Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Első ellátás-elsősegélynyújtás

21. kidolgozott tétel


A játszótéren a barátai futballoznak. Ön a szurkolók között nézi a játékot. Egy szerelés kapcsán az egyik játékos elesik, majd rögvest felkel, de nagyon fájlalja a jobb karját. A sérült végtagját nem tudja megemelni, mintha egy kicsit rövidebb is lenne. Egyéb sérülése nincs.

Mit tesz Ön? Mit kérdez a sérülttől? Tájékoztassa a sérültet a vizsgálat/elsősegély nyújtás menetéről, az edzőt a teendőkről, a várható eseményekről, a kiérkező mentőket az Ön által tapasztaltakról, ill. az Ön által végzett ellátásról!


A törés (fractura) a csontszövet folytonosságának megszakadása mechanikus erő hatására.

Tünetei: fájdalom, duzzanat, csontrecsegés (lehetőleg ne provokáljuk), kóros mozgathatóság, deformitás, nyílt esetén seb - törtvég látható

 

Ha a csontvégek úgy mozdulnak el, hogy a törött csont vége átszúrja a bőrt, akkor nyílt, egyébként zárt törésről van szó

Felkarcsonttörés: törhet a fej az anatómiai nyak a sebészi nyak a test, valamint a csont distalis vége. Ez utóbbi már könyökízület sérülést is jelenthet.

A törést egyértelműen csak röntgenvizsgálattal lehet kimutatni. A röntgenfelvétel nemcsak a törés tényét igazolja, hanem megmutatja annak jellegét, a törtvégek helyzetét, azok elmozdulását, az elmozdulás nagyságát is.

 

Ellátása:

  • A sérült testrészről mindent eltávolítunk
  • Desault kötéssel vagy kettő háromszögletű kendővel rögzítjük a végtagok.
  • Mentőt hívunk


Elsősegélynyújtás szintjén az ellátás szempontjából nem teszünk különbséget ficam, rándulás és törés között, mindegyiket azonos elvek alapján látjuk el, tekintettel arra, hogy a tünetek sokszor hasonlóak.
Törésre gyanús, ha a testrész fájdalmas, duzzadt, mozgása beszűkült, esetleg nem mozdítható. Biztos jele a törésnek, amennyiben a testrész deformált, illetve ha olyan nyílt törés esetén, ahol látszik a törtvég. Nyílt törés esetén a sérülést a sebellátásnak megfelelően lássuk el. Húzzunk gumikesztyűt, fertőtlenítsük, majd helyezzünk rá óvatosan fedőkötést.

A fertőtlenítés a nyílt töréseknél különösen fontos, mert az esetek jelentős részében néhány napon belül csonthártyagyulladás következhet be. Ezt követően rögzítsük a végtagot az alábbiak szerint.

A végtagsérülések a leggyakoribb sportbalesetek, de a háztartásokban, idős embereknél sem ritkák.
Ujj, csukló, alkar, felkar és kulcscsont sérülése esetén a sérült végtag rögzítésére legszerencsésebb a háromszögletű kendő.

Az ellátás lépései a következők:

Kérjük meg a sérültet, hogy óvatosan hajlítsa be könyökét (feltéve, ha nem könyöksérülése van) úgy, hogy alkarja a mellkasa elé kerüljön.

Rögzítsük alkarját úgy, hogy csuklója kissé följebb legyen, mint a könyöke, azaz alkarja ne vízszintes, hanem enyhén ferde pozícióban legyen.

Ha a sérültnek úgy kényelmesebb alkarja és mellkasa közé tehetünk összehajtott ruhadarabot.

Törés esetén a két szomszédos ízületet rögzíteni kell!


A sérült kimentésére, mobilizálására szolgál a gerinchordágy. Ez egy könnyen használható, állítható fém keret, a mentősök hozzák magukkal.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 75
Tegnapi: 361
Heti: 2 713
Havi: 9 347
Össz.: 4 806 114

Látogatottság növelés
Oldal: Első ellátás-elsősegélynyújtás 21. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »