Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés

kidolgozott 24. tétel




30 éves túlsúlyos nőbeteg keresi fel a szakrendelőt. Túlhajszolt életmódja miatt rendszertelenül és egyoldalúan táplálkozik. Napi 5 csésze kávét iszik és egy doboz cigarettát szív el. Kb. 2-3 napja szívtáji panaszai és gyakori rosszullétei vannak. Gyakran fáj a feje és szédül. Tájékoztassa a beteget a fennálló problémák megoldásának lehetőségéről: Egészséget befolyásoló tényezők, a túlsúly, mint rizikótényező, az egészség fenntartása és a környezet összefüggése, egészséges életvezetés, munkahelyi ártalmak, a munkahelyi légkör hatása a szervezetre, a helyes táplálkozás összeállításának szempontjai, az egészséges táplálkozásnak megfelelő étrend összeállítása 2 napra

 

Egészséget befolyásoló tényezők


Külső tényezők:

-         természeti környezet: éghajlat, levegő, ivóvíz

-         társadalmi környezet: élet és munkakörülmények

-         életkörülmények: kereset, lakás és táplálkozási viszonyok

-         egészséges és biztonságos munkakörülmények


Belső tényezők:

- örökletes adottságok


1. Életmód: munka, munkaviszony, táplálkozás, mozgás, lakásviszonyok, jövedelem, település viszonyok, pihenés,szórakozás


2. Biológiai adottságok

- genetikai meghatározottság (alkat, személyiségjegyek, idegrendszer, öröklött betegségek (cukorbetegség), betegségre való hajlam (szív és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, cukorbetegség)


3. Környezet

a) Természeti környezet hatása

Fizikai: sugárzás, hőhatás: égés, fagyás, zajhatás, légnyomás

Kémiai: élelmiszerek útján, műanyagok, ipari kemizációk (pl. mosószerek), levegő szennyezettség (CO, savas eső)

Biológiai: növény, állatvilág, ivóvíz, talajviszonyok (műtrágya, vírus, bacilus)


b) Társadalmi környezet hatása

Mikrokörnyezet: család, barátok, osztály, munkahely, lakás, kereseti viszonyok

Makrokörnyezet: szervezetek (pl. kórház), intézmények (iskola, kórház), magyar népesség


Túlsúly, mint rizikótényező a betegségek kialakulásában


 Kialakulása

- táplálkozási hiba: zsíros étel, minőség és mennyiségbeli hiba, rossz időben

- alkati tényezők

- mozgáshiány

- rendszertelen táplálkozás

- pajzsmirigy alulműködése

- hormonális ok


A túlsúly, mint rizikótényező (kockázati tényező)

a) Szív és érrendszer

- megterheli a keringéstà szaporább szívverés

- növeli az érelmeszesedés kockázatás, az érszűkületet, magas vérnyomást, agyvérzést

- nő az infarktusos megbetegedések aránya

- az ischaemiás szívbetegségek száma nő


b) Légzőrendszer

- megterheli, rontja a légzésfunkciót


c) Mozgásrendszer

- terheli a gerincet

- terheli a csont és izomrendszert, főleg a végtagokat

- gyakoribb a trombózis kialakulása, a keringés lassulása és a mozgásszegény életmód miatt


d) Neuroendokrin rendszer (belső elválasztású mirigyek rendszere)

- cukorbetegség kialakulásnak kockázata

 

Egészséges életvezetés

 

Életmódnak nevezzük körülményeinket, szokásainkat, amelyek közt, és ahogyan élünk, melyek jellemzők ránk és meghatározzák egyéniségünket.

 

Egészséges életmód összetevői: táplálkozás, mozgás, higiéné, szórakozás, pihenés, lakóhely, munkahely. Az életmód lehetőé teszi az egészség megőrzését, az aktív, hosszú életet.

Egészségnevelés: egészséges életmódhoz szükséges tudást ad. Az életmódunk, táplálkozásunk, munkahelyünk szerepet játszik a betegségek kialakulásában.


Életvitel: az életmód elemeinek tudatos alkalmazása.

Ha káros szokásaink vannak túlsúlyban, (egészségünk érdekében) célszerű változtatni életvitelünkön. A jó életminőség jellemzője a megfelelő testi-lelki harmónia.

 

A munkakörülményeket meghatározó tényezők közül, ha egyetlenegy túllépi a megengedett, azaz az egészségre még nem káros értéket, foglalkozási ártalom alakulhat ki.

  A foglalkozási ártalom a munkahelyen a munka környezetében fellépő, a dolgozóra ható káros hatás, amelyet azonban az ember maradó károsodás nélkül elvisel.

  A foglalkozási ártalom tartós, hosszabb idejű hatása foglalkozási betegséget okozhat.


  Az emberi szervezet általában rövidebb-hosszabb idő múlva alkalmazkodik egy-egy adott munkához és annak környezetéhez. Az alkalmazkodóképességnek azonban határai vannak. Az alkalmazkodóképesség függ az egyén, a munkát végző ember sajátosságaitól, egészségi, pszichikai állapotától is. Az alkalmazkodás határai általánosan meghatározhatók. E határon túl a szervezet már nem képes tovább védekezni, ekkor jön létre a foglalkozási ártalom, majd a foglalkozási betegség.


A foglalkozási ártalmak csoportosítása:

- fizikai terhelésből eredő ártalmak,

- a munkafolyamat pszichikai hatása;

- az emberi szervezet egyoldalú igénybevételéből származó ártalmak (statikus terhelés);

- munkahelyi klíma;

- fizikai ártalmak:

- zajártalom,

- rezgések (vibráció) okozta ártalom,

- sugárzási (ibolyántúli, radioaktív stb.) ártalmak;

- vegyi ártalmak;

- fertőzési ártalmak;

- porártalmak. 


A munkahelyi légkör is nagy hatással van egészségünkre. Stressz hatására a szervezetben felszabadulnak a stresszhormonok, gyorsabban ver a szívünk, sőt az izmaink is megfeszülnek. Ez napi szinten, vagyis tartós stressz esetén, a szervezetet folyamatos készenléti állapotra készteti, ezáltal megnő a különféle betegségekre való hajlam. Sok esetben a munkahelyi stressz következtében alakul ki a depresszió, a fejfájás, az ingerlékenység, az álmatlanság, az idegösszeomlás vagy a gyomorfekély.


Az életmódváltás nem túl könnyű feladat, akaraterő, kitartás, erő kell hozzá.


Az egészséges táplálkozás szempontjai


- Változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 

- Együnk kevésbé zsíros ételeket!  Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülő foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást

- Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat.

- Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. 

- Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

- Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.

- Asztalunkra mindig kerüljön rozs-, vagy teljes kiőrlésű kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.

- Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.


- A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.


Kalóriaszegény Étrend 2 napra:

 

Reggeli: 1 bögre gyümölcstea mézzel, májkrém (40 gramm), bakonyi barna kenyér 2 szelet, retek

Tízórai: 1 nagyobb alma

Ebéd: Zöldségleves, Natúr sertésszelet (karaj), Kefires tökfőzelék, bakonyi barna (1 szelet), 100% grapefruitlé (3 dl)

Uzsonna: Őszibarack befőtt (200g)


Reggeli: 1 bögre mézes tea, sajt (4 dkg), margarin, korpás kenyér (2 szelet), paprika

Tízórai: 1 banán, 1 kisebb alma

Ebéd: Szárnyas gulyás, Káposztás kocka

Uzsonna: 100% gyümölcslé (2 dl), pulykamell sonka (2 szelet), margarin, jégcsapretek

Vacsora: Tükörtojás (1 db), Parajfőzelék, graham kenyér (1 szelet)






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 208
Tegnapi: 271
Heti: 1 171
Havi: 8 378
Össz.: 4 887 627

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 24. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »