A mikrobiológia tárgya és felosztása
I. A mikrobiológia története
Leeuwenhoek: 1683, mikroszkópà mikroorganizmusok felfedezése
Semmelweis Ignác: gyermekágyi láz
Pasteur: ecetgyártás, betegségek csíraelmélete, veszettség elleni védőoltás
Koch: TBC kórokozóját fedezte felà BCG oltás (Bacillus Calmette Guerine)
Jenner: 1792. himlő elleni védőoltás
Feeming: 1929. első antibiotikum, a penicillin felfedezése
Erlich: Salvarsan gyógyszerà szifilisz ellen
II. A mikrobiológia tárgya:
- a mikrobák tulajdonságainak biológiai sajátosságainak vizsgálatával foglalkozó tudomány (mikroba: egysejtű, szabad szemmel nem látható élőlények)
III. A mikrobiológia felosztása:
Biológia
Mikrobiológia
Állatorvosi orvosi mezőgazdasági( talaj, növény) ipar( élelmiszer, gyógyszer)
Orvosi mikrobiológia:
- vírusok és rickettsiák (virológia)
- baktériumok (bakteriológia)
- gombák (mikológia)
- paraziták (parazitológia)
A mikrobák nagysága:
Legkisebbek a vírusok: 20- 400 nanométer nagyságúak
Rickettsiák: 0. 5 mikrométer nagyságúak
Gombák: 1-20 mikrométer
Protozoonok: 1-100 mikrométer