Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés

kidolgozott 11. tétel


28 éves, 70 kg testsúlyú várandós nőnek a vércukorvizsgálat emelkedett vércukor értéket mutat, emiatt életmód változtatásra van szüksége. Segítsen a megfelelő életmód kialakításában az alábbi szempontok szerint! A diétás gyógykezelés fogalma, célja, az energiaszükségletet befolyásoló tényezők, az alkalmazott diéta jelentősége, az étrend ajánlott összetétele, a helyes táplálkozási szokások

 

A diétás gyógykezelés fogalma, célja

 

A diéta gyógyélelmezést jelent, olyan étrendet kell összeállítani, hogy a beteg ember minél hamarabb visszanyerje egészségét. A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az emésztőszervi megbetegedések során tartandó zsírszegény étrenddel, másrészt a fogyókúrás célzattal követett kalóriaszegény étrenddel kapcsolódott össze. A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.


Cukorbetegek diétájának célja:

-         megváltozott anyagcsere korrigálása

-         normális vércukorszint elérése

-         fontos a tápanyagok mennyiségi és minőségi aránya

-         tudatosabb legyen a táplálkozásuk


A betegség lényege: a hasnyálmirigy által termelt inzulin elégtelensége vagy hiánya.

Az inzulin juttatja be a sejtbe a cukrot, ha nincs inzulin, akkor magas vércukorszint a vérben és a vizeltben is cukor jelenik meg. Mivel az inzulinhiány zavart okoz, ezért a szövetekben nem használódik fel a  cukorà magas vércukorszintà a máj nem tud raktároznià cukor jelenik meg a vizeletben

Összetett anyagcsere-zavar, melyben fehérje-szénhidrát és zsír-anyagcsere zavar jön létre

 

Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők

 

-         kor

-         nem

-         táplálkozás

-         külső hőmérséklet

-         hormonális folyamtok

-         emésztés

-         megváltozott állapotok (pl. terhesség)

-         fizikai aktivitás

-         élvezeti cikkek


Energiaszükséglet kiszámítása


Összefüggés van a testtömeg és az energiaigény között.

1kg testsúlyà 168kj (40cal) /ennyi energiát számolunk rá/


Tápanyagszükséglet

Zsír

Fehérje

Szénhidrát

Átlag felnőtt

30% 134gramm)

12% ( 82gramm)

58% (396gramm)

Csecsemő/gyerek/idősek

30%

13%

57%


Egy felnőtt energiaszükséglete 2800cal.

Telített zsírsav 10 %: marha, disznóhús, vörös hús

Telítetlen zsírsav 20 %: fehér hús

Reggelire szénhidrátot, estére fehérjét fogyasszunk.



Az alkalmazott diéta jelentőssége

 

Cukorbetegség krónikus szövődményei miatt fontos:

-         érrendszeri elváltozások

-         erek elmeszesedése, agyi keringési zavarok, szívinfarktus

-         alsó végtag artériáinak szűkületeà gangraena

-         hajszálerek elváltozása, látásromlás, veseelégtelenségek

-         idegrendszeri tünetek az idegek gyulladása miatt, érzéskiesés

-         súlyos fertőzéses eredetű betegségek, például furunculus, tuberculosis alakulhat ki

-         stroke

-         vesebetegség

-         vakság, szürke hályog, látásromlás

 

A betegség kockázati tényezője: az idős kor, elhízás illetve szerepe van örökletes tényezőknek. A kevés mozgás túlsúlyhoz vezet, aminek következtében kialakulhat a betegség.

Az aktív életforma csökkenti az inzulinnal szembeni ellenállást.

 

Diéta:

-         kevés zsírfogyasztás

-         sok szénhidrát (minden étkezésnél megfelelő mennyiségű legyen, különben Hypoglickaemia léphet fel)

-         nem fogyaszthat cukrot, cukorral készített ételeket és italokat

-         egyen zöldséget, gyümölcsöt, magas korpatartalmú kenyeret, pékárut

-         naponta legalább ötször étkezzen

-         fogyaszthat mesterséges édesítőszereket és energiamentes italokat

-         korlátlanul fogyasztható a kevés szénhidrát tartamú étel, pl. káposzta, saláta, gomba, uborka, retek, paprika

-         a koffein nem emeli a vércukorszintet, így kávé,tea fogyasztható

-         kerülendő alkoholos italok: barna sör, likőrök, pezsgők

-         Glickaemiás index: azt jelenti, hogy egy adott étel szénhidráttartalmán felül milyen mértékben emeli a vércukorszintet.



Megelőzés:

-         célzott szűrővizsgálatok: éhgyomri vércukor vizsgálat

-         sűrűbb ellenőrzés azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak, pl. magas vérnyomás betegek, túlsúlyos egyének, akiknek a családjában van cukorbeteg






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 45
Tegnapi: 240
Heti: 2 017
Havi: 1 492
Össz.: 4 869 334

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 11. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »