Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

14. kidolgozott tétel


A szomszéd gyerek megfázott, és édesanyja kamillát inhaláltatott négy éves kisfiával. A gyerek nehezen tűrte a forró gőzt, magára rántotta a forró vízzel telt lábost. Mindkét combja megégett, felhólyagosodott, néhány bulla kifakadt. A gyermek nagyon sír, az anyuka Önhöz fordul segítségért.

Mit tesz Ön? Tájékoztassa a gyereket az elsősegély nyújtás menetéről, a hozzátartozót a teendőkről, a várható eseményekről, a kiérkező mentőket az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!

 

Bár a forró folyadékok általában a bőr felső rétegeit károsítják, a forrázás is okozhat mély égési sérülést. Az égés foka a forró tárgyak esetében az azokkal való érintkezés időtartamától és a tárgy hőmérsékletétől függ. Az égés súlyossága függ az égés mélységétől, az égett felület nagyságától, a sérült életkorától, a sérült általános állapotától, az első ellátó helyes terápiájától. A folyadékháztartás labilitása miatt veszélyeztetett életkorúak az újszülöttek, csecsemők, gyerekek valamint az öregek.


Égési sérülések kezelése


I. foknál a bőr legfelső rétege károsodik, kissé duzzadt, vörös, a beteg fájdalomról panaszkodik. Pár nap alatt spontán gyógyul hámlás kíséretében, nyom nélkül.


II. foknál az érfalak károsodnak, vérplazma lép ki az erekből, ami a bőr hámrétegét felemeli, így hólyagok keletkeznek. A hólyagok maguktól megrepedhetnek, a felület igen érzékeny.


III. foknál magas hőfokon, hosszabb idő alatt a bőr teljes vastagságában elhal, a szövetek mély és kiterjedt elhalása jön létre. Hetek múlva, erős hegesedéssel gyógyul. Mindig

IV. foknál: elszenesedés, gyógyulása hosszú hetekig, hónapokig tart.


Még mindig sokan használnak házi szereket (vajat, tejet, tejfölt stb.), pedig ezeket jobb, ha elfelejtjük! Elfertőzhetik a sebet, irritálhatják a bőrt és nehezítik az égés kezelését.

A legfontosabb, hogy az égett bőrfelületet azonnal hűtsük hideg vízzel, mégpedig egészen a fájdalom megszűnéséig. Ez akár 20-30 percbe is telhet, 18- 20 fokos vízzel. Ezzel a bőr károsodási mechanizmusát is megállíthatjuk. Minden másodperc számít, de a hideg vizes kezelésnek még 60 perccel a baleset után is van értelme. Semmiképpen ne használjunk azonban jeget: ez túlzott lehűléshez vezethet, és esetenként a bőrszövetek további károsodását idézi elő.

A károsodott bőrt mossuk le Betadinnal, kötözzük be steril, de nem foszló kötszerrel.

Nem szabad, hogy beleragadjon a sebbe. Használhatóak Hydrogélek (Aquagel), fájdalomcsillapítók. A sérültet itatni kell!


Az égés súlyosságát meghatározza: A testfelület érintettségének számolásánál használhatjuk a „9-es”szabályt, vagy azt az anatómiai tényt, hogy az ember tenyere ujjak nélkül a testfelület 1%-a. Mindig a sérült és ne a saját tenyerünket vegyük alapul!


Gyerekeknél akkor is életveszélyes lehet az égési sérülés, ha az a testfelületnek látszólag csak csekély hányadára terjed ki. Náluk a test arányainak eltolódása miatt már akkor is életveszély állhat fenn, ha a testfelületnek 8, de maximum 10 százaléka sérült: mindenképpen vigyük orvoshoz a gyermeket.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 75
Tegnapi: 361
Heti: 2 713
Havi: 9 347
Össz.: 4 806 114

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 14. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »