Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés
3. kidolgozott tétel
45 éves, túlsúlyos, magas vérnyomás betegségben szenvedő nőismerőse életmód változtatási tanácsot kér Öntől. Tájékoztassa a lehetőségekről!
A tájékoztatás során az alábbi szempontokra térjen ki: a magas vérnyomás betegség kialakulásának rizikótényezői, a szűrővizsgálatok jelentősége a betegségek korai felismerésében, életmód szerepe a betegség kialakulásában, a tápanyag piramis, táplálék összetétele, egészséges szervezet tápanyagszükséglete, táplálkozási szokások, a helyes táplálkozás összeállításának szempontjai, túlzott tápanyagbevitel következményei.
Magas vérnyomás rizikótényezői:
- stressz
- szorongás
- elhízás
- táplálkozási hibák
- mozgásszegény életmód
- alkohol, cigaretta
Szűrővizsgálatok:
Célja: a betegség még tünetmentes illetőleg korai stádiumban való felfedezése és a betegség kialakulásának, súlyosbodásának megelőzésére szolgáló kezelés, terápia beállítása.
Szűrni csak olyan betegséget illetve kóros állapotot célszerű:
- mely kialakulása szűrés után megelőzhető, gyógyítható vagy jelentősen javítható
- melynek szűrési módszere megbízható, nem eredményez hamis negatív leletet, de a hamis pozitív ( tehát egészségesen betegnek minősített) száma is igen alacsony
- szűrővizsgálathoz az anyagvétel módja, valamint a vizsgáló eljárás ne legyen bonyolult
- ne legyen drága
Egyre több betegség gyógyítható, előzhető meg a szűrővizsgálatok segítségével.
Felnőttkori szűrővizsgálatok:
- tüdőszűrés (röntgennel csinálják, kiszűrhetőek vele a különféle daganatok illetve a TBC),
- tükrözéses vizsgálatok (gyomortükrözés, végbéltükrözés, vastagbéltükrözés),
- nőgyógyászati rákszűrés (szülész- nőgyógyász végzi, vizsgálja a méh és a petefészek állapotát, emlőket ellenőrzi)
Életmód: körülményeink, szokásaink, amelyek közt, és ahogyan élünk.
Egészséges életmód összetevői: táplálkozás, mozgás, higiéné, szórakozás, pihenés, lakóhely, munkahely. Az életmód lehetőé teszi az egészség megőrzését, az aktív, hosszú életet.
Egészségnevelés: egészséges életmódhoz szükséges tudást ad. Az életmódunk, táplálkozásunk, munkahelyünk szerepet játszik a betegségek kialakulásában.
Tápanyagpiramis:
A könnyebb és tudatosabb táplálkozás, étrend összeállításához kialakították a táplálék piramis elvét, mely irányt mutat, hogy naponta milyen elosztásban és mennyiségben fogyasszuk a különböző tápanyagokat. Gyermekek esetében sem ez az irányadó táplálkozási elv, hiszen például a gyermekeknek fejlődésük érdekében több fehérjebevitelre van szükségük.
Az étkezés gyakoriságát tekintve ajánlott: az összetett szénhidrátokból naponta hatszor, gyümölcsökből, zöldségekből naponta ötször (lúgosító-savasító ételek), tej és tejtermékekből naponta kétszer, fehérje természetű ételekből naponta kétszer, zsírokból (zsír, olaj) naponta 15-20g mennyiséget fogyasztani.
Egyéb felosztások szerint, (a lényeg, hogy a napi szükségletet fedező élelmiszerek, a piramisban elfoglalt helyüknek megfelelő arányban szerepeljenek az étrendben.
Táplálék összetétele:
- Fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, koleszterin, folyadék, ásványi anyag
Egészséges szervezet tápanyagszükséglete:
- férfi 2800 kcal, nő 2200kcal
Táplálkozási hibák:
- magas kalória-bevitel
- túlzott zsír, só fogyasztás
- kevés rostfogyasztás
- kevés vitamin és folyadékfogyasztás
- kevés K, Mg, nyomelem fogyasztás
- túlzott cukorfogyasztás
- túlzott alkoholfogyasztás
Következmények:
- elhízás
- szív és keringési megbetegedések
- emésztőrendszeri megbetegedések
- cukorbetegség
- Anyagcserezavarok
- hiánybetegségek
Helyes táplálkozás:
- Minőségi
- Zsír helyett olaj, sertéshús helyett hal illetve szárnyasok
- Vaj helyett margarin
- Fehér kenyér helyett barna kenyér
- Zöldség, gyümölcs
- 2 liter folyadék /nap
- Táplálkozzunk változatosabban
- Bőséges reggelivel indítsuk a napot
- Vacsorára ne együk nehéz ételt
Az egészséges táplálkozás alapja a teljes értékű, a szervezet működéséhez szükséges anyag bevitele, kellő felszívódása, a salakanyagok rendszeres kiürülése.
Magyarok táplálkozási szokásai:
- sok zsír, fehérje, cukor, szénhidrát
- főzéshez zsír szoktunk használni
- kevés halat, szárnyast eszünk
- kevés salátát, zöldséget fogyasztunk