Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

4. kidolgozott tétel


Étteremben vacsorázik ismerőseivel, amikor az egyik asztalnál valaki rosszul lesz. Köhög, „krákog”, levegő után kapkod. Ajkai szederjesek, arca ijedt, bőre verítékes. Fokozatosan zavarttá válik, nagy riadalom támad, valaki a tömegből azt mondja: „biztos epilepsziás”.

Mit tesz Ön? Tájékoztassa a beteget az elsősegélynyújtás menetéről, a hozzátartozót és környezetet a teendőkről, a várható eseményekről, a kiérkező mentőket az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!

 

A levegő útját a légutakba bejutott idegen test (garatba hátracsúszott félrenyelt ételdarab) zárja elà aspiráció jöhet létre (félrenyelés)

Mentő hívás!

 

Légúti idegen test esetén az első teendő a köhögésre biztatás. Ha ez nem vezet eredményre, akkor jöhetnek a műfogások.

Amikor a beteg eszméletlenné válik, haladéktalanul meg kell kezdeni a mellkas kompressziókat.(keringésleállástól függetlenül!)

Heimlich-féle műfogás alkalmazása után az eredménytől függetlenül a beteget kórházba kell juttatni! (az általunk esetlegesen okozott sérüléseket kell kiszűrni!)

Minden esetben CSAK a látható idegen testet szabad megkísérelni eltávolítani!

 

 

Teendő:

Az elzáródást kiváltó ok lehetőség szerinti megszüntetése, a légutakban (leggyakrabban a hangrésben) elakadt idegen test a lapockák közé mért ütéssel eltávolítható (ha többszöri kísérletre sem sikerül, a Heimlich-féle műfogással kell próbálkozni

 

Heimlich-féle műfogás kivitelezése:

Az ülő (esetleg) álló beteget hátulról kell átkarolni, a segélynyújtó egyik öklét zárva a gyomorgödörbe, a másik kezet (tenyeret) föléje helyezze, majd húzza lökésszerűen a mellkas irányába, így a fokozott mellűri nyomás a légutakban lévő idegen anyagot kilökheti (kilégzéskor kell rántani befele- felfele)

      a garatban lévő idegen anyagok eltávolítását ujjal kell megkísérelni

      ha a légutak felszabadultak, a beteg légzése megindult - de eszméletlen maradt - fontos feladat a légutak szabadon tartása

      ha a légzés és / vagy a szívműködés nem észlelhető, újraélesztés szükséges.

 

Befújás előtt garatrevíziót kell végezni: ha látjuk az ételdarabot, akkor azt el kell távolítani

Befújni meg kell próbálni, még ha a légút nem is átjárható

 

Tájékoztatás: megpróbálom kivenni az idegen testet

A beteget mindenképpen kórházba kell szállítani: nincs-e belső sérülése

Szövődmény lehet: bordatörés, kardnyúlvány letörhet, lép-májrepedés: ultrahang, röntgen

 

 

 

 

Gyerekek esetén

 

- Köhögés esetén kisebb a baj, hisz jó eséllyel magától is rendeződik az állapot.

- Hatásos köhögésről akkor beszélünk, ha a gyermek hangosan köhög, köhögés előtt képes belélegezni, hallhatóan sír, hangot ad ki és folyamatosan éber. Ilyen esetben biztassuk további köhögésre, más beavatkozásra nincs szükség.

- Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy az idegentest a légutakban rögzült, hívjunk mentőt.


- Abban az esetben, ha a gyermek nem tud hangot kiadni, alig hallhatóan vagy némán köhög, bőrszíne szürkésilla (oxigénhiány jele), de még eszméletén van, próbáljuk az alábbi módszerrel eltávolítani a légúti idegentestet.

- Csecsemő esetén fektesse alkarjára, feje lógjon enyhén lefelé, nem durván, de határozottan mérjen öt ütést a hátára. Ezek után fordítsa hátára, és a szegycsont alsó harmadánál, két ujjal határozottan, de nem durván nyomja be a mellkast kb. harmadával, öt ízben.


A kisgyermeket fektesse a térdére úgy, hogy hasa a combján legyen, feje enyhén lógjon lefelé, majd mérjen testméretének megfelelő határozott mozdulatokat lapockái közé. Ezt követően alkalmazzon öt hasi nyomást (Heimlich műfogás): a gyermeket hátulról átölelve egyik öklét illessze a hasnak arra a részére, ahol a két bordaív találkozik (gyomorszáj), a másik kezével fogjon rá, határozott mozdulattal befelé, majd felfelé irányuló nyomást gyakoroljon. Az esetek egy részében már az első ütéseknél sikerül a légúti idegentestet kimozdítani, de sokszor több manőverre is szükség van. Ha az említett manőver négy-öt próbálkozás sem hatásos, addig folytassa, amíg a gyermek eszméletén van. 


- Ha félrenyelés miatt eszméletlen állapot alakul ki, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni az újraélesztést.

- Szájnyitás után meggyőződhet arról, hogy a szájüregben van-e olyan könnyen, egy mozdulattal eltávolítható idegentest, ami a légzészavart okozza. Ezt egy vagy két ujjal, kifelé irányuló mozdulattal távolíthatja el. Ha mélyebben van az idegentest, vagy nem tudja egy mozdulattal eltávolítani, erőltetni nem szabad, mert könnyen lejjebb sodorhatja a tárgyat.

 

 

 

 

 

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 74
Tegnapi: 361
Heti: 2 712
Havi: 9 346
Össz.: 4 806 113

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 4. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »