Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


A baktériumok tenyésztése

 

1. Táptalajok

 

Élő: a tatuban tenyésztik a leprának a kórokozóját

Élettelen: lehet szilárd vagy folyékony

 

A táptalaj típusa alapján:

- egyszerű: Bouillon táptalaj (steril húsleves, folyékony, zsírmentes)

- összetett

 

Egyszerű:

-         Agar lemez (Agar Agar): algából készítik

-         Magas Agar

-         Ferde Agar

-         Magas ferde Agar

 

Összetett:

-         Véres Agar: 5% marhavért tartalmaz

-         Csokoládé Agar: felforralt véres Agar

 

Csoportosítható még a táptalaj:

 

Differenciáló: minden baktérium kinő rajtuk, de különböző enzimreakciók miatt más színű lesz

 

Szelektív: gátlószert tartalmaznak, így csak a keresett baktérium nő rajta jól

 

2. A baktériumok tenyésztéséhez szükséges feltételek:

 

1. Steril táptalaj

2. Víz

3. Energiaforrás (szénhidrát)

4. Nitrogénforrás

5. Ásványi anyagok, sók (Na, Mg, Fe)

6. Nyomelemek

7. Natív fehérjék

8. Vitaminok

9. Megfelelő koncentráció

10. Neutrális vegyhatás (7. 4 pH)

11. Oxigén jelenléte vagy hiánya (Aerob, anaerob)

12. Optimális hőmérséklet (emberi kórokozóknál ez 37 Celsius fok)

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 275
Tegnapi: 271
Heti: 1 238
Havi: 8 445
Össz.: 4 887 694

Látogatottság növelés
Oldal: Baktériumok tenyésztése
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »