Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

23. kidolgozott tétel




Viharban csöngetnek be segítségért Önökhöz. Járókelőre esett a házuk előtt egy nagyobb faág. Amikor behozzák az előszobába a sérültet, ömlik a fejéből a vér, homlokán kb. 4 cm-es repesztett seb.

Mit tesz Ön? Mit kérdez a sérülttől?

Tájékoztassa a sérültet a vizsgálat/elsősegély nyújtás menetéről, a hozzátartozót a teendőkről, a várható eseményekről, a kiérkező mentőket az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!

 

A fej szervezetünk egyik legérzékenyebb pontja, itt vannak idegrendszerünk központi részei, érzékszerveink többsége. A koponyán a lágyrészek sérülései és ellátásuk lényegében nem különbözik más testtáj lágyrész sérüléseitől. Gyakran előfordul nagyfokú vérzés a bő erezettség miatt. Emiatt a sérülés súlyosabbnak látszik, mint amilyen valójában.

Repesztett seb (vulnus ruptum): csontos alapú felültre merőleges tompa tárgy

 

Ellátása fedőkötés, intézetben sz.e. varrat behelyezése.

  • A beteg lefektetése megemelt fejrésszel
  • Kikérdezés az eseményekről (eszméletvesztés volt-e, emlékszik-e mindenre, ellenőrizzük a sérült tudatállapotát)
  • Vénás vérzést észlelve nyomókötés felhelyezése (gumikesztyű felhúzása)
  • Mentők értesítése

 

A fejsérülések legtöbbje a kezdeti erős vérzés miatt külsőleg is ijesztő látványt nyújt. További aggodalomra ad okot, ha ehhez zavart tudat vagy eszméletlenség társul. A sérültek ellátásánál legfontosabb a tudatállapot felmérése, csak ezt követi a látható sérülések kezelése.

A fejtraumák egy részénél semmilyen külső elváltozás nem figyelhető meg, a sérült lehet teljesen éber vagy eszméletlen, illetve a kettő közötti állapotban van.

Eszméletlen sérültnél mielőbb gondoskodjunk a légutak biztosításáról.

Vérzéssel járó fejsérülések: A fejsérüléseket az első percekben általában erős vérzés kíséri abban az esetben is, ha csupán felületi, koponyatöréssel nem járó sebzésről van szó.

A vérzéscsillapítás érdekében a sérült fejét mindenképp a szív felett kell tartani, ennek érdekében legcélszerűbb a sérültet lefektetni, majd fejét kissé felemelni.

Kisebb sérülés esetén a sérült ülhet is, de a fej lógatása mindenképp kerülendő!

A fertőtlenített sebzésre mull-lapot helyezünk, majd ún. sapkakötést készítünk.

A fejsérültnek indokolt orvosi segítséget kérni.

Sapkakötés készítése

A sapkakötésnek több típusa ismeretes, itt elsőként a két pólyával készítendőt ismertetjük. Az egyik mullpólyát 2-3-szor körbetekerjük a fej körül majd a körbetekerést, úgy folytatjuk, hogy a másik pólya végét a körkörös kötésre merőlegesen rögzítjük. A 2. pólyával folyamatosan fedjük a fejet úgy, hogy egyszer elől, másszor hátul fixáljuk a körkörös menettel. Szabályos kötözésnél a kötést az első mullpólyával zárjuk úgy, hogy azt háromszor körbetekerjük, végét ragtapasszal fixáljuk. Természetesen ennél a kötésnél sem várható el a laikus általi teljesen szakszerű kötözés, de kivitelezése némi gyakorlást követően már igen egyszerű.

A fejet ütés érte, vizsgáljuk az agyrázkódás jeleit is! Ha a kötés átvérzett ezt sem vesszük le, hanem újabbat helyezünk rá, ügyelve arra, hogy a sérült terület fölé nagyobb nyomást gyakoroljunk. Indokolt lehet, ha a sérülésre néhány percig (gumikesztyűs) kézzel mull-lapot nyomunk. A fejsérült felügyeletet igényel, így tudjuk észlelni az állapotváltozást. Erre különböző pontrendszerek használatosak a helyszíni ellátásban.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 329
Tegnapi: 431
Heti: 1 648
Havi: 6 024
Össz.: 4 844 421

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 23. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »