett személyhez.

A társadalom egyik legfontosabb intézménye a házasság és a család.

 

Család: olyan együtt élő kis csoport, amelynek tagjait vagy házassági vagy vérségi, esetleg örökbefogadási kapcsolat köti össze, a társadalom alapvető és létfenntartó egysége

A házasság egy férfi és egy nő egész életre kötött szövetsége, mely testi-lelki szeretetközösség, s a szeretetükből fakadó gyermekek világrahozatalában és fölnevelésében teljesedik ki. A családtervezés azonban fontos dolog. A házastársaknak szükséges, hogy a gyermek, a gyermekvállalás fontossá váljék az életünkben.

 

 

Külső férfi nemi szervek:

A hímvessző (pénisz) 

A férfiak közösülési szerve. A hímvessző hüvelybe vezetéséhez annak megfelelő mértékű merevedése (erekciója) szükséges. A hímvessző három hengeres, merevedésre képes részből áll (két barlangos és egy szivacsos test),  végén a makk található, melynek felszínén nyílik a húgycső. A barlangos testek nyugalmi állapotukban kevés vért tartalmaznak.

A hímvesszőt bőr borítja, mely a makkról hátrahúzható. A hátrahúzható rész a fityma.

Szexuális izgalom hatására a nemi szervek és a pénisz vérátáramlása fokozódik, és a barlangos testek megtelnek vérrel, ezzel méretük jelentősen megnő. Ez a folyamat a merevedés. Ilyenkor a péniszbe vezető erek kitágulnak, az elvezető erekben csökken a véráramlás, így marad fenn a merevedés.  

A herezacskó (scrotum) 

A hímvessző alól ereszkedik le a szőrrel fedett vastag és ráncolt bőrű szerv, mely a heréket tartalmazza, bőre erősebben pigmentált. A magzati élet 7. hónapjától benne található a két here.

 

 

Belső férfi nemi szervek:

 

A here 

Galambtojás alakú páros szerv, melyek a férfiasságért felelős hormonokat termelő mirigyek. A herék több feladatot látnak el. Egyrészt a herék belsejében termelődnek és érnek a hímivarsejtek (spermiumok). Másrészt itt képződik a férfi nemi jellegért felelős hormon, a tesztoszteron.

A here felső részén található a mellékhere, amely biztosítja a spermiumok érésének végső lépéseit (az érlelés során kapnak a spermiumok termékenyítőképességet) és a spermiumok raktározását, valamint összeköti a herét az ondóvezetékkel. 

Ondóvezeték: izmos falú, szűk lumenű cső, a mellékhere farki részből indul ki.

                     Utolsó szakaszába belenyílik az ondóhólyag kivezető csöve

Ondózsinór: herezacskóban és a lágyékcsatornában találgató

Ondóhólyag: páros szerv, húgyhólyag hátsó-alsó felszínéhez rögzítve helyezkedik el

Dülmirigy: gesztenye alakú és nagyságú páratlan szerv, húgyhólyag alatt helyezkedik el

 

 

A hímvessző működése:

Az erekció 

Ahhoz, hogy az ondósejtek eljussanak rendeltetési helyükre és megtermékenyítsék a petesejtet, a hímvesszőnek meg kell merevednie. Ez az állapot az erekció vagy merevedés, amely a péniszben lévő erek és barlangos testek vérrel telítődésének és kitágulásának eredményeképpen jön létre.

Az ejakuláció 

A makk dörzsölődése a hüvely falához ritmikus összehúzódásokat vált ki az ondóhólyag falában, melynek hatására a hólyagok a tartalmukat a húgycsőbe juttatják. Ide kerül a prosztata és a Cowper-mirigyek váladéka is, így alakul ki a sperma. A spermának a péniszből való szaggatott kilövellését nevezzük ejakulációnak, vagy magömlésnek.  

 

 

Belső női nemi szervek:

A petefészek (ovarium) 

Páros szerv, mandula alakú és nagyságú. Mindkettő petefészek diónyi méretű, kb. külső kéreg és belső velőállományból áll.

A petefészkekben helyezkednek el a tüszők, bennük a petesejtek. Itt érik és reped meg minden hónapban egy kiválasztott tüsző, és juttat a petevezetékbe egy megtermékenyítésre alkalmas petesejtet. 

A petevezeték (tuba) 

A petevezeték, más néven méhkürt, nyálkahártyával bélelt, izmos falú cső, mely a méh két oldalán helyezkedik el. Nyálkahártyáját csillószőrös sejtekből álló hámszövet borítja. Feladata, hogy a petét a méhbe irányítsa, ahol az beágyazódik.  

Méh (uterus) 

A méh a kismedencében a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el. Fordított körte alakú, izmos üreges szerv. Feladata a pete befogadása a magzat fejlődésének teljes időtartamára. A fala rugalmas és szilárd izomszövet, mely magába foglalja terhesség idején a növekvő magzatot, a körülbelül fél kg-os méhlepényt és az 1-2 liternyi magzatvizet. Szövetek és szalagok veszik körül, melyek egyben rögzítik és biztosítják a kellő mozgáslehetőséget is. 

A méh két fő része a méhnyak és a méhtest.

 

A hüvely (vagina) 

A hüvely egy 8-12 cm hosszú, nyálkahártyával borított, rugalmas falú cső, mely a méhet köti össze a szeméremtesttel. Egy ösztrogén (női nemi hormon) hatás alatt álló, jó vérellátású belső nemi szerv, amelyen át távozik a hüvelyváladék (normál esetben tiszta, fehéres, szagtalan), a menstruációs vér, közösülés során ide hatol be a pénisz illetve ezen keresztül jön világra egy újszülött (természetes szülés esetén) is.

 

A szűzhártya (hymen) 

A nemi életet még nem élt nőnél a szűzhártya fedi a hüvelybemenetet. A bemenetnél a szűzhártyán nyílás található (ezen keresztül távozhat a menstruációs vérzés). Az első közösülés alkalmával a szűzhártya bereped, ilyenkor előfordulhat, hogy a sérülés miatt kis vérzés jelentkezik.

 

Külső női nemi szervek:

 

Nagyajkak: szeméremrés két oldalán helyezkedik el, főleg zsírszövet alkotja. Itt található a Bartholin-mirigy, aminek a kivezető csöve a hüvelybe nyílik. Nemi izgalomà váladék a hüvelybe kerülà megkönnyíti a hímvessző hüvelybe jutását.

 

Kisajkak: nagyajkak belső oldalán találhatóak, fanszőrzet nem borítja őket, szeméremrést közvetlenül határolják.

 

Csikló: a két kisajak elülső találkozási pontjánál található, állományát barlangos test alkotaj, sok érzőideg végkészüléket tartalmaz.   

 

          Menstruáció: a méhnyálkahártya funkcionális rétege 28 naponként kiépül majd lelökődik

Regenerációs fázis: menstruáció megszűnése után  méh sebe begyógyul, kb. 2-3 nap

Proliferációs fázis: nyálkahártya megvastagszik, kiépülnek az erek és mirigyek, kb. 10 nap

Szekréciós fáizs: nyálkahártya mirigyei váladékot termelnek, erekből kilépő folyadék a méhnyálkahártyát felpuhítja, így alkalmassá válik az esetleges megtermékenyített petesejt befogadására, kb. 10 nap

Deszkvamációs fázis: nyálkahártya vizet veszít, zsugorodik, több órás érgörcsà vérellátási zavaràelhalásokà hirtelen értágulatà károsodott falú erek megrepednekà vérzés

 

A férfi és a női nemi szervek higiénéjének jelentőssége:

Higiéné: az orvostudománynak az a része, amely az egészség megvédését, a károsodások megelőzését kívánja elérni.

 

Végbél környékének tisztán tartása:

-          legalább naponta egyszer megmosni meleg vízzel

-          szárazra kell törölni

-          viszketés esetén ne dörzsöljükà mikro sérülésekà kamillás ülőfürdő

Nőknél:

-          gáttól a végbél felé mosakodnià végbél baktériumai ne jussanak a hüvelybe

-          tampont éjszaka ne használjunkà pang a váladék

Férfiaknál:

-          hímvesszőt naponta megmosni

-          fitymát vissza kell húznià alatta meggyűlik a fagy (smegma)à gyulladást okoz

 

Szexuális élet higiénéje:

-          szexuális együttlét előtt és után fontos a nemi szervek tisztán tartása, hiszen a nemi szervek váladékai kedvező táptalajt biztosítanak a mikroorganizmusoknak

-          a felgyülemlett váladék gyulladásokat okozhat, illetve a kellemetlen testszag az együttlét során elég illúzió romboló tud lenni.

 

 

Egyénekkel, csoportokkal történő munka

 

-          Mindig a téma, szituáció határozza meg melyik a leghatékonyabb módszer

-          Iskolában hatékonyabb a csoportos, mert a gyerekek ösztönzik egymást, húzó erőt jelentenek (egészségi vetélkedő)

-          A munka során fontos a figyelem tartós fogása, bemutató anyagokkal való lekötése

-          Az előadás önmagában nevelés

Egyénekkel:

-          Témafüggő

-          kérésre

-          esetleg nem működik a csoport

 

 

A motiváció, érdeklődés fenntartása az ismeretek elsajátításában

 

A motiváció mindig ösztönzés (jutalom, büntetés)


1. Típus (primer)

- a motiváció belső indítékból fakadà a közvetlen, tárgyra irányuló érdeklődésben, kíváncsiságban nyilvánul meg.

 

2. Típus (szekunder)

- külső indíték motivál (jutalom, dicséret)

- érdek

- büntetéstől való félelem

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 361
Heti: 2 670
Havi: 9 304
Össz.: 4 806 071

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 10. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »