A baktériumok tenyésztése
1. Táptalajok
Élő: a tatuban tenyésztik a leprának a kórokozóját
Élettelen: lehet szilárd vagy folyékony
A táptalaj típusa alapján:
- egyszerű: Bouillon táptalaj (steril húsleves, folyékony, zsírmentes)
- összetett
Egyszerű:
- Agar lemez (Agar Agar): algából készítik
- Magas Agar
- Ferde Agar
- Magas ferde Agar
Összetett:
- Véres Agar: 5% marhavért tartalmaz
- Csokoládé Agar: felforralt véres Agar
Csoportosítható még a táptalaj:
Differenciáló: minden baktérium kinő rajtuk, de különböző enzimreakciók miatt más színű lesz
Szelektív: gátlószert tartalmaznak, így csak a keresett baktérium nő rajta jól
2. A baktériumok tenyésztéséhez szükséges feltételek:
1. Steril táptalaj
2. Víz
3. Energiaforrás (szénhidrát)
4. Nitrogénforrás
5. Ásványi anyagok, sók (Na, Mg, Fe)
6. Nyomelemek
7. Natív fehérjék
8. Vitaminok
9. Megfelelő koncentráció
10. Neutrális vegyhatás (7. 4 pH)
11. Oxigén jelenléte vagy hiánya (Aerob, anaerob)
12. Optimális hőmérséklet (emberi kórokozóknál ez 37 Celsius fok)