Egészségügyi tananyagok mindenkinek

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.”


Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés

3. kidolgozott tétel 

45 éves, túlsúlyos, magas vérnyomás betegségben szenvedő nőismerőse életmód változtatási tanácsot kér Öntől. Tájékoztassa a lehetőségekről!

A tájékoztatás során az alábbi szempontokra térjen ki: a magas vérnyomás betegség kialakulásának rizikótényezői, a szűrővizsgálatok jelentősége a betegségek korai felismerésében, életmód szerepe a betegség kialakulásában, a tápanyag piramis, táplálék összetétele, egészséges szervezet tápanyagszükséglete, táplálkozási szokások, a helyes táplálkozás összeállításának szempontjai, túlzott tápanyagbevitel következményei.

 

 

Magas vérnyomás rizikótényezői:

-          stressz

-          szorongás

-          elhízás

-          táplálkozási hibák

-          mozgásszegény életmód

-          alkohol, cigaretta

 

 Szűrővizsgálatok:

 

Célja: a betegség még tünetmentes illetőleg korai stádiumban való felfedezése és a betegség kialakulásának, súlyosbodásának megelőzésére szolgáló kezelés, terápia beállítása.

 

Szűrni csak olyan betegséget illetve kóros állapotot célszerű:

-          mely kialakulása szűrés után megelőzhető, gyógyítható vagy jelentősen javítható

-          melynek szűrési módszere megbízható, nem eredményez hamis negatív leletet, de a hamis pozitív ( tehát egészségesen betegnek minősített) száma is igen alacsony

-          szűrővizsgálathoz az anyagvétel módja, valamint a vizsgáló eljárás ne legyen bonyolult

-          ne legyen drága

 

Egyre több betegség gyógyítható, előzhető meg a szűrővizsgálatok segítségével.

 

Felnőttkori szűrővizsgálatok:

-          tüdőszűrés (röntgennel csinálják, kiszűrhetőek vele a különféle daganatok illetve a TBC),

-          tükrözéses vizsgálatok (gyomortükrözés, végbéltükrözés, vastagbéltükrözés),

-          nőgyógyászati rákszűrés (szülész- nőgyógyász végzi, vizsgálja a méh és a petefészek állapotát, emlőket ellenőrzi)

 

 

Életmód: körülményeink, szokásaink, amelyek közt, és ahogyan élünk.

 

Egészséges életmód összetevői: táplálkozás, mozgás, higiéné, szórakozás, pihenés, lakóhely, munkahely. Az életmód lehetőé teszi az egészség megőrzését, az aktív, hosszú életet.

Egészségnevelés: egészséges életmódhoz szükséges tudást ad. Az életmódunk, táplálkozásunk, munkahelyünk szerepet játszik a betegségek kialakulásában.

 

 

Tápanyagpiramis:

 

A könnyebb és tudatosabb táplálkozás, étrend összeállításához kialakították a táplálék piramis elvét, mely irányt mutat, hogy naponta milyen elosztásban és mennyiségben fogyasszuk a különböző tápanyagokat. Gyermekek esetében sem ez az irányadó táplálkozási elv, hiszen például a gyermekeknek fejlődésük érdekében több fehérjebevitelre van szükségük.

Az étkezés gyakoriságát tekintve ajánlott: az összetett szénhidrátokból naponta hatszor, gyümölcsökből, zöldségekből naponta ötször (lúgosító-savasító ételek), tej és tejtermékekből naponta kétszer, fehérje természetű ételekből naponta kétszer, zsírokból (zsír, olaj) naponta 15-20g mennyiséget fogyasztani.

Egyéb felosztások szerint, (a lényeg, hogy a napi szükségletet fedező élelmiszerek, a piramisban elfoglalt helyüknek megfelelő arányban szerepeljenek az étrendben.

  • Fehérje: 9-12%
  • Zsír: 15-30%
  • Szénhidrátok: 50-70%
  • Gabonafélék (szénhidrátok): 35% (teljes kiőrlésű kenyér és péksütemények, illetve tészták, rizs, burgonya, száraz hüvelyesek)
  • Zöldségek: 18%
  • Gyümölcsök: 13%
  • Húsok, tojás, hüvelyesek, olajos magvak: 12%
  • Tej és tejtermékek: 12%
  • Zsírok és édességek: 10%

 

Táplálék összetétele:

-          Fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, koleszterin, folyadék, ásványi anyag

 

Egészséges szervezet tápanyagszükséglete:

-          férfi 2800 kcal, nő 2200kcal

 

Táplálkozási hibák:

-          magas kalória-bevitel

-          túlzott zsír, só fogyasztás

-          kevés rostfogyasztás

-          kevés vitamin és folyadékfogyasztás

-          kevés K, Mg, nyomelem fogyasztás

-          túlzott cukorfogyasztás

-          túlzott alkoholfogyasztás

 

Következmények:

-          elhízás

-          szív és keringési megbetegedések

-          emésztőrendszeri megbetegedések

-          cukorbetegség

-          Anyagcserezavarok

-          hiánybetegségek

 

Helyes táplálkozás:

-          Minőségi

-          Zsír helyett olaj, sertéshús helyett hal illetve szárnyasok

-          Vaj helyett margarin

-          Fehér kenyér helyett barna kenyér

-          Zöldség, gyümölcs

-          2 liter folyadék /nap

-          Táplálkozzunk változatosabban

-          Bőséges reggelivel indítsuk a napot

-          Vacsorára ne együk nehéz ételt

 

Az egészséges táplálkozás alapja a teljes értékű, a szervezet működéséhez szükséges anyag bevitele, kellő felszívódása, a salakanyagok rendszeres kiürülése.

 

Magyarok táplálkozási szokásai:

-          sok zsír, fehérje, cukor, szénhidrát

-          főzéshez zsír szoktunk használni

-          kevés halat, szárnyast eszünk

-          kevés salátát, zöldséget fogyasztunk

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 73
Tegnapi: 240
Heti: 2 045
Havi: 1 520
Össz.: 4 869 362

Látogatottság növelés
Oldal: Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 3. tétel
Egészségügyi tananyagok mindenkinek - © 2008 - 2024 - egeszsegugy.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »