Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés
kidolgozott 11. tétel
28 éves, 70 kg testsúlyú várandós nőnek a vércukorvizsgálat emelkedett vércukor értéket mutat, emiatt életmód változtatásra van szüksége. Segítsen a megfelelő életmód kialakításában az alábbi szempontok szerint! A diétás gyógykezelés fogalma, célja, az energiaszükségletet befolyásoló tényezők, az alkalmazott diéta jelentősége, az étrend ajánlott összetétele, a helyes táplálkozási szokások
A diétás gyógykezelés fogalma, célja
A diéta gyógyélelmezést jelent, olyan étrendet kell összeállítani, hogy a beteg ember minél hamarabb visszanyerje egészségét. A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az emésztőszervi megbetegedések során tartandó zsírszegény étrenddel, másrészt a fogyókúrás célzattal követett kalóriaszegény étrenddel kapcsolódott össze. A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.
Cukorbetegek diétájának célja:
- megváltozott anyagcsere korrigálása
- normális vércukorszint elérése
- fontos a tápanyagok mennyiségi és minőségi aránya
- tudatosabb legyen a táplálkozásuk
A betegség lényege: a hasnyálmirigy által termelt inzulin elégtelensége vagy hiánya.
Az inzulin juttatja be a sejtbe a cukrot, ha nincs inzulin, akkor magas vércukorszint a vérben és a vizeltben is cukor jelenik meg. Mivel az inzulinhiány zavart okoz, ezért a szövetekben nem használódik fel a cukorà magas vércukorszintà a máj nem tud raktároznià cukor jelenik meg a vizeletben
Összetett anyagcsere-zavar, melyben fehérje-szénhidrát és zsír-anyagcsere zavar jön létre
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők
- kor
- nem
- táplálkozás
- külső hőmérséklet
- hormonális folyamtok
- emésztés
- megváltozott állapotok (pl. terhesség)
- fizikai aktivitás
- élvezeti cikkek
Energiaszükséglet kiszámítása
Összefüggés van a testtömeg és az energiaigény között.
1kg testsúlyà 168kj (40cal) /ennyi energiát számolunk rá/
Tápanyagszükséglet |
Zsír |
Fehérje |
Szénhidrát |
Átlag felnőtt |
30% 134gramm) |
12% ( 82gramm) |
58% (396gramm) |
Csecsemő/gyerek/idősek |
30% |
13% |
57% |
Egy felnőtt energiaszükséglete 2800cal.
Telített zsírsav 10 %: marha, disznóhús, vörös hús
Telítetlen zsírsav 20 %: fehér hús
Reggelire szénhidrátot, estére fehérjét fogyasszunk.
Az alkalmazott diéta jelentőssége
Cukorbetegség krónikus szövődményei miatt fontos:
- érrendszeri elváltozások
- erek elmeszesedése, agyi keringési zavarok, szívinfarktus
- alsó végtag artériáinak szűkületeà gangraena
- hajszálerek elváltozása, látásromlás, veseelégtelenségek
- idegrendszeri tünetek az idegek gyulladása miatt, érzéskiesés
- súlyos fertőzéses eredetű betegségek, például furunculus, tuberculosis alakulhat ki
- stroke
- vesebetegség
- vakság, szürke hályog, látásromlás
A betegség kockázati tényezője: az idős kor, elhízás illetve szerepe van örökletes tényezőknek. A kevés mozgás túlsúlyhoz vezet, aminek következtében kialakulhat a betegség.
Az aktív életforma csökkenti az inzulinnal szembeni ellenállást.
Diéta:
- kevés zsírfogyasztás
- sok szénhidrát (minden étkezésnél megfelelő mennyiségű legyen, különben Hypoglickaemia léphet fel)
- nem fogyaszthat cukrot, cukorral készített ételeket és italokat
- egyen zöldséget, gyümölcsöt, magas korpatartalmú kenyeret, pékárut
- naponta legalább ötször étkezzen
- fogyaszthat mesterséges édesítőszereket és energiamentes italokat
- korlátlanul fogyasztható a kevés szénhidrát tartamú étel, pl. káposzta, saláta, gomba, uborka, retek, paprika
- a koffein nem emeli a vércukorszintet, így kávé,tea fogyasztható
- kerülendő alkoholos italok: barna sör, likőrök, pezsgők
- Glickaemiás index: azt jelenti, hogy egy adott étel szénhidráttartalmán felül milyen mértékben emeli a vércukorszintet.
Megelőzés:
- célzott szűrővizsgálatok: éhgyomri vércukor vizsgálat
- sűrűbb ellenőrzés azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak, pl. magas vérnyomás betegek, túlsúlyos egyének, akiknek a családjában van cukorbeteg