Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”

15. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Frissen diagnosztizált cukorbeteg naponta 2x inzulin öninjekciózásra szorul. Tájékoztassa a beteget a sterilitás szabályairól, betartásáról és az eszközök használatáról! A tájékoztatás során az alábbi szempontokra térjen ki:

- a sterilitás fogalma, sterilitás biztosításának feltételei

- steril környezet, eszközök alkalmazása, a steril munka fogalma, műveletei

- szabályok a sterilitás fenntartása érdekében

- az eszközök sterilen tartásának módjai, steril használatuk

- szövődmények megelőzése, fertőzések kivédése, steril eszközök alkalmazása

- steril anyagok, eszközök tárolása, szállítása, sterilitás ellenőrzése

___________________________________________________________________________

 

Sterilizálás: az az antimikrobiális eljárás, melynek során a különböző fizikai, kémiai hatásokkal vagy ezek kombinált alkalmazásával a csíramentesítésre kerülő anyagon és anyagban elpusztítjuk, illetve inaktiváljuk a mikroorganizmusokat, valamint ezek összes nyugvó formáit.

 

Sterilitás biztosításának feltételei az adott szituációban:

 

Ø     A leggyakrabban bevált mód: megmutatjuk neki a helykijelölést az első adagot én mérem ki ő csak szúrjon.

Ø     A bőr rétegei alá adható injekció 2-3 mm mély a szúrás szöge 45 fok subcutis.

Ø     A beteg bőréhez képest derékszög, ha penről van szó. A pen öninekciós rugós készülék.

Ø     A hely kijelölése felkar külső középső harmada, comb elülső középső harmada.

Ø     Alkar, lábszár szigorúan tilos.

Ø     A has a köldök körüli területet, nem szúrjuk meg ez 2-3 ujjnyi. Az inzulin nemzetközi egységben van a régi 1ml nemzetközi egységben volt 0,1 ml 4 egység.

Ø     A penbe be lehet állítani az adagot, hangot ad. A patron cserénél kell egyedül újra beállítani.

Ø     A diabetológián az az elv nincs fertőtlenítés, nincs dezinficiálás csak szappanos kézmosás előtte és utána. Egy tűt egy beteg 3 napig is használhat.

Ø     A másik fajtába van fertőtlenítés, tű csere.

Ø     Meg kell papír törlőkendő egyszer vagy többször használatos.

 

Inzulin tárolása: gumi dugós ampulla- hűtőben külön dobozba kell tárolni. Ahányszor beleszúr a gumi ampullába azt annyiszor fertőtleníteni kell. A fertőtlenítőszer ne menjen be az ampullába, a fecskendő egyszer használatos.

 

A steril fecskendő használata: amikor használja a dugatyú felöli végét kell megfogni a tű végén található kupakot le kell szedni és használat után vissza tesszük rá.

A használat tűt visza lehet vinni a patikába vagy sz orvosi rendelőbe, onnan viszik a veszélyes hulladék megsemmisítőbe. Ha ugyanarra a helyre adják be a szurit akkor sorvadás lép fel, ha nem volt steril a fecskendő injekciós tájog alakulhat ki a helyén. Mindig legyen otthon tartalék inzulin ampulla, ha megkezdünk egyet már csak azért is mert ha véletlen összetörjük, akkor legyen helyette másik. Az ampullát a hűtőben tároljuk. Steril tűt a gyógyszertárba tudunk venni.

 

Steril munka

Az antiseptikus betegellátás értelmében minden olyan megelőző, diagnosztikus és terápiás célt szolgáló anyagnak és tárgynak, amely a beteg nyitott testszöveteivel, testüregeivel vagy nyálkahártyáival érintkezésbe kerül, sterilnek kell lennie. Az alkalmazható sterilezési módszerek alapkövetelménye, hogy a kezelendő anyag fizikai, kémiai tulajdonságait az eljárás ne változtassa meg, a műszer, az anyag ne károsodjon. A sterilezés nem csupán a csíramentesítést foglalja magában, hanem az ezzel kapcsolatos előkészítő és következményes műveleteket is. Ennek a műveleteknek a célja, hogy a műszerekről a kórokozókat, vért, fehérjét és egyéb anyagokat tartalmazó szennyeződésektől megtisztítsuk annak érdekében, hogy a csíramentesítő hatást semmi se csökkentse.

A sterilezés technológiai folyamata:

  1. Előkezelés - öblítés, előáztatás, előfertőtlenítés
  2. Tisztítás-áztatás, mechanikus tisztítás, utóöblítés
  3. Szárítás, csomagolás, jelölés
  4. Sterilizálás

 

Szabályok a sterilitás fenntartása érdekében

 

Az eszközök sterilen tartásának módjai, steril használatuk

 

Szövődmények megelőzése, fertőzések kivédése, steril eszközök alkalmazása

 

Steril anyagok, eszközök tárolása, szállítása, ellenőrzése

Az eszközök sterilitása csak asepticus tárolási körülmények közt tartható fenn, ezért abban a csomagolásban tároljuk, amelyben sterileztük. A műanyag fóliába zárt eszközöket fénytől védve, zárt ajtójú szekrényekben kell tárolni. A csomagok dátumozása elengedhetetlen.

A sterilezés biztonságossága érdekében a különböző eljárásokkal kapcsolatos követelményeket jogszabályok rögzítik. Szabályosították a sterilezés ellenőrzését is. Ide tartozik: az előkészítés és tisztítás technológiájának felülvizsgálata, az előírások betartása (tisztító-, fertőtlenítőszerek koncentrációja, hőfoka, védőruházat); a tisztítás hatásosságának ellenőrzése (pl. vér ); a csomagolás és jelölés kontrollja (tartalom, dátum).

A sterilezőkészülék ellenőrzése: csak olyan gép üzemeltethető, amelyet az Országos Kórház- és Orvostechnikai Intézet kipróbált és engedélyezett az ÁNTSZ engedélyével együtt. Folyamatosan vezetett sterilezési napló szükséges. A csíramentesítő folyamat kontrollja: termoindikátorral (adott hőfok elérését), bakteriológiai indikátorral pedig hogy a csíramentesítés valóban megtörtént.

A sterilitás ellenőrzése: a sterilezett eszközök, anyagok steril állapotának vizsgálata mikrobiológiai módszerekkel (szúrópróbaszerű bakteriológiai mintavételek) lehetséges. Ez az eljárás a tárolást is minősítheti. A steril anyagok szállítása épületek, intézmények között védőcsomagolásban vagy zárt konténerben történik.

 

Sterilitás ellenőrzése

Sterilizált anyagok ellenőrzése:

A kiemelt csomagokat egyenként ellenőrizzük:

  • megtörtént-e a kémiai indikátor színváltozása
  • ép -e a burkolat
  • ép -e a kötszerdoboz zárószerkezete

Ha az indikátor előírt változása nem történt meg, ha a burkolat sérült, vagy ha a textilszélek nem jól zárnak, a csomagokat felhasználni nem szabad, ha szükséges újra csomagolva ismételten ki kell sterilizálni.

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 361
Heti: 2 694
Havi: 9 328
Össz.: 4 806 095

Látogatottság növelés
Oldal: Aszepszis- antiszepszis 15. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »